AutoCAD ile Kar Tanesi Yapmak

Konu sahibi son olarak 3351 gün önce görüldü
1-) Üzerinde çalışacağımız resmi bulunduğu dizinden kopyalayıp Autocat ekranına ‘’EDİT + PASTE’’yolu ile yapıştırıyoruz.

80035678.jpg

43661692.jpg

83971168.jpg

2-)´´Draw´´ menüsünden ´´Poliline´´ Butonuna tıklıyoruz (aslına sadece ´´Line´´ kullanmamızda yeterli olacaktır sonuç aşamasında çizgileri birleştirmemiz gerekecek)

ve resmimizin üzerinden çizgileri takip ederek modellemeye başlıyoruz.

44141088.jpg

3-) Kar taneciğinin sadece tek bir uzantısını çiziyoruz (İstenilirse ´´poliline´´ kullanılarak tüm resim takipedilebilir ve tek parça bir çizim çıkarılabilir ama ozaman bazı simetri sorunları yaşayabilirsiniz)

32694911.jpg

4-) Array kullanarak komutu döndüreceğiz ve çoğaltacağız (Bu komut benim favorilerimdendir) ama önce bir dönme ekseni belirlememiz gerekmektedir artık bu eksen açıklığını kendi çiziminizin boyutlarına göre ayarlarsınız sonuçta herhangi bir ölçek kullanmıyoruz.´´Draw´´toolbarsından ´´Array´´ butonuna tıklıyoruz.

61043669.jpg

(Dikkat edilirse basit bir ´´line´´ile ben bu eksen açıklığını belirledim ´´line´´nin en yukarıda kalan kısmını döndürme işleminde merkez olarak kullanacağız.)

Ekranımıza ´´array´´ dialog kutusu düşecek. Aşağıdaki şekli inceleyerek gerekli işlem dizisini yerine getireceğiz unutmayın Şeklimizin en üst kısmına çizdiğimiz ´´line´´ dönme eksenimizi teşkil etmektedir.

45688058.jpg

Sonuç aşağıdaki gibi olmalıdır.

35643454.jpg

5-) Şimdi çizgileri birleştiriyoruz ama bunun için İç içe geçmiş olan çizgileri ´´draw´´toolbarsından ´´Trim´´ butonunu kullanarak kesiyoruz.

65666256.jpg

Sonuç aşağıdaki gibi olmalıdır.

89645489.jpg

6-) Şimdi ´´pedit´´ kullanarak çizgilerimizii tek parça haline getiriyoruz.Bunun için hatırlayalım.

a* Komut satirimiza ´´pe´´ yazip enter yapiyoruz.

b* Herhangi bir çizgiyi seçip sag tikliyoruz

c* Komut satirina ´´J´´ yazip enter yapiyoruz

d* Tasarimi olusturan tüm çizgileri seçip sag tikliyoruz.

Artik çizimimiz tekparça oldu resmi seçtiginizde tüm çizgilerin seçildigini göreceksiniz.

7-) Şimdi ´´Cismimizi ´´extrude´´ kullanarak katı hale getiriyoruz.(Bunu daha önceki Modelleme dersinde detaylı olarak incelemiştik)

22347382.jpg

Çizimimizi seçiyoruz ve komut satırına;

a* Specify height of extrusion or [Path]: 5

b* Specify angle of taper for extrusion <0>: buraya herhangi bir deger girmeden enter yapiyoruz

Değerlerini girip enter yapıyoruz.

54907220.jpg

71640392.jpg

8-) Kırmızı ile gösterilen Kısımları ana parçamizin içinden keserek çikaracagiz bunu için ´´SOLIDS EDITING´´ toolbarsindan ´´subtract´´ butonuna tikliyoruz ve :

a* Ana parçamizi seçiyoruz ve sag tikliyoruz

b* Kırmızı ile gösterilen kısımları seçip tekrar sag tikliyoruz ve sonuç asagidaki gibi olmalidir.

63113532.jpg
[/CENTER][/B][/COLOR]

paylaşım için teşekkürler anladığım kadarıyla iyi bir eğitim almışssın bende autocad konusunda oldukça ilerledim bu seviyeye ulaşmamı bilişim eğitim merkezine borçluyum aldığım eğitim eğitmenlerden gördüğüm ilgi ve alakadan çok memnun kaldım.sizlerede tavsiye ederim.

biz genelde plan proje çiziyoruz değişik bir çalışma olmuş playlaşım için teşekükkürler :)

Geri