Bilim insanları: Covid-19 aşıları 3 milyondan fazla kişiyi kurtardı

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Yayınlanan bir rapora göre, Covid-19 aşıları ABD'de pandemi sırasında üç milyondan fazla ölümü önledi.

The Commonwealth Fund tarafından bugün yayınlanan bir rapor, bu iki yıl içinde uygulanan 655 milyon corona virüsü aşısının üç milyondan fazla ek ölümü önlediğini ortaya koydu.

12 Aralık 2020’den bu yana toplam 82 milyon enfeksiyon, 4,8 milyon hastaneye yatış ve 798.000 ölüm kaydedildi. Uzmanlara göre, aşı olmasaydı 1,5 kat daha fazla enfeksiyon, 3,8 kat daha fazla hastaneye yatış ve 4,1 kat daha fazla ölüm olacaktı.

Raporda, yaklaşık 120 milyon yeni Covid-19 enfeksiyonunun aşılarla durdurulduğu belirtildi. Kayıplar da 1 trilyon dolardan fazla ekstra tıbbi maliyete neden olacaktı.

BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU İLE BAKILDI

Bilim insanları, aşı olmasaydı hastalığın nasıl seyredeceğini görmek için bilgisayar üzerinden simülasyon hastalık bulaşma modeli kullandılar.

Model, pandeminin gerçek gidişatını kimsenin koruyucu aşıları olmadığı bir senaryo ile karşılaştırmak için yaş sıralamasını, risk faktörlerini ve dinamikleri, enfeksiyon ve aşılamayı içeriyordu. Çalışma sadece ABD’yi baz aldı.

Rapor sonuçlarını değerlendiren araştırmacılar, aşı olmanın, gelecekte hastaneye yatışları önlemek için çok önemli olacağını vurguladı.

Kaynak: Bilim insanları: Covid-19 aşıları 3 milyondan fazla kişiyi kurtardı

shutterstock_1827078644.jpg

Two Years of U.S. COVID-19 Vaccines Have Prevented Millions of Hospitalizations and Deaths

Comparison of Reported COVID-19 Incidence per 100,000 People in the U.S. and the Simulated Scenario Without Vaccination

2547186_1671036238879.png

Aşılama süreci öncesinde yakınım olmasa da çok sayıda ölüm haberi almıştım ancak aşılama sonrasında neredeyse hiç ölüm haberi almadım.

Zaman ilerledikçe daha çok veri paylaşılacak ki zaten başından beri aşının faydası biliniyordu ayrıca hiçbir salgında aksi mümkün değildir.

Risk grubunda olanlar da yine doktorlarına danışıp tekrar yaptırıp yaptırmamak konusunda karar verebilirler.

İlk aşı olma sürecim üzerinden çok uzun zaman geçti ve en son da dördüncü dozumu da olmuştum. Kendim ve yakın çevremdeki herkes, doktor olanlar da dahil bu süreç içerisinde zaman zaman kontroller yaptırdık ve sonuç olarak ne aşıya bağlı ne de aşı sonrasında oluşan herhangi bir rahatsızlığımız bulunmuyor.

Lefty vazgeç bu sevdadannnnn insanlar pat pat dökülüyor.:(
@yoSun cuğum bilimsel olarak aşıya bağlı ölüm ya da hastalık raporu şu ana kadar yayımlanmadı.
Senin söylediğin ne yazık ki yanlış bir algı.
Aşının yarattığı olumsuzluklar ile ilgili araştırma devam ediyor ancak yan etki dışında doğrudan ölüme sebebiyet verdiği ile ilgili bir kanıt bulunmuyor.
Bu yazdıklarım da kendi görüşüm değil, bilim çevrelerinin yaptığı açıklamalar.

@yoSun cuğum senin edişelerini anlıyorum ve haksız da sayılmazsın çünkü ortaya öyle garip iddialar atıldı ki çoğu insan ne düşüneceğini şaşırdı.

Aşının bazı insanları olumsuz etkileme olasılığına kimse itiraz etmiyor ancak bu durum yan etki anlamına gelir ve aşıyı geliştirmek sureti ile bu sorunu aşabilirler.
Genel tabloya baktığımızda ise ölüm oranını azaltıp ağır hastalık durumunun önüne geçtiğini görüyoruz ve toplumsal bağışıklık da aşılı bireyler sayesinde sağlanmış oldu.

Yine de araştırmalar devam ediyor ve aşıya bağlı olumsuzluk varsa emin ol onu da çözmeye çalışacaklardır.

Kemoterapi alan hastaların bağışıklık sistemi çok zayıflıyor ve enfeksiyona açık hale geliyorlar ancak yine de kansere karşı en etkili silahın kemoterapi olduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Aşı açısından baktığımızda da yine faydasını dikkate almak gerekiyor.

Sadece şu 10 gün içinde kalp krizi ve beyin kanamasından ölenleri duydukça çevremde acaba mı diyorum. ve ne yazık ki benim kafamda hep soru işareti olarak kaldı aşı.
Yapılan son araştırmalarda aşı ile kalp krizi bağlantısı kurulmamıştı hatta forumda da paylaşmıştım ancak yeni bir araştırma raporu çıkarsa mutlaka paylaşacağım.

@Manisa pomak bu karar yeni değil ve cezaların iptal olma sebebi de o an yaşanan panik nedeni ile yetkili mercilerden çıkmamış olmasıdır.

7 Ekim 2022
Pandemi cezalarını ödeyenlerin paraları ne olacak? Tüketici birliklerinin temsilcileri cevapladı

Koronavirüs salgını dönemindeki kurallara uymadıkları gerekçesiyle idari para cezası uygulanan vatandaşların yüzünü güldürecek bir gelişme yaşandı. Para cezaları silinecek. Peki ödemesini yapan vatandaşların durumu ne olacak?

Pandemi cezalarını ödeyenlerin paraları ne olacak? Tüketici birliklerinin temsilcileri cevapladı

Geri