Ayten Alpman Kimdir

Konu sahibi son olarak 2615 gün önce görüldü
Ayten Alpman Kimdir

Ayten Alpman Hayatı

Ayten Alpman Biyografisi

Ayten Alpman Hakkında

images

AYTEN ALPMAN

20 Kasım 1930 Istanbul - Yeşilköy doğumludur. Müzikle tanışması ilk defa Nişantaşı Kız Lisesi'nde öğrenci iken İlham Gencer sayesinde olur. İlk olarak Ingilizce şarkılar söyler. Daha sonra ailesi onu Erenköy Kız Lisesi'ne gönderir ve lise eğitimini orada tamamlar. Liseden sonra İlham Gencer'in solistlik teklifi ile Istanbul Radyosu'nda programa başlar. Radyoda ilk söylediği parça "You Are Always In My Heart" olur.

Sahneye ilk defa Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıkar ve sahnede ilk defa söylediği parça yine "You Are Always In My Heart" olur. Daha sonra Arif Mardin ile tanışır, onun teşviği ile caz şarkıları söylemeye başlar ve ilk caz şarkıları ondan öğrenir.

1952 yılında Yeşilköy Deniz Park Oteli'nde ilk profesyonel sahne çalışmasına başlar. 3 ay çalıştıktan sonra Kervansaray Gece Kulübü tazminatını ödeyerek transfer eder. 1953 yılında İlham Gencer ile evlenir. Eşinin Çatı Gece Kulübünü kurmasıyla birlikte Çatı'da sahne almaya başlar.

1959 yılında ilk plağı olan "Sayanora / Passion Flower" taş plak olarak yayınlanır. 1960 yılında İlham Gencer'den ayrılır. Bir süre sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başlar ve 1963 yılında çalışmak için İsveç'e giderler. İki sene boyunca İsmet Sıral'la, bir sene de bir caz orkestrası ile sahne çalışması ve yapar ve daha sonra türkiye'ye geri döner. Dönüşünde Türkiye'de caz şarkıları değil de Türkçe sözlü aranjmanlarm odası başladığı için bir süre başarılı sahne çalışmaları yapamaz çünkü ısrarla caz söylemeye devam etmek ister.

Fecri Ebcioğlu'nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başlar ve ilk çalışması "İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım" 45lik plak olarak yayınlanır ancak ilk yaptığı 45lik çalışmalar pek ilgi görmez. Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45lik çalışması yapar. 1968 yılında Ümit Aksu ile evlenir. Fecri Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını yapar. 1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmez. 1974 yılında Kıbrıs çıkartması ile TRT'de "Memleketim" çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45lik plak olarak piyasaya sürülür ve büyük satış rakamlarına ulaşır. Mireille Mathieu'nun Fransızca seslendirdiği bu şarkı Fikret Şeneş'in Türkçe sözleriyle adeta la özdeşleşir ve bir milli marş halini alır.

2 adet LP çalışması yapan Alpman, son profesyonel sahne çalışmasını 1990 yılında Yeniköy Bilsak Kulübü'nde yapar. 1995 yılında ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat olur. 1999 yılında en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü Ada müzik tarafından yayınlanır. Sahne çalışmalarına profesyonel anlamda devam etmemekte olup sadece dönem dönem caz konserleri vermektedir.

İstersen, Memleketim, Sensiz Olmam, Tek Başına, Yanımda Olsa

Meslek: şarkıcı

Ayten Alpman biyografisi

4f1d68bc-68a6-4cb2-9869-60b40edf19ab.jpg

Bir Başkadır Benim Memleketim, Ayrıldık Yalnızım gibi hala dillerde olan Türkçe pop şarkılarına hayat veren Ayten Alpman 10 Ekim 1929 İstanbul doğumludur. Türk pop müzik ve caz sanatçısı olan Alpman Nişantaşı Kız Lisesi'nde ve Erenköy Kız Lisesi'nde eğitim görmüştür. Liseden sonra İlham Gencer'in solistlik teklifi ile İstanbul Radyosu'nda programa başlamıştır. Daha sonra Arif Mardin ile tanışmış ve onun teşviki ile caz şarkıları söylemeye başlamıştır.

1953 yılında İlham Gencer ile evlenmiş, 1960 yılında eşinden ayrılmıştır. 1959 yılında ilk plağı "Sayonara/Passion Flower" taş plak olarak yayınlanmıştır. 1963 yılında çalışmak için İsveç'e gitmiş, üç yıl sonra Türkiye'ye dönmüştür. Fecri Ebcioğlu'nun ısrarlarıyla Türkçe söylemeye başlamış ve ilk çalışması "İnan Bana / Ayrıldık Yalnızım" 45lik plak olarak yayınlanmıştır.

