Ayni ailede yetisen cocuklar neden birbirinden farkli olur ?

• Kullanıcı W
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Nasil olurda ayni ailede yetisen cocugun biri narsist olurken digeri olmaz ? Ayni ekonomi, ayni kisisel gelisim donemi, ayni kultur, ayni egitim derken buna bir suru ornek gosterebilirim.

5 parmağın 5 i bir mi ? Olur mu ?
- olmaz

çünkü kaderi öyle yazılmış : /

Aslinda ayni ailede buyumus olmuyorlar. Kisinin ailesi de degisiyor. Ilk cocukla olan iletisimleri, ikinci cocuktan daha farkli olabiliyor. Veya cinsiyet farkliligi cocuga olan yaklasimi degistiriyor. Stres seviyesi, maddi olanaklar, kisinin bakis acisi bile degisiyor donem donem.

Tabi bir de her cocugun mizaci da farkli. Su an her seyden aileler sorumlu tutulsa bile, bazen o mizaci/karakteri cok degistiremiyorsun.

Dipnot: Mizacmis bu, Lari olmasa kimse de demiyor mizah degil diye :D Gerci bence mizahlari da farkli, hepsi ayni komikliklere sahip degil: ))

Son düzenleme:
shini'nin söylediklerine ek olarak çevresel faktörleri de ekleyebiliriz. edinilen sosyal çevre, en önemli etkenlerden biri travmalar, yaşadığı olaylar, kritik dönem öğrenmesi vs. kişisel tecrübeler. hepsi farklılaştırır.

Bu konuyu acma sebebim aslinda su video, cok hosuma gitti ve bakis acimizi da degistirebilir. Shini de kismen ayni seyleri soyledi.

Bu konuyu acma sebebim aslinda su video, cok hosuma gitti ve bakis acimizi da degistirebilir. Shini de kismen ayni seyleri soyledi.

eh sonunda shini hanımı görmüş olduk......... pardon hanım dedim.......

mesela benim kardeşimle aramda bazı konularda bariz uçurumlar var. şartlar olarak çok farklı imkanlar sunulmadı ama ben daha “aman boş verin o kadarını” derken, o yoktan da var etmelerini isteyen ve istemekten çekinmeyen bir yapıya sahipti. anne-babamın çalışmasından ötürü ilkokuldan itibaren onun bütün okula gidiş, eve dönüş, okulda yemek yemesinden, evde işemesine kadar her şeyiyle ilgileniyordum. ben bu sorumluluğu aldığımda 8-9 yaşındaydım. haliyle ben biraz daha anne gibi büyüdüm, o tam bir çocuk olarak büyüdü. ben daha şartlara uyum sağlayan, o şartların hep üstünü zorlayan. ben analar gibi her işe koşan, o her şeyi ayağına bekleyen… büyük olmak her zaman dramdır. ilk çocuk ve büyük olansan hele eyvah. tek avantajı var büyüklüğün o da ilk çocuk olduğunuz için sizin tonlarca fotoğrafınız olurken küçüğünü o kadar çekmemeleri. shshj. ne zaman fotoğraflara baksak “ben niye hiç yokum” diyor, özellikle küçükken dediğinde de her ideal ve peri abla gibi “çünkü seni çöpten bulduk bebekliğine ait fotoğraflar ondan yok” derdim ve ağlatırdım <3 biraz isimlerin etkisi de olabilir, ablasına uyumlu olsun diye sonuna “su” ekleyip aşko kuşko bir pelinsu çıkardılar ortaya… fark olmasın da ne olsun?

Astroloji'de de şu şekli var

İkizler,üçüzler neden aynı hayatlara aynı karakterlere sahip değiller vb. (gerçi tercihlere kadar birebir aynı olanlar da var)
Astrolojiyi ya da senin bahsettiğin aile kavramını bir elma bahçesine benzetebiliriz. Çocukların ikisinin de elma bahçesinde doğması,sürekli elmaya maruz kalması elmayı aynı şekilde değerlendirecekleri anlamına gelmiyor.Belki biri turta yapacak,diğeri çiğ yiyecek ya da elmayla alakalı tüm potansiyelleri taşıdığı halde hayatı boyunca açığa çıkarmamayı,bununla yüzleşmemeyi tercih edecek.Sadece aile ile sınırlamak da doğru değil;belki hayatına girecek biri ona elmalardan nefret ettirecek.Benim için dönüm noktası olan karakterler daha çok öğretmenlerim olmuştur mesela.
Falan filan

bizim aile bunun en iyi ornegi olabilir. hicbirimiz birbirimize benzemiyoruz ve karakterimiz de birbirimizden degisik, dusunce tarzlarimiz degisik, ilgi alanlarimiz farkli. yinede anne-baba'dan yetistirilme tarzimizdan dolayi bulustugumuz buyuk noktalar var.

w'nin paylastigi videodaki aciklama cok cok mantikli. oyle de zaten. bizde en buyugu benim ve diger kardeslerim benimle kiyasla daha farkli yetistirilmis olabilir, ayni olarak gorunsede. en kucuk kardesimin 3 ablasi var, benim hic yok. buradaki ufak ayrintinin bile etkisi buyuk.

