Ayrılık acısına beş günde çare olabilecek bir cihaz geliştirildi

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Biten ilişkinin ardından hissedilen acı o kadar ağır olabiliyor ki klinik olarak bir ismi bile var: Aşk travması sendromu. Depresyon, anksiyete, insomnia, ruh halinde hızlı değişimler, takıntılı düşünceler, intihar riskinin artması, güvensizlik, çaresiz hissetme gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

10Haber’de yer alan habere göre, neyse ki bilim dünyasından iyi haberler var. Yeni bir araştırma 400 sterlinlik (16 bin 632 lira) bir başlık takarak bu belirtilerin azaltılabildiğini gösterdi.

Araştırmaya ayrılık acısı yaşayan 36 gönüllü katıldı. Üç gruba ayrılan katılımcılara transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) başlıkları takıldı. Günde iki kere 20 dakikalığına takılan başlık beyne hafif elektrik akımları veriyordu.

Bir grupta akım dorsolateral prefrontal korteksi (DLPFC) hedeflerken diğerinde ventrolateral prefrontal korteksine (VLPFC) uygulandı. Üçüncü gruba ise sanki bir deney yapılıyormuş gibi davranıldı ama gerçekte bir şey uygulanmadı. Onlar kontrol grubuydu.

Hedeflenen bölgeler beynin ön lobunda yer alanlar ve duygu düzenlemesinden sorumlu bölgeler. Araştırmada daha önceki nörogörüntüleme (beyin görüntüleme) çalışmalarının ayrılık deneyimi ile yas süreci arasında nöropsikolojik bir bağlantı olduğunu ve beynin bu spesifik bölgesini kapsadığını gösterdiği belirtildi.

Journal of Psychiatric Research’te yayınlanan araştırma sonucuna göre hem DLPFC hem de VLPFC bölgelerine verilen akım sahte grupla karşılaştırıldığında ayrılık acısı semptomlarını önemli ölçüde azalttı, depresif ve kaygılı durumu iyileştirdi. Ancak DLPFC uyarımının VLPFC’den daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

Araştırmacılar makalede biten duygusal ilişkinin ardından olumsuz duygular baskın hale gelip duygusal düzensizlik ortaya çıktığı için duygu düzenlemenin tedavide temel hedef kabul edildiğini anımsattı. Ancak halihazırda bilişsel davranışçı terapi gibi etkili tedavi yöntemleri olsa da, yenilikçi ve tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarının değerli olduğunun çünkü mevcut tedavilerin her hastada işe yaramadığının altını çizdi.

Araştırmada ayrıca tedavinin durdurulmasından bir ay sonra katılımcıların hala kendini daha iyi hissettiği belirtildi. Araştırmanın yazarları sonuçların umut verici olduğunu belirterek daha geniş katılımcılarda deneylerin tekrarlanması gerektiğinin altını çizdi. (10Haber)

Kaynak

1718619861181-haber-muhabir-psd-15.jpg

Saçma bir buluş okumadım bile ilk satırından sonra
Duygularımız ne kadar doğalsa verdiğimiz vereceğimiz tepkiler de bir okadar doğal olmalı
Kalpten sevip cihazla mı unutacağız yani …!

farkettim de bilim son zamanlarda insanları duygusuzlaştırıp birer robot haline getirmeye çalışıyor ürkütücü…!

@Lefty ne düşünüyor bu buluş hakkında acaba ?

Ama bizleri de bu acilar olgunlastiriyor, ben istemezdim sahsen

Saçma bir buluş okumadım bile ilk satırından sonra
Duygularımız ne kadar doğalsa verdiğimiz vereceğimiz tepkiler de bir okadar doğal olmalı
Kalpten sevip cihazla mı unutacağız yani …!

farkettim de bilim son zamanlarda insanları duygusuzlaştırıp birer robot haline getirmeye çalışıyor ürkütücü…!

@Lefty ne düşünüyor bu buluş hakkında acaba ?
Beyin, duyguların merkezi olduğu için aslında buluş saçma değil çünkü tüm olaylara verdiğimiz tepkilerin kaynağı beyindir. İradenin merkezi de beyin ön bölgesi olup insanın kontrollü davranmasını sağlar.

Zanacığım bu araştırmalar şu aşamada saçma gelse de gelecekte hepsi hayatımızda var olacak.

