Abaris
Elmas Üye
-
-
-
-
Baş Kavurması, Yöresel Bir Lezzet Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo patlıcan
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 3 adet orta boy domates ( yada bir su bardağı domates püresi)
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Tuz, pul biber, karabiber
- Kızartmak için sıvı yağ
- İsteğe bağlı bir kâse sarımsaklı yoğurt
Adanamızın güzel patlıcanları ile yapılan lezzetli bir yemektir. Orijinali patlıcanın tepesi kesilmeden dörde bölünerek yapılır, burada, kemer olduğundan böyle yaptım.
- Patlıcanları pijama şeklinde soyup, (uzunsa ortadan ikiye bölüp) şekildeki gibi dörde bölüyoruz.
- Aralarına tuz serpip, süzgeçe koyup 10 dakika bekletiyoruz.
- Bu arada soğanlarımızı yemeklik şeklinde doğruyoruz . Küçük bir tencerede, yarım çay bardağı sıvı yağ ile kavuruyoruz salçasını koyup kokusu gidene kadar pişiriyoruz.
- Ardından domatesleri de yemeklik doğrayıp, ilave ediyoruz, tuzunu kontrol ediyoruz. (ben bir büyük kaşık yaz domatesi konservesinden de ilave ettim.)
- Patlıcanlarımızın suyunu bir bez yardımıyla iyice kurutup, kızgın yağa atıp kızartıyoruz. Patlıcanlar bitene kadar bu işleme devam ediyoruz.
- Kızaran patlıcanlarımızı pişireceğiniz tencereye alıyoruz bir tatlı kaşığı toz şekeri aralarına serpiyoruz, pişen sosumuzu kaşık yardımıyla bütün patlıcanlara pay ediyoruz.
- 1 çay bardağı su ve 3 diş sarımsağı (büyükse keserek) aralarına yerleştiriyoruz.
- Tuzunu kontrol edip, kapağını kapatıp, kısık ateşte 10 dakika pişiriyoruz. Zaten pişmiş olan patlıcanlarımız bu sürede iyice yumuşamış oluyor.
- Üzerine sade yoğurt ya da sarımsaklı yoğurt yaparak servis
Alıntı