Beyin Göçü

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Eğitim alıp yetişmiş kişilerin, maddi ve manevi nedenlerle başka ülkelerde yerleşip çalışmalarıdır. Genellikle gelişmesi daha az olan ülkelerden daha çok olanlara doğru göç olur.
Bu konuda ülkemiz göç veren bir ülke ve övündüğümüz gençlerden yetişenleri dışarıya göçe mecbur ediyoruz maalesef.
Tersine beyin göçü diye bir söylenti(amaç) vardı bir ara, ülkemizde yaşayanlar işsizlik ve umutsuzlukla boğuşurken kimi çekeceksek...
En fazla Irak, Suriye, Azerbaycan gibi yerlerden işçi, inşaatçı gelir bize.

Yakın zamanda birkaç arkadaşımı uğurlamak zorunda kaldım. Bu çocukların içinde Ivy League okullarından mezun olan da var Türkiye'nin en iyi okullarından mezun olan da. Bu ülkenin kokuşmuş düzeni, iş ahlakı olmaması ve liyakatin beş para etmemesi gençlere gitmekten başka çare bırakmıyor. Bütün bunlar bir kenara bir de sosyal hayatın bu denli zor olması, siyasetin 7/24 hayatımıza hükmetmesi bu ülkede sağlıklı kalabilmeyi gerçekten güçleştiriyor. Bu yüzden gidene neden gidiyorsun diyemiyorsun.

Beyin göçü kadar önemli bir mesele de eğitim göçü. Ne yazık ki eğitim için yurt dışına gitme basamağı liseye kadar düştü. Top-class liselerimizden mezun olan çok kaliteli ve dinamik bir grup artık üniversiteyi de yurt dışında okuyor ve büyük oranda yurda geri dönmüyor. Bunlar telafisi zor kayıplar. İmam hatiplilerle falan bu çocukları ikame edemezsin. O yüzden yüce devletimizin bu gençlere rahat nefes alacak bir alan sağlaması gerek. En basit zevklerden mahrum bırakılan gençler fırsat varken kaçmayı düşünüyor. Bu Türkiye Cumhuriyeti için büyük bir sorundur. Vasatlığın bu denli normalleştiği ülkede bu parlak zihinleri kaybetme gibi bir lüksümüz olmamalı. Bu siyasetüstü bir mesele. Vasat Neo-Ottoman hülyaları bir kenara bırakıp bu çocukları nasıl ülkeye faydalı hale getiririz bunu düşünmemiz gerek. Ben bu gençlerin yurttan ayrılmasına çok üzülüyorum. Elimizdeki potansiyelleri aptal hülyalar uğruna heba ediyoruz.

Genelde eğitim için yurt dışına gidenler orada kalır. Başarısız olanlar ülkeye döner. Türkiye de okuyup ta başarılı olan? belki vardır bir kaç kişi.

Gitsinler boş ver bizbize yeteriz Suriyeli kardeşlerimiz Afgan mucahitlerimiz var

Mutlaka bir gün oluyor ve geri dönüyorlar. Ve birlikte yeni adetler ve alışkanlıklar getiriyorlar. Mesela eskiden Grafiti diye bir şey yoktu. Duvarlarımız tertemiz di. Şimdi nerede boş bir duvar var, birisi gitmiş sapık bir şeyler boyamış.

Bayram namazında baktım, saçlarını arkadan topuz yapmış dövmeli biri var önümde.

Yıllardır benim yakın çevremden de çok sayıda insan yurt dışına gidip yerleşme kararı kaldı ve kimisi çok başarılı oldu kimisi ise geri dönmek zorunda kaldı.
Geri dönenler halen çok pişman çünkü ne aldıkları eğitim ne de sahip oldukları zekaya fırsat verilmediği gibi, hak ettikleri geliri de elde edemiyorlar.

Benim de elden gidiyor olduğum durum. Virüs peydah olmadan önce az havalar ısınsın öyle giderim demiştim. Şimdi ise sınırların kapalı olması nedeniyle sıkışıp kaldım. Umarım bir an önce kapılar açılır da potansiyelimizi değerlendirebiliriz.

SM-J600F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İkna edilmişlerle yola çıkılmaz. Yola inanmışlarla çıkılır.

Biri su ismail’in troll oldugunu soylesin ya

Graffiti’ye laf etmis :( Dovmeliye laf etmis :(

Ciddi bir yorum ilistireyim suraya.

Ana bilim dallari ve muhendislik alanlari, benim bildigim kadariyla en fazla yurt disina beyin gocu veren alanlar.
Insanlar, kapasitelerinin farkina varilmasini istiyor. Daha cok sey ogrenebilmeyi ve alanlarinda gercekten iyi yerlere gelmeyi bekliyorlar. Malesef, Turkiye bunlar icin pek uygun bir ortam olusturmuyor. Insanlarin nereden geldiginin veya ne tarz bir siyasi gorusu oldugunun bir oneminin olmayacagi, ozgur bir sekilde calisabilecekleri ve cabalarlarsa, terfinin mumkun oldugu is ortamlari olusturmak zorundasiniz. Tek bunlar da yeterli degil elbette, alanlarindaki en iyi insanlari da toplamaya calismaniz gerek.

Sunu da soylemem lazim, aslinda yurt disinda master/doktora yapilmasi veya is tecrubesi edinilmesi, Turkiye icin sorun da olmamali. Bu insanlari geri cekebilirlerse, aslinda Turkiye'nin gidisatini cok guzel bir sekilde degistirebilirler. Ki, benim tanidigim cogu insan, kendi seviyelerinde bir is bulabilseler, ayni zamanda da maddi imkanlar yonunden tatmin edici pozisyonlar acilsa, kosarak gelecek potansiyeldeler.

