Başarılı Bir Öğretmen Nasıl Olur?

Konu sahibi son olarak 3628 gün önce görüldü
Her öğretmen kendine ait bir bilgi düzenleme biçimi oluşturabilir. Fakat bu düzenlemeye de başlamadan önce kendisine “nasıl öğretmeliyim?” sorusu sormalıdır. Bu soru içeriğinde öğretim stratejileri, yöntem ve tekniklerini bulundurur.
Başarılı olmak isteyen bir öğretmen ise; bilgiyi gerekli ayrıntıları içeren sistematik bir bütünlük içinde ele almalı, var olan hazır bilgiyi kullanarak yeni kategoriler meydana getirmeli ve sunduğu bilginin beraberinde de görüşmek üretebilmelidirler.
Başarılı bir öğretim süreci; öğrenme sürecinin belirlenmiş bir amaç ile başlaması, üzerinde çalışılması ve gerçekleşmesi ile gerçekleşir. Çünkü öğretmenler, öğrencilerine kazandırmak istediklerini önceden belirler ve onları öğrenmeye yöneltmek için gerekli düzeni sağladıkları takdirde başarı kazanabilirler.
Bahsettiğimiz sistematik bütünlük ise; sınıfın yönetimi, çevreyi etkili bir biçimde kullanma, her öğrencinin gelişimini ayrı ayrı gözlemleme, ortaya çıkabilecek sorunları önceden tahmin edip, ona göre sonuçlar düşünme ve bunun sonucunda da öğrenciye belli davranış biçimlerini kazandırma amacıdır.
Öğretmen bilgiyi öğrenciye vermek için öğretim stratejileri (sunumlar, soru sorma, proje, tartışma vb.) ve öğretim yöntemlerini (anlatma, soru-cevap, problem çözme, grup çalışması vb.) kullanır. Başarıya ulaşmak için hedefe en uygun strateji seçilmelidir. Örneğin; bilişsel alan “bilgi”, duyuşsal alan “alma”, devinişsel alan “uyarılma” ise sunuş yoluyla öğretme stratejisi seçilmelidir. Veyahut bir başka örnekle; bilişsel alan “kavrama-analiz”, duyuşsal alan “tepki verme” ise buluş yoluyla öğretme stratejisi seçilmelidir.
Öğretime başlamadan önce; öğrencilerin ihtiyaçları boyutunda dersin önemini ve hedeflerini anlaması sağlanmalıdır. Önceki deneyimleriyle beraber, yeni öğrenecekleri bilgilerin eski bilgileriyle ilişkilendirilmesine yardımcı olunmalıdır. Kısacası bilinenden bilinmeye doğru gidilmelidir.

Hazırlayan: Emir Yakamoz

Geri