Konu başka bir başlık altında tartışılmaya başlandığı için, ayrı bir başlık altında değerlendirilmeli diye düşünerek konusunu açtım. Benim bu konudaki fikrim sabit olsa da, herkese göre farklı bir şekilde değerlendirilebilir. Çünkü bayrak suçu için belirlenen yasa maddeleri farklı yorumlanabilir.
Ben sakıncası olmadığını düşünenlerdenim.
Önce Türkiye Cumhuriyeti yasalarıyla inceleyelim:
Bayrak manevi değeri zedeleyecek şekilde kullanılamaz: Bayrak üzerinde namaz kılmanın bayrağın manevi değerini zedeleyeceğini düşünmüyorum. Aksine namaz, İslam'ın şartlarından birisi olup zaten maneviyatın kendisidir. Dolayısıyla manevi değer zedelenmiş olmuyor.
Masalara veya kürsülere örtü olarak serilemez: Namaz kılarken masa veya kürsüye serilmiyor. Yere serilen bayrak örtü görevi de görmüyor.
Oturulan veya ayakla basılan yerlere koyulamaz: Oturulan yerlerden kastın koltuk, sandalye, kaldırım taşı vs gibi sadece oturma amacıyla kullanılan yerler olduğunu düşünüyorum. Namaz kılarken oturmaktaki amaç oturmak değil, namaz kılmaktır. Ayakla basma da aynı şekilde.
İslami yönden zaten sıkıntı yok. Temiz olan her yerde namaz kılınabilir. Bu durumda bayraktan daha temiz ne olabilir?
Ama şunu da eklemeliyim. Bu karanlıkta kalan konulardan bir tanesidir. Net ve kesin değildir bana göre. Bu sadece benim yakın düşüncemdir.
Şahsi görüşüm, bir düşünceyi sembolize eden bayrak veya sancak vb şeyler üzerinde namaz kılmamaya çalışmak. Ama kılana da tepki göstermemek gerekir. Çünkü biliyor ki, bayrak haricinde bir sürü alternatif olabilir.
Üzerimizdeki elbiseler bile olabilir. En kötü ihtimalle birinden bir örtü istenebilir. Hiç bir esnaf buna karşı çıkmayacaktır. Namaz konumu zaten temizse, seccadesiz de namaz kılınabilir.
Ama dediğim gibi net fikrim şu: Mümkün olduğunca bayrak üzerinde namaz kılınmamalıdır ama kılana da karşı çıkılmamalıdır.