İnsanı robotlaştırmayı zaten başardılar. Sana sunulan koşullarda, önceden belirlenmiş olanları seçiyor ve yaşıyorsun. Bu durum da bir çeşit robotlaşmadır. Ömrünü asla ulaşamayacağın hedefler uğruna tüketiyorsun ve sana dayatılan kalıpların dışına çıkmak istersen de yalnızlaştırılıyorsun.

Aşk acısının ileri boyutu insan sağlığı için zararlıdır. Acıyı yaşa, kaçma denilmesine çok aldanmamak gerekiyor çünkü psikolojik acılar beyni de kalbi de yorar, tüm organlara ve bağışıklık sistemine zarar verir.

( Aşk acısının ileri boyutu insan sağlığı için zararlıdır. Acıyı yaşa, kaçma denilmesine çok aldanmamak gerekiyor çünkü psikolojik acılar beyni de kalbi de yorar, tüm organlara ve bağışıklık sistemine zarar verir. )

kesinlikle bunda çok haklısın.
Lakin insanın kendi iradesi ile bu duyguyla baş etmesi mutlak bir çözüm değil midir ?

( Aşk acısının ileri boyutu insan sağlığı için zararlıdır. Acıyı yaşa, kaçma denilmesine çok aldanmamak gerekiyor çünkü psikolojik acılar beyni de kalbi de yorar, tüm organlara ve bağışıklık sistemine zarar verir. )

kesinlikle bunda çok haklısın.
Lakin insanın kendi iradesi ile bu duyguyla baş etmesi mutlak bir çözüm değil midir ?
İradesi ile başa çıkamayanlar da ya kendine ya da çevresine zarar veriyor. Aşk intiharı ve cinayetlerinin temelinde bu acı ile başa çıkamayanlar var maalesef.

İrade gücü her insanda aynı değil Zanacığım yoksa herkes ayrılığı kolaylıkla kabullenir ve acı da çekmezdi.

16 bin 632 liraya bir sofra kurarız arkadaşlarla. Ne acı kalır ne bir şey. Biz bu alemin en güzel kızını, bir akşam güneşinde iki bira ile tarihe gömdük... :emoji_smoking::emoji_smoking:

Şakası bir yana dümdüz plasebo etkisi.

Bir ara anneannem rahatsızdı bizde kalırdı. Sürekli de ayakları ağrırdı krem sürdürürdü bize. Bir gün kremi bitmiş farkında değiliz, ayağım ağrıyor diye feryat/figan evin içinde. Gittim arko krem vardı evde nemlendirici, aldım sürdüm neneme. "Oy ne kadar iyi geldi bu olmasa ben uyuyamıyorum yavrum." diyip dua etti bir sürü.

Bu da öyle bir şey.

Son düzenleme:
İradesi ile başa çıkamayanlar da ya kendine ya da çevresine zarar veriyor. Aşk intiharı ve cinayetlerinin temelinde bu acı ile başa çıkamayanlar var maalesef.

İrade gücü her insanda aynı değil Zanacığım yoksa herkes ayrılığı kolaylıkla kabullenir ve acı da çekmezdi.
Aşkın mantık işi değil de gönül işi olduğunu düşünecek olursak buluş pek işe yaramayacak diye düşünüyorum Ahaha düşüncem bu yönde :)

16 bin 632 liraya bir sofra kurarız arkadaşlarla. Ne acı kalır ne bir şey. Biz bu alemin en güzel kızını, bir akşam güneşinde iki bira ile tarihe gömdük... :emoji_smoking::emoji_smoking:

Şakası bir yana dümdüz placebo etkisi.

Bir ara anneannem rahatsızdı bizde kalırdı. Sürekli de ayakları ağrırdı krem sürdürürdü bize. Bir gün kremi bitmiş farkında değiliz, ayağım ağrıyor diye feryat/figan evin içinde. Gittim arko krem vardı evde nemlendirici, aldım sürdüm neneme. "Oy ne kadar iyi geldi bu olmasa ben uyuyamıyorum yavrum." diyip dua etti bir sürü.

Bu da öyle bir şey.
Bilinç altı yani öyle mi ? :)

Ayrılık acısı diye bir şey zaten yok niye bu kadar uğraştılar ki

eskiden galp çizerdik
içinde ok falan geçerdi
vay arkadaş

Geri