Baba Olmak Erkekleri Nasıl Etkiliyor?

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Testosteron seviyesi düşebilir

Araştırmalar, zaten bir partneri olan ve çocuğu olan erkeklerin, çocuğu olmayan erkeklere ve hala bir partner arayışında olanlara kıyasla daha düşük testosteron seviyelerine sahip olduğunu göstermektedir. Saldırganlık ve rekabet gibi davranışsal özelliklerden yüksek seviyede testosteron sorumludur. Ancak bir erkek baba olduğunda testosteron seviyesi düşer.

Bu durum erkeğin tüm dikkatinin dışarıya değil aile içinde yönlendirilmesi gerektiğini gösteriyor.

Oksitosin ve dopamin seviyesi yükselir

Oksitosin ve dopamin, ebeveyn ile çocuk arasındaki bağdan sorumlu olan 2 kimyasaldır. Testosteron seviyeleri düşerken, oksitosin ve dopaminin olumlu etkileri yükselir ve yeni baba olmuş bir erkeğin çocuğuyla kucaklaşmasından daha çok zevk almasına neden olur.

Hormonal iniş ve çıkışlar erkeklerde doğum sonrası depresyona yol açabilir

Diğer işlevlerinin yanı sıra, testosteron bizi düşük hissetmekten korumada da büyük rol oynar ve seviyeleri düştüğünde genç babalar depresyona yatkın hale gelebilir.

Yeni babanın sorumlulukları ile birlikte yaşadığı hormonal değişiklikler erkekleri ruh sağlığı sorunları yaşamaya yatkın hale getirir. Bu nedenle babaların bedenlerinde de hormonal ve davranışsal değişikliklerin olduğunu bilmek çok önemlidir.

Beyinde bazı değişiklikler görülebilir

Bilim insanları yeni babalardan oluşan bir grup erkeğin beyin aktivitesini incelediler. Araştırmada erkeklerin doğumdan sonraki 4 ay boyunca beyinlerindeki gri maddede bazı gözle görülür değişiklikler gösterdikleri ortaya çıktı.

Bu değişiklikler, yeni babaların ebeveynlik becerilerini geliştirmelerine ve bebekleriyle güçlü bir bağ kurmalarına yardımcı olur. Bu erken dönem baba ve bebek etkileşimleri, gelecekteki ebeveyn-çocuk ilişkisi için güçlü bir temel oluşturur.

Erkekler eşleri bebek beklerken hamilelik semptomları geliştirebilir

Yeni babaların vücutlarında bazı değişiklikler yaşanması sadece çocuk doğduktan sonra meydana gelmez. Eşlerinin hamileliği sırasında erkekler mide bulantısı, iştah değişiklikleri, şişkinlik ve sırt ağrısı gibi hamilelikle ilgili semptomlar yaşayabilir.

Bu fenomene sempatik hamilelik veya couvade denir. Bu durum resmi olarak tıbbi bir durum olarak tanınmamaktadır. Ancak yine de bu semptomlar baba adayları arasında yaygın olabilir.

Erkekler yüksek düzeyde duygusal stres yaşayabilir

Ebeveynlik sorumlulukları, yeni babalarda yüksek düzeyde stres ve kaygıya neden olabilir. Ancak bunun en tehlikeli kısmı, erkeklerin yardım isteyemeyeceklerini hissetmeleridir.

Yeni baba olan erkekler büyük fiziksel ve duygusal stres yaşayabilir. Ancak dikkat odağını kadın partnerlerine çevirme eğilimindedirler. Bu nedenle, her iki ebeveynin de birlikte zaman geçirmesi, bebek geldiğinden beri yaşadıkları şey üzerine konuşmaları çok önemlidir.
alıntı​

İyi bir babanın kültür âbidesi olması gerekmiyor. Etiketli bir iş sahibi olması da gerekmiyor. Bütün mesele ahlâk ve vicdan. Gündüzleri çalıştığı işten kazandıklarıyla geçinemeyen, akşamları ek iş yapan babalar tanıyorum. Çalıştığı işyerinde zulme uğradığı halde, ailesi için her şeyi sineye çeken babalar biliyorum.

Bırakın özel okulu, normal okula çocuğunu yazdırırken bile babaların nasıl zorlandığını görebilmek gerek. Bazı babalar bir giydiğini bir daha giymez ama onurlu babaların en sevdiği giysi; ateşten gömlek!

Hayatın terbiye ettiği babalarla, paranın ve cehâletin terbiyesizleştirdiği babalar arasındaki fark her şeyi anlatmaya yeter. Ahlâksızlığın kökleri evlerin içine kadar uzanmışken, kızlarını emek heykeli olarak büyüten, oğullarına kimsenin ekmeğine göz dikmemeyi öğreten onurlu babalara başımı eğiyorum.

Hâlâ otobüslerde metrobüslerde büyüklerine yer veren çocuklar görebiliyorsak, mutlaka babalarıyla bir yerlerden tanışıklığımız vardır. Mâzinin tertemiz sokaklarında, o babalarla birbirimize hârika bir çocukluk bağışlamıştık çünkü.​

Özellikle kız babası olmak çok etkiliyor. Dünyaya daha nahif bakıyorlar…

Her ne kadar o duyguyu tatmadığım için bilemiyorum ama çevremde arkadaşlardan gördüğüm kadarıyla eve daha erken gitmeleri, bir şey alırken sadece kendilerini değil de evdeki oğlunu/kızını da hesap etmeleri gibi gibi ve her şeyden en önemlisi daha fazla merhametli olduklarını gördüm. Özellikle kız babaları daha fazla kendinden dikkat ediyor.
Bununla ilgili anı olarak da; Geçen aylarda sürekli keşife birlikte gittiğimiz bir bilirkişiyle muhabbet ederken aynı yaşta olduğumuzu ve 3 çocuğu olduğunu demişti. Ama baba olduğunu son çocuğu olan kızı doğduğunda fark ettiğini söylemişti. Kız çocuğu farklı gerçekten :)

erkek çocuğunun fizyolojik ve ruhsal olarak beni etkileyeceğini düşünmüyorum, annesi etkilensin.

kızım icardisu etkileyebilir beni sadece.

Kız babası olmak, erkek babası olmak diye ayrım olmaz ve sonuçta her babanın önceliği; çocuklarına doğru rol model olmak ve onları hayata karşı hazırlamaktır.

Erkeğin niteliğini belirleyen koşullardan birisi de hayatındaki kadına ve çocuklarına karşı tavrıdır. Toplum içinde ailesini küçük düşüren erkekler ne yazık ki eş ve çocuklar için büyük travmadır. Hiçbir çocuk babasını bu şekilde görmek, bilmek istemez.

Baba olma sorumluluğu alınmışsa şayet ona göre de hayatınızda öncelikleriniz değişecektir. Toplum içinde davranışlarınızda bir ölçü olması gerekir.

1 kız 1 erkek 2 kedi babasıyım. sorularınız varsa alabilirin. bu arada testesteron mu o da ne?

Çocuk sahibi olmak değil de evlenme ve tek eşliliği benimsemek erkekteki testesteron seviyesini düşürüyor.

Kız babası olmak aşşırı değiştiriyor.

bazıları kendilerine güvenemiyor, korkuyor ve sonraaaa
hayaller hayatlar

Geri