Bu arada, sanirim bu yonde 5-6 sene once, bir girisim de yapti Turkiye Cumhuriyeti. Kim oldugunu hatirlamiyorum su an ama buyuk universitelerde insanlarla konustular, hangi kosullarda geri gelmek isterler, bunlari anlamaya calistilar. Ama, tum odak noktasi uzulerek soyleyeyim ki muhendislik alanindaydi. Bilim dallari ile ilgili planlarini sordugumuzda, hic bir sey soyleyemediler. Bir ulkenin vizyonu cok onemlidir, vizyonunu saglam oturtman lazim ki, bu isleri yapabilecek kisileri ulkeye cekebilesin. Eger bilimle ilgili hic bir vizyonun yoksa, zaten insanlar neden geri donsun? Gebze'deki bir merkez gibi 2. veya 3. merkezi acabilseler, start-up kurulumlarina ekstra destek saglayabilseler, 5-10-30 senelik devlet planlari olusturabilseler, ayrica cok ciddi maddi butceler ayirabilseler, Turkiye'deki gencleri de kurtarir bu kuruluslar.

Erasmus'la gidenler, edindikleri bilgi ve birikimleri paylaşsınlar. Kaç dersten kalıp döndüler?

Para ve imkanla getirilecekse gidenler değil, daha iyileri getirilmeli. Dünyanın hangi memleketinden olduğunun bir önemi yok.

Ciddi bir yorum ilistireyim suraya.

Ana bilim dallari ve muhendislik alanlari, benim bildigim kadariyla en fazla yurt disina beyin gocu veren alanlar.
Insanlar, kapasitelerinin farkina varilmasini istiyor. Daha cok sey ogrenebilmeyi ve alanlarinda gercekten iyi yerlere gelmeyi bekliyorlar. Malesef, Turkiye bunlar icin pek uygun bir ortam olusturmuyor. Insanlarin nereden geldiginin veya ne tarz bir siyasi gorusu oldugunun bir oneminin olmayacagi, ozgur bir sekilde calisabilecekleri ve cabalarlarsa, terfinin mumkun oldugu is ortamlari olusturmak zorundasiniz. Tek bunlar da yeterli degil elbette, alanlarindaki en iyi insanlari da toplamaya calismaniz gerek.

Sunu da soylemem lazim, aslinda yurt disinda master/doktora yapilmasi veya is tecrubesi edinilmesi, Turkiye icin sorun da olmamali. Bu insanlari geri cekebilirlerse, aslinda Turkiye'nin gidisatini cok guzel bir sekilde degistirebilirler. Ki, benim tanidigim cogu insan, kendi seviyelerinde bir is bulabilseler, ayni zamanda da maddi imkanlar yonunden tatmin edici pozisyonlar acilsa, kosarak gelecek potansiyeldeler.

Bu arada, sanirim bu yonde 5-6 sene once, bir girisim de yapti Turkiye Cumhuriyeti. Kim oldugunu hatirlamiyorum su an ama buyuk universitelerde insanlarla konustular, hangi kosullarda geri gelmek isterler, bunlari anlamaya calistilar. Ama, tum odak noktasi uzulerek soyleyeyim ki muhendislik alanindaydi. Bilim dallari ile ilgili planlarini sordugumuzda, hic bir sey soyleyemediler. Bir ulkenin vizyonu cok onemlidir, vizyonunu saglam oturtman lazim ki, bu isleri yapabilecek kisileri ulkeye cekebilesin. Eger bilimle ilgili hic bir vizyonun yoksa, zaten insanlar neden geri donsun? Gebze'deki bir merkez gibi 2. veya 3. merkezi acabilseler, start-up kurulumlarina ekstra destek saglayabilseler, 5-10-30 senelik devlet planlari olusturabilseler, ayrica cok ciddi maddi butceler ayirabilseler, Turkiye'deki gencleri de kurtarir bu kuruluslar.

Doğru, güzel şeyler yazmışsın ama ülke gerçeği, güncel örnek:

Bu şekilde olan birçok üniversite ve akademik personel ilanı sayabilirim. Böyle olan bir ülkede yetişmiş veya yetişecek insanlar kendilerini gerçekleştiremeyeceklerini düşünüp en kısa sürede yurt dışına gitmek istiyor. İmkanı olanlar gidiyor, gidemeyenler de ya işsiz ya düşük ücrete bakıyor. Yakın çevremde işsiz üç mühendis var mesela.

Üniversitelerdeki akademik baskı ortamı(siyasi ve kadrolaşma) gelişim için büyük bir engel oluşturuyor. Bu ortamda bilim yapmak amaç değil ki bu insanlar daha iyilerini çekemez.

Ülkenin eğitim politikası, eğitim vizyonu yerlerde sürünüyor. Bu ortam hiçkimseye bir şey vaat etmiyor.

Bu videodaki kız, beyin göçünün amaçlanma yaşının düştüğüne dair bir kesit. Çocuğun Almanya'da tıp okuyup, belki Alman vatandaşı olurum demesine salakça gülen spiker de ülkenin bakış açısını temsil ediyor.

Geçen gün kontrol için diş hekimine gittim ve orada Türkiye'de okuyup Almanya'ya göç etmiş genç bir diş hekimi ile tanıştım. Eğitimini Türkiye'de aldığını ama orada mutlu olamadığı için yurtdışına çalışmak için göç ettiğini söyledi ve bunu söylerken üzüntüsünü de gizlemedi. Gençlerine gelecek veremeyen, mutlu edemeyen,...... bir ülke Türkiye. Ne yazikki bu sorunun suçlusu iktidar ve o iktidara hala destek veren seçmen.

Geri