Atatürk'ün Bir Osmanlı Sultanına Evlilik Teklifi

Konu sahibi son olarak 1277 gün önce görüldü

Son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in küçük kızı olan Sabiha Sultan 1894 yılında doğmuş.

2eac7afcaf29e6983eaf9babcbc9363d.jpg

Sabiha Sultan sarayda batılı prensesler gibi büyütülmüş.

vahdettin-in-ataturk-u-damat-olarak-istemesi_25269_m.jpg

Birçok talibi olmuş. Şahlar, prensler... Bunlardan biri de dönemin Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal.

osmanli-hanedani-uyesi-bayanlarin-turbansiz-olmasi_619624_m.jpg

Bir iddiaya göre Mustafa Kemal ve Sabiha Sultan hiç görüşmüyorlar. Mustafa Kemal aracılarla evlilik teklifini iletiyor.

MUSTAFA%2BKEMAL%2BATAT%25C3%259CRK.jpg

Teklif önce Sultan Vahdettin'e geliyor. Vahdettin ''Böyle bir kararı tek başıma alamam'' diyor ve kızına soruyor.

2jpg_h942.jpg

Enver Paşa - Naciye Sultan evliliği gibi bir evlilik istemeyen Sabiha Sultan teklifi reddediyordu.

can-001.jpg

Bir iddiaya göre de son halife Abdülmecid Efendi’nin Fenerbahçe Kulübü’nün başkanlığına getirilmiş olan yakışıklı oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi’ye aşıktır ve Mustafa Kemal Paşa’nın evlilik talebini reddeder.

Sabiha_Sultan_and_Omer_Faruk_Efendi.jpg

Sabiha Sultan ve Şehzade Ömer Faruk Efendi 1920 yılında evlendiler.

Mustafa Kemal'in Sabiha Sultan'a deli gibi aşık olduğunu iddia edenler de var.

tumblr_nxl7gptYIQ1ts3p0jo1_1280.jpg

Tarihçi İlber Ortaylı'ya göreyse Sabiha Sultan ve Mustafa Kemal görüşmüş, Sabiha Sultan Paşa'yı çok beğenmiş ama bu iş daha sonra olmamıştır.

111088.jpg

Bir başka iddiaya göre ise Sultan Vahdettin, kızının Mustafa Kemal'le evlenmesini istiyor ama Mustafa Kemal 'Ağza bile alınmasın'' diyerek reddediyordu.

ataturk-vahdettin-samsun.jpg

Bazılarına göreyse Mustafa Kemal, Sabiha Sultan'ı o kadar sevmişti ki evlatlık edindiği Sabiha Gökçen'e adını vermişti.

IMG_0057.jpg

Tam olarak gerçeği belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz ama bu evliliğin bir şekilde gerçekleşmediğini biliyoruz. Belki gerçekleşse tarih bambaşka şekilde yazılırdı..

jgjjjkh.jpg

ilginç iddialar ve ilk defa duydum gerçekten ilginç olabilirdi bu evlilik

ayrıca Atatürk ü bu şekildeki şeylerle daha iyi tanımayı isterdim ama pek mümkün olmuyor

İşte Sabiha Sultan Atatürk'e yüz vermedi Atatürk te savaş çıkardı zihniyetindeki insanların ortaya attığı bi parodi daha :d

Yalan olduğu bellide neyse uzatmaya lüzum yok ...

İşte Sabiha Sultan Atatürk'e yüz vermedi Atatürk te savaş çıkardı zihniyetindeki insanların ortaya attığı bi parodi daha :d

kadın yüzünden savaş çıkardığına yada sırt çevirdiğini düşünenler ayrı bi komik olurdu zaten he:D

Bunu ben de duymuştum. Atatürk'ü istemeyip beğenmeyip bir başka adamla evlenmek istediği falan söyleniyordu tarihçilerce.

Baktılar,''rakı içiyordu,alkolikti'' kalıbının üstünden edilen laflar demode oldu,yeni yeni şeyler türettiler.
Boş ağız kalabalığı.

Herkesin platonik bir aşkı olabilir. Atatürk diye reddedilmeyecek mi yani :)) Bence değişik bir bilgi olmuş doğruysa tabi

Bir Osmanlı Komutanının bir sultan ile evlenmesi ilk olmazdı. Olmaması daha hayırlı olmuş olsaydı ikilemde kalabilirdi belki ama sanmıyorum bunu da.

Mustafa Kemal'in, Vahdettin'in Berlin seyahatinde yaveri olduğunu biliyordum ama bunu hiç duymamıştım :/

valla bende merak ettim kardeşim ama bulamıyoruz işte gerçek bilgileri yada ulaşmıyoruz

Biraz atlamış gibi olacağım,kusura bakmayın.
Velev ki doğru çıktı,getirisi nedir?
Bu haberin doğruluğunu gerçekten neden merak ediyorsunuz?
Samimiyetle soruyorum.

Biraz atlamış gibi olacağım,kusura bakmayın.
Velev ki doğru çıktı,getirisi nedir?
Bu haberin doğruluğunu gerçekten neden merak ediyorsunuz?
Samimiyetle soruyorum.

Bilginin nedeni yoktur size de demiştim ya daha insansı şeylerde hayatından kesitler öğrenmek isterdim diye bu iddia da benzer bir durum ince bilgileri severim ben he bunun üzerinden biyere gitmek için değil yani sadece kişisel tanımaktır:)

İlber Ortaylı'ya göre de Sabiha Sultan Atatürk'ü görmüş beğenmiştir. "Çok yakışıklıydı delici ve alev alev yanan gözleri vardı" demiştir ama Mustafa Kemal istememiştir bu evliliği. "Bahsi dahi edilmesin" diyerek kestirip atmıştır.

Geri