Beyin Fırtınası Zamanı

• Kullanıcı ZiFiR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Konu sahibi son olarak 2132 gün önce görüldü
Doktor size 3 hap verdi. Bunları yarım saat arayla almanızı istedi. İlaçlar ne kadar sürede biter ?

Bir tane aldınız, yarım saat geçince bir tane daha aldınız, bir yarım saat daha geçince bir tane daha aldınız ve toplam bir saatte tüm ilaçları bitirdiniz.

Peki YGS'deki fareli soruda, 12 saatte bir hap verilen erkek fare neden bir günde 3 değil 2 hap almış sayıyoruz ? Farenin 3 ilacı bitirme süresi 1 güne eşitken, 1 günde aldığı ilaç sayısı 3 değil.

Açıklayabilecek babayiğitleri görelim.

Biri insan biri fare.

Al sana açıklama :D

Yarin saglam kafayla cevap vereyim :D

Ben soruyu anlayamadim yani pek mantikli gelmedi acikcasi. 12 saate bir ilac veriliyormus fareye, ee bir güne esitlersek 2 tane almis oluyor mantiken.neden 3 tane almali ki? :D

Ben soruyu anlayamadim yani pek mantikli gelmedi acikcasi. 12 saate bir ilac veriliyormus fareye, ee bir güne esitlersek 2 tane almis oluyor mantiken.neden 3 tane almali ki? :D

soru tamamen matamatiksel ve biraz zor bu vakitlerde özellikle orjinali aşağıda biraz kafa yormak gerekiyor sanırım benim gücüm yok

"Bir laboratuarda erkek ve dişi kobay fareler üzerinde yapılan deneyle ilgili şu bilgiler bilinmektedir:

-Erkek farelere her 12 saatte, dişi farelere ise her 8 saatte bir 1 adet tablet ilaç verilmiştir.

-Erkek farelere 0,5 gramlık, dişi farelere ise 1 gramlık tabletler verilmiştir.

-Bu farelere günde toplam 85 gram ilaç, 95 tablet ilaç halinde verilmiştir.

Buna göre, deneyde toplam kaç fare kullanılmıştır ?"

soru tamamen matamatiksel ve biraz zor bu vakitlerde özellikle orjinali aşağıda biraz kafa yormak gerekiyor sanırım benim gücüm yok

"Bir laboratuarda erkek ve dişi kobay fareler üzerinde yapılan deneyle ilgili şu bilgiler bilinmektedir:

-Erkek farelere her 12 saatte, dişi farelere ise her 8 saatte bir 1 adet tablet ilaç verilmiştir.

-Erkek farelere 0,5 gramlık, dişi farelere ise 1 gramlık tabletler verilmiştir.

-Bu farelere günde toplam 85 gram ilaç, 95 tablet ilaç halinde verilmiştir.

Buna göre, deneyde toplam kaç fare kullanılmıştır ?"

Aman aman ben simdi almiyim baska zamana insallah:cici:

Peki YGS'deki fareli soruda, 12 saatte bir hap verilen erkek fare neden bir günde 3 değil 2 hap almış sayıyoruz ? Farenin 3 ilacı bitirme süresi 1 güne eşitken, 1 günde aldığı ilaç sayısı 3 değil.
Çünkü bu sınav sorusu. Bir gün 24 saattir ve farenin bir günde alabileceği ilaç miktarı 24/12 yani 2' dir. Fare 00.00 da bir tane ilaç aldı diyelim, bir sonraki ilaç aldığı zaman 12.00' a denk gelecektir. sonuç 2 çıkar. Senin dediğin gibi 3 olsaydı 3. ilaç alma saati 24.00 olurdu ki bu 00.00'a eşittir. İlk ilaç verdiğimiz zaman hatırlarsan 00.00' dı yani 3. ilacın verildiği zaman ertesi günün ilk ilaç verme saatine denk gelir. Dolayısıyla fare, bir günde 2 ilaç almış sayılır.
Biliyorum kafa karıştırıcı ama bence YGS sorusunu hazırlayan da böyle düşündü.

3 ilaç yarımşardan 1.5 saat yapmaz mı örnek yanlış ve bu örneğe dayalı olarak yapılacak her hesapta...

Geri