Bengi dönüş

Konu sahibi son olarak 3829 gün önce görüldü
Vikipedi tanımı vermekten nefret ederim. Siz şurdan buyrun bakmak için: Tıkla

Kısaca şöyle açıklayalım;
Bengi dönüş Friedrich Nietzsche uydurmasıdır aslında. Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü okuyanlar bilir, kitabın ana konusu budur. Bunu işler Nietzsche abimiz kitabında.

Bu uydurmasyon "Neden yaşıyoruz?" sorusuna verilen bir cevaptır.
Nietzsche abi şunu söyler;

Her şey bir döngü halinde tekrarlanacak. Yani dünyada yaşadın ,öldün. Tekrar geleceksin aynı şeyleri tekrar yaşayacaksın. Çocuktun ağladın büyüdün evlendin hasta oldun öldün, çocuktun ağladın büyüdün evlendin hasta oldun öldün... Bu bir döngü halinde tekrarlanacak.

Nietzsche'nin bu uydurmasyonu dayandırdığı mantıklı açıklaması ise şudur;

Hayatını bir kez yaşayacaksın. Acı çekmek istemiyorsan, hata yapma iyilik yap. Çünkü aynı şeyleri tekrar tekrar yaşayacaksın.

Yani ateistlerin en büyük sorununa (Yok olacaksak niye iyilik yapmaya uğraşalım sorunu) kendince bir yanıt bulmuş olur ateist Nietzsche.

nietzsche'ye (doğru mu yazdım emin değilim) bu konuda katılamayacağım. ama açıklamasını yarın yaparım çok uykum var. hadi iyi geceler.

Wikipedianin bir ozelligi var oda sudur Gelen gecen oraya istedigi bilgiyi ekler yahudda editler

bu yazdiklarin hepsi sanami ayid alintimi?

konuya gelince "bir papazin oglu protestan aileden gelme "Allahi tanimiyan bir adam "

ve yine kendisi demiski
"İnsanı , maymunla üstinsan arasında gerilmiş bir ip , bir geçiş formu olarak gören düşünür , hayata amacı "kendini aşabilmek-kendinden daha iyi bişey yaratmak" olarak koyar.ama kendi cumlesiyle aslinda dinin Inancin ironisine donuyor"

"hata yapma iyilik yap..cunku ayni seyleri yasiyacaksin"

bir Inancsizin ne savundugu ne dusunduguyle zerre kadar ilgilenmiyorum ve sana yada baskasina ne katabilir?

dicek baska birseyim yok:)

Wikipedianin bir ozelligi var oda sudur Gelen gecen oraya istedigi bilgiyi ekler yahudda editler

bu yazdiklarin hepsi sanami ayid alintimi?

konuya gelince "bir papazin oglu protestan aileden gelme "Allahi tanimiyan bir adam "

ama kendi cumlesiyle aslinda dinin Inancin ironisine donuyor

"hata yapma iyilik yap..cunku ayni seyleri yasiyacaksin"

dicek baska birseyim yok:)

Biraz daha düzgün yazabilir misiniz? Ben sizin yazdıklarınızı okurken zorlanıyorum.

Yazdıklarım bana ait.

Ben dongu kismina takildim simdi dogup buyuyup hasta olup olecegiz ya sonra tekrar mi doguyoruz dongu derken bu mu kastediliyor ? Sanirim degil cunku "hayatini bir kez yasayacaksin" demissin. Dur ben biraz konuyu arastirip geliyim.

Ben dongu kismina takildim simdi dogup buyuyup hasta olup olecegiz ya sonra tekrar mi doguyoruz dongu derken bu mu kastediliyor ? Sanirim degil cunku "hayatini bir kez yasayacaksin" demissin. Dur ben biraz konuyu arastirip geliyim.

Evet tam olarak ondan bahsetmiş. Yani şöyle ki; Mesela ilk hayatında bir hata yaptın ve bu hata yüzünden çok acı çektin. Öldükten sonra dünyaya tekrar geldiğinde yine aynı şeyleri yapacaksın, aynı hatayı yapacaksın. O yüzden şu anki hayatında hata yapmaktan kaçın ve kötülük yapma.

Umarım anlatabilmişimdir derdimi. Kısaca adam ateist ve "Ateistler yok olacaksa niye iyilik yapıyorlar ki?" sorunsalına cevap bulmaya çalışmış.

Peki hata nedir ?? Bir davranisin hatali olup olmadigina nasil karar verecegiz ? Kotuluk, hata ve iyilik kavramlari butun insanlik icin standart bir tanim mi iceriyor ?

Yoo standart bir tanım içermiyor elbette. Kişi üzerinden değerlendirirsek, mesela ben yaptığımın hata olduğunu yaptığım şeyin sonucuna bakarak anlarım.

Nostaljik bir örnek verelim; Mesela ilkokuldayken saçını çektiğin Özge var ya. O kız ne yaptı? Müdüre şikayet etti seni. Sonra müdür seni azarladı ve sen üzüldün. Çünkü bu bir hataydı.

Zaten "bengi dönüş" kavramı kişisel bazda değerlendirilmeli. Bu olayda dinlerdeki gibi belli kurallar falan yok. Ben de "uydurmasyon" diye nitelendiriyorum zaten. Ama adam en azından sorularına cevap bulmaya çalışmış, diğer türlü kolaycılık olur diye. Saygı duyalım.
:şirine:

Geri