Ayıp nedir ?

Konu sahibi son olarak 1234 gün önce görüldü
Ayıp nedir ?

töre kurallarına aykırı olan, utanç verici durum ya da davranış.
"Böyle yapmak ayıptır"
2.
eksiklik, kusur, noksan.
"Bu işte bir ayıp mı var?"

Sözlük anlamı bu peki sizce AYIP nedir ?

Kişiden kişiye değişir. Yetiştirilme tarzından tut karaktere göre her insana göre ayıp farklı anlam içerebilir. Yüz astarının yırtılmışına herşey normal gelir, edebi bilene ona normal gelen bir çok şey ayıp gelir. Yani deminki konuya nazaran bu konuyu açıp ayıbın anlamı budur diyorsunuz iyi güzel peki size göre utanç nedir karşıdakine göre nedir? Bunu bilemezsiniz. Herkesin bakış açısı farklıdır. Örn, bana göre bir büyüğün karşısında bacak bacak üstüne ayıptır desem kalkıp bana ayıp yatakta olur diyenleri tanıyorum. Zevk renk gibi fikir zikir de tartışılmaz. Herkesin doğrusu gibi ayıp anlayışı da kendine.

Toplumda hos karsilanmayan durumlara denilebiliyor. Sanirim toplum yozlastikca ortadan kalkan kaybolan bir davranis. Ornegin bazi ulkelerde kelime anlami yoktur, oysa gecmis tarihlerine bakinca eskiden onlara gore ayip sayilan artik olagan bir sey. bkz; sulale boyu uryan saunaya gitmek gibi.

Toplumdan topluma değişen olgudur.
Sadece toplum değil mesela bi ülkenin farklı bölgelerinde de değişiklik gösterir.
Mesela benim teyzem Ordu'lu biriyle evlendi Samsun'da yaşıyorlar.
Oğlu olmuştu dayım anneannem falan görmeye gitmişler.
Birkaç kişi dayısına benziyor deyince o da "it dayıya benzer" gibi değişik bi ifade kullanmış.
Çok soğuk bi ortam olmuş.
Yani değişik şeyler söyleniyor onlarda bu benzetme ayıp değil ama bizde ayıp.
Hatta aileden aileye de değişir.

-Kişinin değerlerine yaşayışına kültür farklılıklarına göre değişir. Saygıyı aşan şeyler ayıp olabilir bana göre.
-Cinsel organıyla müzik enstrümanı çalmak ayıp olabilir.
-İnsanları aptal yerine koymaya ayıp denir mesela. Örn; en mantıklı açıklaması kandırıldık olmak.

utanmak saygıyla alakalı olabiliyormuş
ayıpta olamaz mı
olabilir

Geri