“Ben bilirim” demek, iyi birşey değil kardeşim,

Konu sahibi son olarak 2800 gün önce görüldü
“Ben bilirim” demek, iyi birşey değil kardeşim,
“Ben bilirim” demek, hiç iyi birşey değil kardeşim. Büyükler, bilseler de bâzan“bilmiyorum” derlermiş. Niçin? Güzel tevâzûlarından. Yoksa biliyorlar, ama bilmiyorum demek hoşlarına gidermiş. Çünki nefs bunu istemez. Ben bilirim der, hattâ bilmese de biliyorum der. Çok fenâ. Böyle bilmektense bilme daha iyi, asıl biliyorum diyenlerden korkun. Bir mü’min “bilmiyorum” dese, kırk belâdan kurtulurefendim. İnsanların başına ne belâ geliyorsa, hep “biliyorum” demekden gelir. Ancak kesin olarak biliyorsan, o şeyi, nakil olarak söyliyebilirsin. Meselâ, “Tam İlmihâl’de okudum, orada şöyle yazıyor” veyâ “Filân zât şöyle buyurmuş” demenin mahzûru yok efendim. Papağan gibi yâni, İmâm-ı Rabbânî hazretleri bile “Men tûtiyem” dermis mübârek. Yâni “Ben papağanım, üstâdımdan ne duyduysam onu söylerim” buyururmuş. Ne güzel. Biz de öyle olalım kardeşim, hele dînî konularda, aklımıza geleni söylemiyelim. (Hüseyin Hilmi Işık rahmetullahi aleyh)
NOT; İkinci binin müceddidi büyük alim ve evliya İmam-Rabbani hazretleri bir mektubunda buyuruyor ki; ''Kur'andan ve hadisten sizin ve bizim anladıklarımızın hiç kıymeti yoktur. Ehl-i sünnet alimleri ne anlamışlarsa ona uymakla mükellefiz''. Bu ifadeleriyle Ehl-i sünnetin şiarının kendi aklından söylemeyip nakli esas almak olduğuna işaret ediyorlar. Nakli bırakıp aklı öne alanlar 72 cehennemlik dalalet fırkalarını ve günümüzde farklı havalarda, kibir kumkuması dini gruplaşmaları ortaya çıkardı.

Bildiğimiz konularda, elbetteki bilgimizi söyleyeceğiz. Dilsiz şeytan olmak, müminlere yakışmaz. :)

Yoksa Allah ile aramızda aracı olmak, kendisinden şefaat beklentisi oluşturarak kendisine taptıran, yaklaştırıcılık taslayan, gaybı bildiğini iddia eden müritleri tarafından putlaştırılmış Şeytan Evliyalarına karşı nasıl bilinçli bir duruş sergileyebiliriz?
Hep söylediğim gibi dünyadaki en iğrenç, sömürü din üzerinden yapılandır.
Üstelik bunun kötü yönlerini yalnız ahirette değil, dünya da bizzat görüyoruz.

Ama elbette bildiğin ile de hava atmayacaksın. Allah'ın ikramı sayesinde olduğunu bileceksin.
Bilmediğin konuda da bilmiyorum diyeceksin... Çünkü sorumlu olursun..
Zaten Allah'tan başka kimse her şeyi tam olarak bilemez. Tüm eşsizlikler ve mükemmellikler Allah'a mahsustur.

Tam tersine, şuradan buradan duyma bilgilerle din olmaz. Şu şuna demiş bende onu iletiyorum demekle din olmaz. Gözünle gördün mü kulağınla duydun mu? Ya iftira ediyorsan? Hesap gününü hiç düşündün mü?

O yüzden bu tarz rivayetçi tavırları hiç doğru bulmam. Esas olun doğru, kesin bir bilgi üzerine inşa edilen güzel tavırlardır. :) Çelişiksiz olan net anlatımlardır. Din anlaşılmaz değildir. ;)

Geri