“Başörtülü psikolog olmaz”

Konu sahibi son olarak 1192 gün önce görüldü

Üstün Dökmen’e sosyal medyada linç… “Başörtülü psikolog olmaz”​

Armağan Çağlayan'ın programına konuk olan Üstün Dökmen, "Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olmaz. Seans esnasında özdeşim kurar, sempati duyarsam artık o psikolojik danışman olmaktan çıkar" ifadeleriyle tartışma yarattı. Üstün Dökmen’e karşı sosyal medyada bir linç başlatıldı.

Armağan Çağlayan'ın YouTube'da sunduğu Zor Ama Yine De Sor programına Prof. Dr. Üstün Dökmen konuk oldu. Üstün Dökmen'in programda sarf ettiği sözler tartışma yarattı.

"Başörtülü rehber öğretmen olamaz" sözlerine gelen tepkiler hakkında konuşan Dökmen bu defa, "Başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar" açıklamasında bulundu.

"MESLEK ETİĞİNE AYKIRI"​

Üstün Dökmen, şu ifadeleri kullandı:
"Rehber öğretmenlerin çoğunluğu başörtülü. Söylediğim o şu. Tepki gösterildi bunlar temelsiz trol tepkileridir. Trol kendini saklayan, korkak, cesur olmayan, kafası çalışmayan kişilerdir. Söylediğim aynen şu, bir eczacı başörtülü olabilir, mimar olabilir, Milli Eğitim izin verdiği için öğretmen olabilir, hakim ve savcı benim alanım değil karışmıyorum. Fakat başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar."

Psikoloğun terapi esnasında dini ya da siyasi simge takmaması gerektiğini belirten Dökmen, ofisinde Atatürk resmi bile olmadığını dile getirdi. Dünyanın en büyük sorununun insanların dürüstlüğünü kaybetmesi olduğunu söyleyen Dökmen, ikinci büyük sorununun da pozitif bilimden uzaklaşmak olduğunu ifade etti.

SOSYAL MEDYADA LİNÇ BAŞLADI​

Üstün Dökmen’in açıklamaları sonrası sosyal medyada linç başladı.
Sabah gazetesi Üstün Dökmen’in sözlerini “28 Şubat kafası!” şeklinde haberleştirdi:

odatv_image_87__312caadd177f4b.jpg

Akit gazetesi ise Üstün Dökmen’i “Laikçi fosil artığı” sözleriyle hedef aldı.

odatv_image_87__646ca4fe326f4a.jpg

TRT Yönetim Kurulu Üyesi ve Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mücahit Küçükyılmaz da Üstün Dökmen’i hedef alan isimler arasıdaydı.
odatv_image_87__b72e8f86763e4b.jpg
odatv_image_87__40f27699346b49.jpg

Öte yandan videonun bütününe bakıldığında Üstün Dökmen’in psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanının bağımsız olması gerektiğini, Atatürk’ü sevdiğini ama ofisinde danışanda taraf algısı yaratmamak için onun da fotoğrafının olmadığını söylediği görüldü.
Odatv.com

Elbette saçma bi düşünce fakat nötr olamazlar önyargısını kırmak maalesef zor. Başı kapalı biri çok iyi bir psikolog olsa da, özellikle seküler kesimden bi danışani tereddüte düşebilir. Sonuçta yeri gelecek cinsel hayatını,cinsel kimliğini paylaşacak içten içe yargılandığını düşünüp kendini huzursuz hissedebilecek. Psikologların kimliğini duygularını belli etmemesi durumuna bu konudan bağımsız bi şekilde ben de katılıyorum. Buradan kırmızı oda midir nedir o tarz dizilerin ne kadar çöp olduğunu görüyoruz. Psikologun ya da psikiyatristin işi hastasının acısını anlayıp onla beraber ağlamak değil; bu profesyonelce bi hareket de değil. Üstün hoca da danışanın, hastanın kendini daha yansız bi ortamda ifade edip daha profesyonel bir bilimsel yaklaşım sergilenebilmesini vurgulamak istemiş aslında, tesettür ile bi derdi olduğunu sanmıyorum fakat fazla ince düşünmüş. Tesettürlü biri de ofisinden içeri girip gayet sosyal kimliğini askıya asarak bilimsel verilerle hareket edebilir ya da yazının sonunda bahsettiği Atatürkçü bi psikolog Atatürkçü olmayanı bilimsel olarak ele alıp dinleyebilir. Ha hasta ya da danışanın bunu idrak etme ve sindirme durumu için toplum olarak bayağı bi evrilmek lazım.

Videoyu izledim kötü bir yönden düşüncesini belirttiğini düşünmüyorum
Etik olarak bahsetmiş
Doğru söylediği noktalar var

Videoyu izlemedim yazan yazıyı esas aldığımda; başörtülü olmanın meslek etiğine aykırı olduğunu ifade ettiği kısımdan sonrası, "bunlar korkak trol, kendini saklayan kafası çalışmayan" ithamları.. Olabildiğince profesyonel bakış açısından, iyi niyetli düşünceden ve objektiflikten uzak, kof bir düşüncenin mahsulü..