• Beğen
Tepkiler: W
benim de mesela tam tersi. 5 yaş büyük abim var. anacım bu kadar sorumsuz, çocuk gibi insan olabilir mi? coğu zaman ben ablalık yapar durumdayım.

Aynı aile mi? Asla aynı olamaz ki. Şimdi sen ilk çocuksun diyelim. Genç bir anne baba ve senden olurşan, fakir tek çocuklu aile söz konusu. Kardeşin doğduğu zaman evini arabasini almış çocuklu ailenin ikinci çocuğu olacak. Sen daha olumsuz ekonomik ve sosyal şartlarda yetiştin ve yardim edecek abin ablan yoktu. Ama yeni gelen kardeş değişik bir döneme doğdu. Bilgisayar oyunu oynuyor. Onu kollacak büyük kardeşi var. Sense artık ailenin ilgi ve sevgisini paylaşmak zorundasın.

• Beğen
videoda konuşmayı yapan adamın adı gabor mate, doktor.
bireyin birey olma bilincini öğrenmesi üzerine, kişilik, kişilik kavramı ve aile yapısı uzerine yazıları ve kitapları mevcut.
çocuklarınıza tutunun kitabını okumanızı tavsiye ederim.

konuya gelecek olursak aile bireyin gelişiminde bana kalırsa ,%35 40 oraninnda etkili, o da genetik bazda.
onun dışında çocuğun gelisimini etkileyen bir sürü faktör var bunlardan bazıları, sosyal çevre, okul çevresi.
sadece cocugun çevresi de değil, ailenin etkisinde bulunduğu sosyal çevrenin dinamikleri de çok önemli.
cocugu yetiştiren ailenin, birey olma bilincini yakalayamamis olması, çevrenin etkisinde kalıyor olması. aile bireylerinin yetişkin egoya sahip olmaması ve bunun sonucunda yaşanan karar hatalari çocuğun gelişimde psikolojik olarak etkili.
çocukluk travması değil mk.

yine videoda bahsettiig gibi, anneler ve babalar cocuk büyütme konusunda her defasında tecrubelenirler, öğrenir ve gelişirler bu da çocuklara yaklaşım tarzını değiştir.
ilk dönem ya çok baskıcı olurlar ya da çok rahat bu yüzden denge saglayamazlar.

• Beğen
her cocugu buyuten anne/baba ayni olmadigi icin. genellikle ilk cocukta tecrube edinen ebeveynler sonraki cocuklarini o tecrubelerle buyutuyor.

• Beğen
maddi durumu görece iyi olan bi ailenin her çocuğunun birbirinden çok farklı olduğu bir örnek biliyorum ben. aynı ailenin bir çocuğu aşırı bonkörken diğeri inanılmaz eli sıkı mesela. bunun tek sebebi aynı ailenin farklı dönemlerinde büyütülmüş olmaları mı? sanki tatmin edici bir cevap gibi durmuyor. çevre ve mizaç da çok etkili gibi.

Ben anne babamın birlikte olduğu dönemi gördüm, onlara en çok ihtiyaç duyduğum dönemde yaşadım. Kardeşim görmedi çok küçüktü. Ayrılık sürecinden kardeşim daha çok etkilenmiş olabilir ya da hep böyle olduğuna kendimizi inandırdığımız için gak dediyse aldık guk dediyse aldık. Çocuklarına vakit ayırmayan hediyeye boğarak vicdanını dindiren aileler gibi kardeşimi el birliğiyle hep şımarttık. Bunu en çok yapanlardan birisi benim.

Kardeşime göre ben daha erken olgunlaştım kız kardeşim büyümüyor. Umursamaz gerçi belki daha iyi böyle olmak.

Bir de bizim 3. var babamın diğer evliliğinden o hepimizden farklı sevgi kelebeği. Anne baba bir arada çok mutlu bir ortamda büyüyor, babam da bizimle yaşayamadığı duyguların torun sevecekken yeniden baba olmasının olgunluğuyla ona duygularını daha net gösteriyor.

İlk çocuklar acemiliğe geliyor da olabilir. Anne babanın yaşı ilerledikçe sonraki çocuklarına tavrı farklı.

Geri