Atatürk diyor ki:

🕒 Konu sahibi 16 saat önce aktifti
Türkler arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arapların dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne Arapların, ne aynı dinde bulunan acemlerin ve ne de mısırlıların vesairenin Türklerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir tesir etmedi. bilâkis, Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti; milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu.

Mustafa Kemal Atatürk - Medeni Bilgiler Syf. 364

ATAT%C3%9CRK-Diyor-Ki-Resimli-S%C3%B6zleri2.jpg

"Türklük, benim en derin güven kaynağım, en engin övünç dayanağımdır."

Anaların bugünkü evlatlarına vereceği terbiye eski devirlerdeki gibi basit değildir. Bugünün anaları için gerekli vasıfları taşıyan evlat yetiştirmek, evlatlarını bugünkü hayat için faal bir uzuv haline koymak pek çok yüksek vasıflar taşımalarına bağlıdır. Onun için kadınlarımız, hattâ erkeklerimizden çok aydın, daha çok feyizli, daha fazla bilgili olmaya mecburdurlar; eğer hakikaten milletin anası olmak istiyorlarsa.

Mustafa Kemal ATATÜRK

images

Bu millete çok şey öğretebildim ama onlara uşak olmayı bir türlü öğretemedim.

Mustafa Kemal Atatürk

Taassup cahilliğe dayanır. Bundan dolayı taassubu olan cahildir. İlim mutlaka cahilliği yener, o halde halkı aydınlatmak lazımdır..

ataturk-featured.jpg

Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini eğer kitaplara vermeseydim bugün yapabildiğim işlerin hiçbirini yapamazdım.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Biz cahil dediğimiz zaman, mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz. Kastettiğimiz ilim, hakikati bilmektir. Yoksa okumuş olanlardan en büyük cahiller çıktığı gibi, hiç okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gerçek alimler çıkabilir.

Atat%C3%BCrk-Portreleri-131.jpg

Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh, bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz (Onun için küçük, büyük her cüzütam, bulunduğu mevziden atılabilir. Fakat küçük, büyük her cüzütam ilk durabildiği noktada, tekrar düşmana karşı cephe teşkil edip muharebeye devam eder. Yanındaki cüzütamın çekilmeye mecbur olduğunu gören cüzütamlar, ona tabi olmaz. Bulundugu yere nihayete kadar sebat ve mukavemete mecburdur.
Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mutlu olacaktır. Çünkü kendi selametini, kendi saadetini memleketin ve milletin saadet ve selameti için feda edebilen vatan evlatları çoktur.

(Sakarya Meydan Muharebesi Yazılı Emir'den)

Mustafa Kemal Atatürk

hareketli-ataturk6.gif

Büyük olmak için kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, ülke için gerçek amaç ne ise onu görecek ve o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Fakat sen buna karşı direneceksin, önüne sonsuz engeller de yığacaklardır; kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın. Bundan sonra da sana büyük derlerse bunu söyleyenlere güleceksin.

Mustafa Kemal Atatürk

%C4%B0nk%C4%B1laplar-D%C3%B6nemi-41.jpg

Şurada acıklı bir gerçek olmak üzere bildireyim ki, ülkemizde pek çok yabancı parası ve bir çok propagandalar dönüyor. Bundaki amaç pek açıktır ki; ulusal eylemi başarısız bırakmak, ulusal isteklere inme indirmek, Yunan, Ermeni isteklerini ve yurdun kimi önemli kesimlerini işgal amaçlarını kolaylaştırmaktır.

Bununla birlikte her dönemde, her ülkede ve her zaman ortaya çıktığı gibi bizde de kalp ve sinirleri donmuş, anlayışsız insanlarla birlikte vatansız ve aynı zamanda kişisel emel ve çıkarını, yurt ve ulusun zararında arayan alçaklar da vardır. (23-7-1919 - Erzurum Kongresi)

Mustafa Kemal Atatürk

1280x720--dS.jpg

"Herhangi bir şahsın, yaşadıkça memnun ve mesut olması için lazım gelen şey, kendisi için değil,kendisinden sonra gelecekler için çalışmaktır. Hayatta tam zevk ve saadet ancak gelecek nesillerin şerefi, varlığı,saadeti için çalışmakta bulunabilir."

Mustafa Kemal Atatürk

021_small.jpg

"Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz. Hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. Fakat sanatkâr olamazsınız."

"Sanatkâr, toplumda uzun çaba ve çalışmalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır."

Mustafa Kemal Atatürk

HYNBGF-ataturk-olmedi-atam-kalbimizdesin.jpg

Kurtuluş için yaptıgımız bu savaştan çok daha evvel sizi başka muharebe meydanlarında da tanımış idim.

Dünyanın hiç bir ordusunda yüregi sizinkinden daha temiz, daha saglam bir askere rast gelinmemiştir.Her zaferin mayası sendedir.Her zaferin en büyük bayı senindir.Kanaatinle,imanınla,itaatinle hiç bir korkunun yıldıramadıgı demir gibi pak kalbinle düşmanı nihayet halt eden büyük gayretin için minnet ve şükranımı söylemeyi nefsime en aziz bir borç bilirim.

Sizin gibi kumandanları zabitleri,neferleri olan bir millete yad elleri altında köle olmak mümkün degildir. Bu defa Türkiye Büyük Millet Meclisi nin hakkımda yeni bir rütbe ve Gazi ünvanıyla tecelli eden iltifat ve teveccühü dogrudan dogruya size racidir.Millet verdigi bu rütbe ile yükselen orduen şerefli ve en ulu bir gaza ile mümtaz olan gene ordudur.Sizin kahramanlıgınızla sizin gösterdiginiz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan büyük muzafferiyetin millet tarafından taktirine delalet eden bu ünvanı ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük sermayei iftiharı olarak taşıyacagım.

Cenabı hak giriştigimiz kurtuluş mücadelesinde şerefli silah arkadaşlarıma kendilerine temyiz eden asaletin,civvanmertligin ,kahramanlıgın hakkı olan kati halası nasip etsin.

20 EYLÜL 37
Başkumandan
Mustafa Kemal

hareketli-ataturk8.gif

"Ben namuslu bir adamım, benimle arkadaş olanların da namuslu olması gerekir."

Mustafa Kemal ATATÜRK

Geri