Aydan Şener: "Şiddetin artmasında günümüz dizileri de rol oynuyor"

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Aydan Şener, 14. Kocaeli Kitap Fuarı’nda ilk kitabı “Kadına Dair” için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya geldi. Etkinlik, Şener’in söyleşisiyle başladı. Tüm alanı dolduran hayranlarının sorularını uzun uzun yanıtlayan sanatçıya büyük ilgi gösterildi. Kadına Dair adlı ilk kitabının çıkış hikayesinden söz eden sanatçı, “Bir kitap yazma projeniz daha olur mu?” sorusu üzerine “Daha önce benim yazdığım hikayeler senaryolaştırıldı ve oynandı. Bir roman yazmayı düşünebilirim bu sefer, neden olmasın?” yanıtını verdi.

Günümüz dizileri hakkında görüşleri sorulan Şener, “Hepsini seyredemiyorum tabi ama son zamanlarda Deha’yı izliyorum. Aras Bulut İynemli, Taner Ölmez, Uğur Polat’ı beğeniyorum. Günümüz dizilerinin çoğu bizim eski film ve dizilerin ya da Yeşilçam'ın farklı uyarlamaları. Süreleri çok uzun dolayısıyla da çalışma şartları da zor. Haz etmediğim şey ise günümüz dizilerinde çok fazla bağırış çağırış olması. Üç Kız Kardeş’te oynarken genç oyunculara ‘Neden bu kadar bağırıyorsunuz?’ diye sordum, ‘Yönetmen böyle istiyor’ dediler. Çetelerin, silahların, mafyaların olduğu dizileri sevmiyorum. İyi örnek değiller. Şiddetin bu kadar artmasında bence bu tarz dizi filmler de rol oynuyor.” diyerek görüşlerini paylaştı.

Ülkemizde yaşanan kadın cinayetlerine dikkat çekmeyi ihmal etmeyen Aydan Şener, “Burada kadına dair her şeyi konuşuyoruz ama maalesef kadına dair şeylerden biri de var olma mücadelesi oldu. Tüm bu olanları lanetliyorum. Bu ülkede ne oluyorsa kadınlara, çocuklara ve hayvanlara oluyor. Caydırıcı cezaların verilmesini ve yasaların uygulanmasını istiyoruz.” dedi. Söyleşisinin ardından hayranları için kitaplarını imzalayan oyuncu, her biriyle ayrı ayrı sohbet edip fotoğraf çektirdi. Aydan Şener’in imza günleri, yakın zamanda açıklanacak takvimle Türkiye’nin birçok ilinde devam edecek.

Kaynak

aydan-sener-siddetin-artmasinda-gunumuz-dizileri-de-rol-oynuyor-Byx30.png
aydan-sener-ajZ4R.jpg

Köklerinden koparılmış mankurtlasmis Arap sidigine bulanmış amaçsız bilinçsiz zombileştirilmiş türk toplumunu kim bu hale getirdiyse o dur şiddetin sebebi

Şiddeti Stres artırır. Medya burada sorumlu. Şimdi Film izleyeceğim.

Suç oranının çok ama çok düşük olduğu ülkeler var.
Bunlar nasıl başarıyorlar bu işi helal olsun onlara.
Eğitim mi? Ağır cezalar mı? Neyse bunun formülü hemen alıp Türkiye'de uygulamalıyız.
Abi çocuklarımız, kadınlarımız ve hatta kendimiz için güvenli bir toplum istiyoruz.
Huzurla yaşadığımız sevgi, sohbet, merhamet dolu temiz bir toplum istiyoruz.

İlla dış bir neden olması şart değil, ailesi veya kendisi veya sadece kendisi dümdüz oe olabilir. Hepimiz aynı dış etkenlere şeylere maruz kalıyoruz.

Maalesef dizi, film vs özendirici etkisi yüksek. Tek başına bir etken olmasa da…

En temel faktör ekonomi ve şiddetli sınıf farkı bence. Bir otomobile küçük bi çabayla herkes erişebilirse sağlıklı bi ortam oluşur fakat çok küçük bi kısım erişip, erişemeyeni ötekilestirip boklarsa, " ne yaparsan yap senden bir bok olmaz" ı dikte ederse; patolojik rekabet gelisir , özgüvenin sağlıklı yeşeremediği kitlesel düzeyde kişilik problemleri tetiklenmiş olur. Narsizm,Psikopati, Sosyopati bunlardan bazıları mesela. Çaba ve emekle elde edilemeyen kabul edilme, korku ve şiddet ile elde edilmek istenecektir. (Otomobil bir örnekti) Kafan ne kadar rahat olursa, tercih etmediğin ve elinde olmayan maddi manevi koşullar hakkında ne kadar az yargilanirsan, sağlıklı birey olma yolunda o kadar hızlı yol kat edersin.

Anne-baba olmanın sorumluluğu çok fazla ve bu bilince sahip ebeveyn sayısı ise oldukça az çünkü kimisi ekonomik koşullara yenik düşüyor kimisi ise ebeveyn olacak vasıfları taşımadığı halde çocuk sahibi oluyor. Bu durum da zincirleme olarak suça meyilli bireylerin sayıca artışını hızlandırıyor.

Dizi, film, oyun, kitap v.s ile şiddet tabii ki körüklenebilir ancak sağlıklı düşünebilen kişilerde etkisi olmayacaktır.

Bilinçli aile yapısına, eğitime önem verilmeli yoksa suç işlendikten sonra verilen ağır cezalar ile yenilerini önlemek bir nebze fayda sağlar.

Geri