Bazı Tesettürlü Bayanların Erkekler İle El Sıkışmaması

Konu sahibi son olarak 60 gün önce görüldü
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Kısa süre önce aynı ortam da öğle yemeği münasebetinde bulunduğumuz tesettürlü bayan(o da bir dostumuzun yanındaydı ve kendisini davet ettiğimiz için yanında getirmişti), yakın dostumun elini kaldırmasına rağmen karşılık vermedi. Kafamı kurcaladı, zaten ardından ben öyle bir harekette bulunmadım. Bazıları öyle mi gerçekten? Nedir abi bu ya? Gerçekten gitgide Arap ülkelerine benziyoruz bu hareketler ile. Daha önce yaşayan var mı?

Cocukken baba tarafindan akraba oldugunu bilmedigim kadinlar gelmisti, hepsi de carsafliydi bir oda dolusu.
Bende sokaktan kosa kosa eve gelmistim. Baktim ayakkabi dolu ev hemen kosa kosa su icmeye gittim ustumu basimi duzelttim. Misafir gelince nasil davranmam gerektigini soyleyen ebevenylerimden ogrendigim edep ile bir oda dolusu carsafli teyzenin oldugu odaya girdim. Tabi hemen teyze elinin opulmesi ic gudusu ile sol bastan basladim ilk teyzeye;
"hos geldiniz teyzecim" digip hafif egildim ve elini opmek icin elimi uzattim.
Teyze bana "sogol yovrom berhodor ol yavrom" digip geri cekildi ve hizlica elini cekti.
Sonra ben basladim aglamaya, annem geldi tabi beni mutfaga goturdu ve sordu "oglum ne agliosun".

"anne ya ben hastaliklimiyim o agizi kapali teyzeler neden oyle giyinmis,
doktormu onlar, bide elini opturtmediler" dedim ve yarim saat boyunca hickirarak agladim. Ilk tanismam 7 yasimda olmustu. Harika bir gundu, tabi sonra vaziyeti anlattilar ama hala akil sir erdiremedigim bir konudur. Evet haklari, ama bari cocuklara yapmayin be yazik lan

Son düzenleme:
Bu durumu sırf tesettürlü diye bir kadına yüklemek biraz fazla cinsiyetçi olmamış mı?
Bazı dini inanışları farklı olan erkeklerde kadınlarla el sıkışmazlar ayrıca.
Herkesin görüşü, inancı farklı. Saygı duymak gerek.

Neden kafanız kurcalanıyor ki, kural kuraldır ve çok net; İslam'da kadınla erkek tokalaşmaz. Ayrıca elinizi uzatmaya devam etmeyerek, görgü kurallarınca doğru bir davranışta bulunmuşsunuz.

Edit: Ek olarak, hanımefendinin tesettürlü olduğunu gördüğünüz halde elinizi uzatmanız pek doğru olmamış, bunu atlamışım.

Son düzenleme:
Benimde bir erkek elimi sıkmamıştı.
Yani toplum içinde kendisine saygıdan uzatılan bir el varsa havada bırakmanın saygısızlık olduğunu düşünürüm ben şahsen. Ancak kendi inancıdır, o konuda bir şey denemez.

Tesettürlü değilim ama dükkanıma her gelen esnaf, müşteri vs ya da tanımadığım insanlarla tokalaşmam .Dini açıdan değil , sevmem.
Hatta çok kez elleri havada kalır.
Aslolan zaten kadın elini uzatmadıkça bir erkeğin uzatmamasıdır.

Yani toplum içinde kendisine saygıdan uzatılan bir el varsa havada bırakmanın saygısızlık olduğunu düşünürüm ben şahsen. Ancak kendi inancıdır, o konuda bir şey denemez.

Benimde gittiğim bi iş görüşmesinde çıkarken elimi uzattım adam elini geri çekti. Kabul edildim ama gitmedim :XydXRO:

Demek istediğim bu aslında ama bu genel de Arap ülkelerinde olan bir şey.