1968 yılında Ümit Aksu ile evlenmiştir. Fecri Ebcioğlu ile birlikte yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını yapmıştır. 1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmemiştir. 1974 yılında Kıbrıs Çıkarması ile TRT'de "Memleketim" çok sık çalınmaya başlayınca, şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülmüş ve büyük satış rakamlarına ulaşmıştır.

20 Nisan 2012 tarihinde zatüreeden dolayı kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybettiğinde 82 yaşında olan Ayten Alpman şarkılarıyla hatırlanmaya devam edecek

Ayten Alpman'ın vasiyeti

363534943121.jpg

Efsane şarkısıyla bir zamanlar 7'den 70'e milyonların gönlünü fetheden Ayten Alpman yaşama veda etti.

Ünlü sanatçı Ayten Alpman (82) üç gündür tedavi gördüğü Şişli Osmanoğlu

Hastanesi'nde dün akşam saat 20.00 sıralarında hayatını kaybetti. Böbrek, kalp ve solunum yetmezliği rahatlığıyla hastaneye kaldırılan Alpman'ın ölüm haberini duyan eski eşi İlham Gencer, yakınları vea dostları hastaneye akın etti.

"ANNEMİN ÜZERİNE DEFNEDİN"

Ünlü sanatçı İlham Gencer ile yaptığı evlilikten 2 çocuğu bulunan Ayten Alpman'ın "Beni Edirnekapı Mezarlığı'nda yatan annemin üzerine defnedin" vasiyetinde bulunduğu belirtildi.
'YALNIZ VE DİMDİK YAŞADIN'

Ünlü sanatçı Ayten Alpman'ın vefatını, eski gelini Nilgün Belgün "Ayten Alpman'ı kaybettik. Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin" sözleriyle duyurdu.

Ayten Alpman'ın ölümü sanat dünyasını da çok üzdü. Twitter'da ünlüler Alpman için üzüntülerini paylaştı.

Nilgün Belgün Twitter'da ünlü sanatçı için "Yalnız ve dimdik yaşadın kimseye minnet etmedin. Müziğinden asla ödün vermedin, Nur içinde yat Ayten abla..Ben sana hep böyle hitap ederdim" diye yazdı.

"BAYRAKLAŞMIŞ BİR TÜRK KADINIYDI"

İlk eşi Ayten Alpman'ı son kez önceki gün gördüğünü belirten İlham Gencer, "Ağzında oksijen maskesi vardı ve uyuyordu. Yüzünde maske olduğundan yanaklarından değil alnından öptüm. Gözlerini açtı ama konuşmaya mecali yoktu" dedi. İlham Gencer, "Ne ben ne Ayten magazinsel olmadık. İyi bir Türk milliyetçisiydi. Bayraklaşmış bir Türk kadınıydı. Yeri asla doldurulamaz" dedi. 83 yaşında hayata gözlerini kapatan Ayten Alpman'ın Pazartesi günü Edirnekapı, Zincirlikuyu ya da Ulus mezarlıklarından birine defnedileceği öğrenildi.

Tombak sanatçısı aynı zamanda ailenin yarım asırlık dostu Sami Coşkun, "Ayten Alpman hayatında söylediği caz parçalarının dışında milletine, Türkçe söylediği şarkılardan da haz duyardı. Hocasının da eski kocası Bozkurt İlham Gencer olduğunu her dönemde adeta haykırırdı" dedi. Coşkun "1974 yılında TRT Genel Müdürü İsmail Cem İpekçi, TRT'nin tozlu raflarından Hasan Mutlucan'a ilaveten bir Türk kadını sesi olarak Ayten Alpman'ın seslendirdiği 'Bir Başkadır Memleketim' şarkısıyla gündemini genişletti ve Türk milletine mal olmasında rol oynadı" diye konuştu.

Ayten Alpman'ın cenazesi yarın toprağa verilecek

İstanbul'da vefat eden Türk pop ve caz müziğinin usta sesi Ayten Alpman'ın (82) cenazesi, yarın toprağa verilecek.

Akciğer yetmezliği nedeniyle dün akşam Şişli Osmanoğlu Hastanesi'nde hayatını kaybeden Alpman için yarın ikindi vakti Teşvikiye Camisi'nde cenaze namazı kılınacak. Sanatçının cenazesi, buradaki törenin ardından Ulus Mezarlığı'nda defnedilecek.

