Bende geldim gençler... (Sezai Paşa)

Konu sahibi son olarak 4863 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Biyografi: (derleyen: Aydınlık Gazetesi)

1794 yılında üsküdar’da dünyaya geldi. Adı Sezai idi. Babası, Üsküdarlı Kemal Rauf Ekrem Efendi’dir. ilk okulu istanbulda çeşitli okullarda okudu liseye 1812 yılında L'ékole de La Strategié Défensive de Paris(Paris savunma stratejileri okulu) da başladı.

1814 yılında çıkan Yunan İsyanı sırasında babası şehit oldu, kendisi Mora yarımadasının merkezi Trapoliçe’de 6 ay mahsur kaldıktan sonra 1821 yılında annesi ile birlikte esir düştü ve 1823 yılında serbest bırakıldı.

Esaretten kurtulunca Mısır’a gitti, kısa sürede devlet kademelerinde kendine yer buldu. Bu sırada Mora Yarımadası’nda çıkan isyanı bastırmak için Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu Kavalalı İbrahim Paşa ile Mora’ya gönderildi. Mora’da esir kalan arkadası Hayrullah Efendiyi kurtarıp Mısır’a getirdi.

Mısır’a döndükten sonra, İbrahim Paşa’nın “Askeri danışmanlığını” ve “Takvim Müdürlüğünü” yaptı. 1831 yılında Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın “Baş Muavini” oldu, 1843 yılında ise “Ferik” rütbesine yükseltildi.

1849 yılında İstanbul’a gelerek Rumeli Müfettişliği görevine getirildi. Bosna, Trabzon, Vidin valiliklerinde bulundu. 1856 yılında Meclis-i Tanzimat Azalığı’na seçildi.

17 Mart 1857 yılında Osmanlı Devleti’nin maarif işlerini tek bir çatı altında toplamak ve daha düzenli yürütebilmek için kurulan Maarif-i Umumiye Nezareti’nin başına getirildi. Bu görevine devam ederken, Girit İsyanı’nın çıkması ile yerine vekaleten Kemal Efendi getirilerek kendisi Girit Valiliği ile görevlendirildi. Bir yıl süren Girit Valiliği sırasında Girit’te çıkan isyanları bastırmakla uğraşan Sezai Paşa 1859 yılında tekrar Maarif-i Umumiye Nazırlığı’na döndü. 25 Kasım 1861 tarihinde görevinden istifa etti.

1863 yılında Mısır’a gitti; Sultan Abdülaziz’in Mısır’ı ziyareti sırasında Meclis-i Vala azalığı’na atandı. Sultan Abülhamit tahta çıktığında Ayan Meclisi’nde üye oldu. 1877 yılında evinde istirahata çekildi.

Devlete yaptığı hizmetlerden dolayı “İmtiyaz Nişanı” ile ödüllendirilen Sezai paşa, başarılarına bir yenisini daha ekledi...

Katıldığım Savaşlar
•1853 yılında Kırım Savaşı
•1.Dünya savaşında Kafkasya Cephesi, Çanakkale Cephesi
•Waterloo
•2.Dünya savaşında Merkür Harekâtı'nda bulundum
(bunu yapmamdaki sebep geçmişten gelen bir kindir...)

rshöeljetçlje :D :D: D öldüm ya :D
güzel bi giriş oldu hoş geldin paşam xd

hoş geldiniz (:

Hoşgeldiniz paşam :) siz diğer dünyaya neden daha gitmediniz ki :D bu dünya çok güzel geldi her halde 1794 den beri buralardasınız :D

Şaka bir yana hoşgeldiniz keyifli forumlar..

:D:D:D hoş geldiniz iyi forumlar

Hos geldiniz pasam canakkale cephesinde bulunmaniz cok dikkatimi cekti :)) iyi forumlar

Hoşgeldiniz Paşa , herkes paşalardan gitmiş seriyi bozmayalım :p

Hoş geldiniz, iyi eğlenceler. Merakımı afbuyurun neden Sezai Paşa. Sizi ona yakın yapan şey nedir merak ettim..

Payidar olursunuz umarım.

aramıza hoş geldin paşam ben deniz 8.kuşaktan ali paşanın torunu ( gerçektende :D ) Paşa Nuri emrinize amadeyim paşam :zuha:

qweqweqwe :D :D Osmanlı İmparatorluğu'nu görmüş birisi olarak çok şanslısınız bizede anlatabilir misiniz oraları .d

Hoş geldiniz paşam. :zuha:

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri