Bill Gates, Küresel Isınmaya Karşı Önerisini Açıkladı

Konu sahibi son olarak 8 gün önce görüldü
1a89dd9fd0f1.jpg

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Bill Gates, ineklerden kaynaklanan metan gazı salınımının azaltılması için zengin ülkelerin yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söyledi.

Dünyanın en zengin insanlarından biri olan ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik İklim Felaketi Nasıl Önlenir adlı kitabının reklamını yaparken "gıdanın geleceği" olarak nitelendirdiği yapay et tüketimini yeniden gündeme getirdi.

Gates, ineklerin çıkardığı gazın, küresel ısınmadaki payına ve dünyadaki en önemli sorunlardan biri olduğuna dair uyarılarını tekrarlayarak, zengin ülkelere büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini bırakmaları için çağrıda bulundu.

"EN FAKİR 80 ÜLKENİN YAPAY ET TÜKETEBİLECEĞİNİ SANMIYORUM"

Metan gazı salınımının azaltılması için zengin ülkelerin gerçek et yerine yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini söyleyen Gates, "En fakir 80 ülkenin yapay et tüketebileceğini sanmıyorum. Tüm zengin ülkelerin yapay et tüketimine geçmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Laboratuvarda hayvan hücrelerinden et üretmenin ekonomik olmayacağını belirten Gates, yapay etin tadına ise zamanla alışılabileceğini söyledi.

Gates, "Lezzet farkına zamanla alışılabilir. Üstelik zamanla etin tadının iyileştirileceğine yönelik iddialar da var" ifadelerini kullandı.

O metan gazından elektrik elde ediliyor son zamanlarda en çok tercih edilen sektör biyogaz tesisleri aslında.

Vejetaryen olalım çok daha iyi, yapay et nedir?

Burger King, metan gazı salımını azaltmak için büyükbaş hayvan besleme sistemini değiştiriyor.

Burger King, California Üniversitesi ve Autonomous Üniversitesi'ndeki bilim insanları ile çalışarak büyükbaş hayvanların günlük yiyeceklerine 100 gram limon otu ilave etti. Testlerin ilk sonuçlarına göre limon otu sayesinde hayvanlar besinleri sindirirken daha az metan gazı üretti.

Burger King'den ineklere daha az metan gazı salmaları için özel menü

Netflix'de Cowspiracy adında bariz vegan propagandası olan bir belgesel var onun izlenmesini tavsiye ederim. Yine Netflix'te Explained bölümlerinden birisi yapay et üzerineydi, onun da izlenmesini tavsiye ederim.

Dünyanın doğal kaynakları artık bu kadar nüfusa yetmiyor. Doğal olarak milyarlarca insanı beslemek için farklı kaynaklara ihtiyaç duyuluyor. En son İngiltere Brexit sonrası bitki ve hayvan genleriyle ilgili verimlilik esaslı bir çalışmayı yürürlüğe soktu.Dünya olarak önümüzde kabaca 2 yol var, ya eldeki ürünlerin verimliliğini arttırmak için çalışmalar yapacağız ya da yeni kaynaklar bulacağız. Ben bunların kesişim noktası olduğu için yapay eti gibi girişimleri destekliyorum.

Hem ufukta görünen iklim krizini hafifletmek hem de korkunç nüfusu doyurabilmek için bu alternatiflere ihtiyacımız var. Görünen o ki mevcut alternatifler içinde en rağbet göreni yapay et. Kaldı ki aldıkları fonlar bunu kanıtlar nitelikte.Bu aşamada "ama ya tadı et gibi değil ki" deme lüksümüz yok. Hoş biz Türkolar bunu zaten diyemeyiz adam akıllı et yiyemediğimiz için. lol.

İşin en acı noktası ise besinin sağlık değeri arttıkça fiyatının da artması. Fakir ülkeler gdolu gıdalara mahkum edilmiş vaziyette. Bu da bu ülkelerde geleceğe yönelik ciddi sağlık sorunlarına gebe. Bizim gibi obezitenin ve sağlıksız beslenmenin tavan yaptığı ülkeler için gelecek hiç de parlak değil. Bütün bu veriler ortadayken tarımdan vazgeçip en basit buğday ve unu bile Rusya gibi ülkelerden aldığımız müddetçe hem sağlık hem de ekonomik olarak geri kalmaya devam edeceğiz.

Dünyanın doğal kaynakları artık bu kadar nüfusa yetmiyor. Doğal olarak milyarlarca insanı beslemek için farklı kaynaklara ihtiyaç duyuluyor. En son İngiltere Brexit sonrası bitki ve hayvan genleriyle ilgili verimlilik esaslı bir çalışmayı yürürlüğe soktu.Dünya olarak önümüzde kabaca 2 yol var, ya eldeki ürünlerin verimliliğini arttırmak için çalışmalar yapacağız ya da yeni kaynaklar bulacağız. Ben bunların kesişim noktası olduğu için yapay eti gibi girişimleri destekliyorum. Hem ufukta görünen iklim krizini hafifletmek hem de korkunç nüfusu doyurabilmek için bu alternatiflere ihtiyacımız var. Görünen o ki mevcut alternatifler içinde en rağbet göreni yapay et.
Kontrolsüz nüfus artışı nedeni ile kaynaklar yetmediği gibi Dünya'nın yaşanabilir olma özellikleri de kaybolmaya başladı ve belki de elli yıl sonra, Dünya dönmeye devam etse bile insanların yaşaması için uygun koşullara sahip olmayacaktır ki bu sebeple başka bir gezegen arayışına girdiler.

Yapay et konusunun ise böyle büyük bir yıkıma çözüm olacağını düşünmüyorum ancak en fazla biraz zaman kazandırabilir ayrıca yapay et üretimi sırasında ortaya çıkan karbondioksit miktarı, bazı uzmanları, metan gazından daha çok endişelendiriyor.

Kontrolsüz nüfus artışı nedeni ile kaynaklar yetmediği gibi Dünya'nın yaşanabilir olma özellikleri de kaybolmaya başladı ve belki de elli yıl sonra, Dünya dönmeye devam etse bile insanların yaşaması için uygun koşullara sahip olmayacaktır ki bu sebeple başka bir gezegen arayışına girdiler.

Yapay et konusunun ise böyle büyük bir yıkıma çözüm olacağını düşünmüyorum ancak en fazla biraz zaman kazandırabilir ayrıca yapay et üretimi sırasında ortaya çıkan karbondioksit miktarı, bazı uzmanları, metan gazından daha çok endişelendiriyor.
Yapay et herhangi bir yıkım için merhem değil buna katılıyorum ancak insanların bu dünyada veya Tatooine veya Naboo veya her nerede olursa olsun besine ihtyacı var. Atılan bu adımlar dünya için olduğu kadar dünya dışında olası bir yaşam için de oldukça kıymete değer. Dünyadan ayrıldıktan sonra hiçbir şey olmamış gibi kara lahana sarması yemeye devam edebileceğimizi sanmıyorum. Yeme şekillerimiz öyle veya böyle değişecek. Yapay et de bu yolda bir merhale. Kaldı ki tek alternatif de değil.

Olaya geniş bir açıdan bakmak gerek, önümüzde oldukça korkunç bir tablo var ve bu düzeltmek için daha da geç olmadan birtakım adımlar atmamız gerekiyor. Bunun için gerekirse bedel ödemeye hazır olmalıyız. Bu bedel bacon veya sucuk da olsa o bedeli göze almalıyız.

Geri