Bilim ve oruç

Konu sahibi son olarak 2788 gün önce görüldü
BİLİM VE ORUÇ

Adı: Yoshinori Ohsumi.
Otofajoni; yani insan vücudunun aç kalınca zayıf ve hastalıklı hücrelerin içindeki gereksiz parçacıkları yok etme programını keşfetti.

Genlerdeki mutasyonlar hastalıklara neden olurken, aç kalma süreçlerinin kanser ve nörolojik hastalıklar gibi bazı vakalarda düzelmelere sebep olduğu gerçeğini ve sağlığa katkılarını kanıtladı.
39. Nobel Tıp ödülünü aldı.

Ohsumi "Üç günlük oruçtan sonra vücudun bağışıklık mekanizması yeni akyuvar oluşumunu tetikliyor, vücut bağışıklık sistemini tamamiyle yeniliyor. Bu konuda müslümanların orucu adeta bir yenilenme programı olarak karşımıza çıkıyor.

Hücreler bize benzemeseler bile bazı durumlarda aynı insanlar gibi hareket ediyorlar. Çöplerini özel torbalara dolduruyorlar (otofagozomlar), ve konteynerlere depoluyorlar (lizozomlar). En kirli olanları yokedilip sindiriliyor, bazıları da yeniden dönüştürülerek enerji üretiminde kullanılıyor. Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor.

Otofaji, vücut stres altındayken, oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla çalışıyor. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışıyor ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirerek temizliğe başlıyor.

Otofaji sürecinde belli bir süreklilik olmaz ise, parkinson hastalığı, diyabet ve kanser hastalığı kaçınılmaz olabiliyor. Yılda bir ay kadar bir süre ara vermeden aç kalmanın harikulade bir tasarım olduğunu söyleyebilirim. İslamın, Hastalıkların tehlikesini otomatik olarak ortadan kaldıran bir sağlık programı var.

Not: peygamberimizin "Oruç tut sıhhat bul" sözlerinin bilim ile örtüşmesine şaşırmıyoruz. Ve bizler orucumuzu sağlığa olan katkıları için değil, Rabbimiz emrettiği içİN

kardeşim nedir bu oruçla bilimi kaynaştırma sevdanız ya. inancım öyle emrediyor tutuyorum kime ne de geç. kimse de bir şey diyemez buna. niye bilimle orucu harmanlamaya çalışıyorsunuz? yaz ortasında 18 saat aç ve susuz kalmayı mantıklı bulan bilim dalı hangi bilim dalı allah aşkınıza?

oruç dünyada tutuluyo ben uzayda cuğaramı içsem bilimsel olarak bozuluyo mu oruç aga?
onu söyleyin gardeşim! roketin yakıtı bitiyo lan! baba parasıynan almadım ben bunu
alın teri lan alın teri asdfghjkl

Mucizelerle dolu bir dinin işine gelen kısmını bilim ile örtüştürmek harika.

Bilimsel birşeyler isteyerek tatava yapanlar şimdi bilimsel konularla gelinince bi tarafını yırtıyor.

Sizene laaaaağğ size mi sorucaağlaar konu açarkenee demek istedim.
Dedim, gidiyorum.

karesi beyliği

Çalışmayı buldum, okudum. Yazmaya fırsatım olmadı. Gittim, geri geldim.

Bir kere çalışmanın oruçla hiç alakası yok. Açlığın faydası olarak çalışmayı sunan Türkçe kaynak dışında bir kaynak bulamadım.

Özetlemeye çalışıyorum. Çalışma, kendisinden önce yapılan bazı çalışmaların devamı niteliğinde. Çalışmada maya hücreleri kullanılıyor ki, insan hücresinin modellemesinde de kullanılan maya hücreleriyle çalışmanın insana dair daha sağlıklı ipucu sunacağı düşünülüyor.

Hücrelerdeki yaşlı ve zararlı yapıları yıkan program Otofajoni. Açlık durumunda ise, hücreye yaşamsal faaliyetler için enerji sunabilmek adına yıkım işlemine devam ediliyor. Yani, zararlı yapıların yıkımı zaten tok olduğunuz zaman da yapılıyor.

Deney, maya hücrelerinin aç bırakılmasıyla yapılıyor. Otofajoni sisteminin çalışması bazı kimyasallarla engellenerek hücrede açlık yaratılıyor ki gözlem amacına ulaşsın. Otofajoni bir savunma sistemi ve sürekli görevini ifa ediyor. Aynı zamanda açlık döneminde faydalı kısmın; organellerin, sitoplazmaya ait bileşenlerin enerji için yıkımında görev alıyor. Yani açlık zamanlarında hücrede hasara ve yıkıma sebep oluyor. İşin sonu, hücrenin kendi kendini öldürmesi.

Aynı sistem kanser hücrelerinde de var ve kanser hücrelerinin tedaviye karşı direnç göstermesinde en büyük etken olarak görülüyor.

Geri