AYTEN ALPMAN KİMDİR?

ayten-alpman-kimdir-300x191.jpg

İstanbul'da 1930'da doğan Alpman, Nişantaşı Kız Lisesi'nde öğrenciyken İlham Gencer sayesinde müzikle tanıştı. Liseden sonra Gencer'in solistlik teklifiyle İstanbul Radyosu'nda programa başlayan Alpman'ın radyoda söylediği ilk parça "You Are Always in My Heart" oldu.

Sahneye ilk kez Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıkan Alpman, daha sonra tanıştığı Arif Mardin'in teşvikiyle caz şarkıları söylemeye başladı.

Alpman, 1952'de Yeşilköy Deniz Park Oteli'nde ilk profesyonel sahne çalışmasını yaptı, 1953'te de İlham Gencer ile evlendi.

Ayten Alpman'ın ilk plağı olan "Sayanora/Passion Flower" taş plak olarak 1959'da yayınlandı. 1960'ta İlham Gencer'den ayrıldıktan sonra İsmet Sıral Orkestrası ile çalışmaya başlayan Alpman, 1963'te çalışmak için İsveç'e gitti.

İki sene boyunca Sıral'la, bir sene de bir caz orkestrasıyla sahne çalışması yapan Alpman, daha sonra Türkiye'ye geri döndü.

Fecri Ebcioğlu'nun ısrarıyla Türkçe parçalar söylemeye başlayan Alpman'ın ilk çalışması "İnan Bana/Ayrıldık Yalnızım", 45'lik plak olarak yayınlandı.

Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45'lik çalışması yapan Alpman, Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını gerçekleştirdi.

Alpman'ın 1972'de yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmedi. 1974'te Kıbrıs çıkartması ile TRT'de "Memleketim" çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülerek büyük satış rakamlarına ulaştı.

Son profesyonel sahne çalışmasını 1990'da Yeniköy Bilsak Kulübü'nde yapan Alpman, 1995'te ses tellerinde oluşan nodüllerden ameliyat oldu.

Alpman'ın en sevilen şarkılarından oluşan bir albümü 1999'da yayınlandı.

Ayten Alpman'ın başlıca eserleri;
"İstersen", "Memleketim", "Sensiz Olmam", "Tek Başına" ve "Yanımda Olsa" şeklinde sıralanabilir.

Ayten Alpman kimdir
Ayten Alpman hayatı
Ayten Alpman biyografisi

ayten-alpman.jpg

Türk pop ve caz müziğinin usta sesi Ayten Alpman, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Ünlü sanatçı Alpman, kronik akciğer yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Osmanoğlu Kliniği'nde, bu akşam saat 21.50 sıralarında hayatını kaybetti. 82 yaşındaki Alpman'ın vefatını, eski gelini olan Nilgün Belgün duyurdu. Belgün "Ayten Alpman'ı kaybettik. Çok üzgünüm. Allah rahmet eylesin" dedi.

AYTEN ALPMAN KİMDİR?

ayten-alpman.jpg

Alpman, 20 Kasım 1930 İstanbul Yeşilköy'de doğdu. Sahneye ilk defa Taksim Belediye Gazinosu'nda Tıp Balosu'nda çıkan Alpman, "You Are Always In My Heart" şarkısını seslendirdi. 1952 yılında Yeşilköy Deniz Park Oteli'nde ilk profesyonel sahne çalışmasına başlayan Ayten Alpman, 1953 yılında İlham Gencer ile evlendi. 1959 yılında ilk plağı olan "Sayanora / Passion Flower" taş plak olarak yayınlanan Alpman, 1960 yılında İlham Gencer'den ayrıldı.
Sezen Cumhur Önal ile birkaç 45'lik çalışması yapan Alpman, 1968 yılında Ümit Aksu ile evlendi. Fecri Ebcioğlu ile birlikte plak yaptıkları "Sensiz Olamam" ile ilk büyük çıkışını yapan ünlü şarkıcı, 1972 yılında yaptığı ve sözlerini Fikret Şeneş'in yazdığı "Bir Başkadır Benim Memleketim" plağı pek ilgi görmedi. 1974 yılında Kıbrıs çıkartması ile TRT'de çok sık çalınmaya başlayınca şarkı tekrar 45'lik plak olarak piyasaya sürülür ve büyük satış rakamlarına ulaştı.

images

Havasına suyuna taşına toprağına​
Bin can feda bir tek dostuma​
Her köşesi cennetim ezilir yanar içim​
Bir başkadır benim memleketim​
Lay Lay...​
Anadolum bir yanda yiğit yaşar koynunda​
Aşıklar destan yazar dağlarda​
Kuzusuna kurduna Yunus'una Emrah'a​
Bütün Alem kurban benim yurduma​
Lay Lay...​
Mecnun'a Leyla'sına erişilmez sırrına​