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: ZeL
Videoyu izledim kötü bir yönden düşüncesini belirttiğini düşünmüyorum
Etik olarak bahsetmiş
Doğru söylediği noktalar var
Yani diyor ki etiklikten uzak kesim sjfhsk
Ben böyle anladım
Kim nereye çekerse oradan anlaşılırmış skjfsk

Bu isin iki tarafi var.
Bu duruma hak verirseniz,dini inanci geregi,erkek doktora görünmek istemeyen kadina da hak vermek zorundasiniz.
Seküler kisi madem basörtülü danisman hakkinda tereddüte düsüyor ve biz ona anlayis gösteriyorsak,verdigim örnege de anlayis göstermek zorundayiz.
Böyle bir sey olabilir mi?Bu cahillik degil mi?

Hocanin bir atesi fisekledigine inancim tam.
Artik yine ellerini basörtümden cek muhabbeti baslar.Al sana secim direnisi.
Önyargili bir cikis ve akilsizca.
Nereden biliyoruz basörtülü bir danismanin "seküler" birini,basi acik olandan daha iyi anlamadigini?
Hasta doktor iliskisi bu.En basta güven ister.Hele psikolojide.
Su karsilatirma zorunlulugu bile sacma.

Valla Nevzat Tarhan diye bir insan var.
Kolektif ve bireysel bilincin altindan girip üstünden cikmis.
Neyin kimin nasil ve ne sekilde,nelerin insani tetikledigini,cok iyi biliyor ve anliyor da.
Kisiye göre davraniyor.Ayirim yapmiyor.
Ve bu adam inancini da saklamiyor.

Baş örtüsü dini bir simge, psikolog ne kadar işinde iyi olursa olsun danışmaya gelen kişi o psikoloğun tarafsız yaklaştığını düşünmeyebilir.
psikolog her açıdan danışanına güven vermeli, onu yargılamadığını hissettirmeli.
bu yüzden de oldukça şeffaf görünmeli

Kişisel görüşüm, Süreyya ile aynı paralelde bu arada. Ilk yorumda kişisel bi yorumdan çok, toplum içinde var olan algıyı objektif olarak paylaşmak istedim. Ozgurlukler ve bu tarz konulardaki fikrimi başta eskiler olmak üzere çoğunuz bilir zaten.
Üstün hocayı takip eder ve beğenirdim bi ara.
Kitaplarını da okurdum. Bu sebeple bu düşünceyi art niyetle ortaya attığını kondurmak istemedim açıkçası.

Sanırım psikologun kalıplara girmemesi gerektiğini, açık fikirli olması gerektiğini söylemek istemiş.
Ama kimin kafasının içinde ne kalıplar olduğu dışardan belli olmaz. Kendisi de bu söylemiyle bi kalıbın içinde kalmış ve dışlayıcı konuşmuş mesela. Bir ara kendisinin seminerine de katılmıştım ama orda böyle şeyler söylememişti :)
Başörtülü birinin danışanları için daha iyi çözümler üretmeyeceğini iddia edebilir miyiz?

Olur olur bal gibi olur.
var da, hemide çok iyiler, kendilerinden çok istifade ediyorum
beyfendi halt etmiş

Şöyle olmaz @Klaus hemen darlanma.
Örtülü ise ehli sünnet sahibi biridir.
Şimdi böyle bir kadın okuyarak psikolog hele Allah korusun psikiyatrist olmuş ise zaten kendi inanç sistemi içinde küfre girmiş olur. İki metrekare odada bir erkek danışanın en mahremini dinlemez bir Sünni kadın. Günahtır.

Ha ben aksesuar olarak kapalıyım zevkim bu derse onu bilemem.

Her hasta başörtülü psikoloğa gitmek zorunda değil

Ya arkadaş. Çince mi konuşuyorum ben. Türbanlı pskikolog olmaz çünkü o kadının şıhı şeyhi gavsı her ne karın ağrısı ise ona sorun. Olmaz diyecek

"Başörtülü rehber öğretmen olamaz" sözlerine gelen tepkiler hakkında konuşan Dökmen bu defa,"Başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar" açıklamasında bulundu. Psikoloğun terapi esnasında dini ya da siyasi simge takmaması gerektiğini belirten Dökmen, ofisinde Atatürk resmi bile olmadığını dile getirdi. Dünyanın en büyük sorununun insanların dürüstlüğünü kaybetmesi olduğunu söyleyen Dökmen, ikinci büyük sorununun da pozitif bilimden uzaklaşmak olduğunu ifade etti.
Üstün Dökmen, eskiden var olan etik kurallardan bahsediyor ancak yeni dönemde hiçbirinden eser kalmadı. Pozitif bilim ve inanç sistemleri yan yana gelemez.

Ya arkadaş. Çince mi konuşuyorum ben. Türbanlı pskikolog olmaz çünkü o kadının şıhı şeyhi gavsı her ne karın ağrısı ise ona sorun. Olmaz diyecek
Cli senin zihniyetinde bir adam doktor olabiliyorsa pek tabii başörtülü kadın da psikolog olabilir.

Geri