- Fırsat bulduğunu sanıp işi cinsiyetçiliğe vurduğumu sananlar var. Ben bu olayı bir erkek için yaşandığını duymadım, görmedim ve de şahit olmadım. Bu yüzden öyle bir başlık seçtim.
- Arkadaşımdan önce bana yapılsaydı, o kişiyi sanırım bozardım. Çünkü yobaz bir kesime hitap ettiğini düşünürdüm. O kişinin, o ortamı terk etmesini isterdim -ki- aynı şeyi bir erkek yapsa idi yine aynı tepkiyi gösterirdim.
- Bu olayı tesettürlü bayanların çoğunluk ile gerçekleştirdiğini ve saygı ile alakası olmaksızın tamamen din üzerinden bir düşünce ile yaptığı aşikardır. Gelip saçma sapan savunmalar yapan kişiler bellidir zaten.

Neden kafanız kurcalanıyor ki, kural kuraldır ve çok net; İslam'da kadınla erkek tokalaşmaz. Ayrıca elinizi uzatmaya devam etmeyerek, görgü kurallarınca doğru bir davranışta bulunmuşsunuz.

Edit: Ek olarak, hanımefendinin tesettürlü olduğunu gördüğünüz halde elinizi uzatmanız pek doğru olmamış, bunu atlamışım.

Pardon???? Ben insan olarak elimi uzatırım karşımdaki insana. Bir "Merhaba" edası ile. VEYA! "Selamun Aleyküm" der gibi. Tesettürlü bir bayana el sıkışmam adına el uzatmam saygısızlık mı? Ya hu zaten amaç o bir "Merhaba" der gibi. Bu bir saygısızlık değildir. Aksini düşünen insan zaten yobaz insandır. Bunun aile kavramı ile ne denli alakalı olduğunu sorgulamam bile..

Pardon???? Ben insan olarak elimi uzatırım karşımdaki insana. Bir "Merhaba" edası ile. VEYA! "Selamun Aleyküm" der gibi. Tesettürlü bir bayana el sıkışmam adına el uzatmam saygısızlık mı? Ya hu zaten amaç o bir "Merhaba" der gibi. Bu bir saygısızlık değildir. Aksini düşünen insan zaten yobaz insandır. Bunun aile kavramı ile ne denli alakalı olduğunu sorgulamam bile..
El uzatmanız gerekmiyor, sadece merhaba demeniz yetişir.
Benden size tavsiye, bundan sonrası için.

Forumda böyle karşılıklı alıntı yapmak normal mi? Kural ne diyor bu durumda, bilgilendirme yaparsanız sevinirim.

Şafi mezhebinden olan Kadınlar özellikle Erkeklerle asla tokalaşmazlar. Bilginiz olsun.

Vera nın da dediği gibi bir Kadın tokalaşmak maksadıyla elini uzatmadığı müddetçe ilk hamleyi Erkek yapmamalıdır. Yoksa benim gibi eliniz havada kalır sonra saçınıza götürür tarıyormuş gibi yaparsınız :)

Ben direkt sarılıyorum, hocam soruyorum; 1-dinden çıktım mı? 2-görgüsüz müyüm?
Teşekkürler.

El uzatmanız gerekmiyor, sadece merhaba demeniz yetişir.
Benden size tavsiye, bundan sonrası için.

Mantıklı tavsiyelere açığım ama sadece mantıklı gelen tavsiyelere. Bu yobazlıktır. Yıllar önce, köy ortamı eğitimi görmüş veya babalarının köy kurallarını kızlarına aksettirdikleri davranışlardır. Biraz gelişmek gerekiyor di mi? Daha doğrusu, bazı şeyleri artık bulunduğumuz yıllara getirmek gerekiyor. Yani bu kişisel bir tercih olmaktan çıkmış olup, baba tarafının kızlarına öğrettiği bir davranıştır.

Dediğim gibi; aynı davranışı bana karşı bir hemcinsim yapsa onu orada bozar, ağır bir dil kullanırım. Sadece bir bayana ithafen söylemiyorum ben -ki- bunu daha önce de söyledim.

Bunu bir erkek veya kadın da yapsa yobazlıktır. Karşı tarafın elinin hava da kalması, saygısızlıktır. Eğitimsizlik ve cehalettir. Ama bu cehaleti veren de ecdadı ve/veya atalarıdır vesselam.:)

Benim dini bilgi zayıf da bilen arkadaşlar yazsın, abdest bozuluyor sanırım bir kadın ile erkek tokalaşma yapınca. Peki memleket de su mu yok? Tekrar abdest alınabilir. İslam'a göre nefes almak bile günah nede olsa.

2019 yılındaydız konuştuğumuz konuya bak :teh:
Gerçekten üstümü başımı parçalayıp kestane doğramak istiyorum ben ya......

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri