Atatürk diyor ki:

🕒 Konu sahibi 2 saat önce aktifti

hareketli-ataturk3.gif

"Bu millet ve memleket ilme ve irfana çok muhtaç; eğitim ve öğretim görmek için, ilim ve fen almak için Avrupa’ya, Amerika’ya ve her tarafa çocuklarımızı göndermeye mecburuz. İlim ve fen ve ihtisas nerede varsa, sanat nerede varsa gidip öğrenmeye mecburuz. Çok çalışmaya mecburuz. Çalışmak demek ise boşuna yorulmak terlemek değildir. Zamanın gereklerine göre bilim ve teknik ve her türlü medeni buluşlardan azami derecede yararlanmak zorunludur."

M.Kemal Atatürk

hareketli-ataturk5.gif

"Anayasa'nın asıl rûhu ise kitaplara geçmesinden evvel milletin dimağında ve vicdanında toplanmış olmasıyla ve ancak bunun ifadesi olmak üzere kurduğu meclise verdiği gerçek görev ile senelerden beri hükümlerini fiilen uyguluyor olmasıyla ve en nihayet kanun şeklinde Dünya'nın gözleri önüne konmasıyla gerçekleşmiştir."

M.Kemal Atatürk

Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı varolmalarının yegane koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.
Mustafa Kemal Atatürk

Türk çocuklarında kabiliyet her milletinkinden üstündür. Türk kabiliyet ve kudretinin tarihteki başarıları meydana çıktıkça, büsbütün Türk çocukları kendileri için lazım gelen hamle kaynağını o tarihte bulabilecekledir. Bu tarihten Türk çocukları bağımsızlık fikrini kazanacaklar, o büyük başarıları düşünecekler, harikalar yaratan adamları öğrenecekler, kendilerinin aynı kandan olduklarını düşünecekler ve bu kabiliyetle kimseye boyun eğmeyeceklerdir.

Mustafa Kemal Atatürk

İzmir kurtulmuş çok tatlı bir yorgunluk. Ankara'ya hareket edecekler...
Trene binerler ve kompartımana çekilirler. Ertesi gün yaveri Atatürk'ün kompartımaninin kapısını çalar. Atatürk yorgun bitkin bir halde kravatını
yıkamaktadır. Yaveri: 'Paşam bu ne hal hiç uyumadınız herhalde; niye böylesiniz' der. 'Çocuk kompartımanıma yastıkla battaniye koymayı unutmuşsunuz kolumu yastık yaptım ağrıdı setremi yastık yaptım üşüdüm,
uyumadım kalktım' der. Yaveri: 'Aman Paşam! Birimize haber verseydiniz; hemen size bir yastıkla battaniye getirirdik' der. Ve bir ülke kurtarmaktan
dönen komutan tarihi bir cevap verir:' Geç fark ettim hepiniz en az benim
kadar yorgundunuz hiç birinize kıyamadım. Önemli olan benim uyumam değil;
milletimin rahat uyuması'. ATAMIZ SAYESINDE NE KADAR RAHAT UYUYORUZ KI; HALA UYANAMADIK.

1881 yilinda dogdu.
7 yasinda yetim kaldi.
8 yalinda okuldan alindi ve koyde yasamaya basladi.
17 yasinda istedigi bolumu kazanmak icin gerekli notu alamadi.
24 yasinda tutuklandi, defalarca sorguya cekildi ve 2 ay bir hucrede hapis yatti.
25 yasinda surgune gonderildi.
30 yasinda baska sehirleri dusman isgalinden kurtarmaya calisirken, dogdugu sehir dusmanlarin eline gecti.
37 yasinda komutan olarak atandigi ordu dagitildi.
37 yasinda bobrek hastaligindan 2 ay yalniz basina yatti.
38 yasinda savunma bakani tarafindan gorevine son verildi.
38 yasinda hakkinda tutuklama karari cikarildi.
39 yasinda olum cezasina carptirildi.
sonra ne mi oldu?
ordu mufettısı .
kongre reısı .
meclıs baskanı .
baskomutan .
gazı .
cumhurbaskanı .
basogretmen .
bır aydın , bır lıder .

'vazifeye atilmak icin , icinde bulundugun durumun imkân ve seraitini dusunmeyeceksin.'
Mustafa Kemal Ataturk..

"Ancak kendilerinden sonrakileri düşünebilenler milletlerini yaşamak ve ilerlemek imkanlarına kavuştururlar."

Fikirler anlamsız, mantıksız, boş sözlerle dolu olursa, o fikirler hastalıklıdır Aynı şekilde sosyal hayat akıl ve mantıktan uzak, faydasız, zararlı ve birtakım inançlar ve geleneklerle dolu olursa felce uğrar.

Mustafa Kemal Atatürk

''Türkler, bütün medeni milletlerin dostudur.'' (1924)

ama herkes bizim düşmanımız malesef

Bu memleket dünyanın beklemediği, asla umut etmediği ayrıcalıklı bir varoluşa sahne oldu. Bu sahne en az 7 bin senelik bir Türk beşiğidir. Beşik doğanın rüzgarıyla sallandı; beşiğin içindeki çocuk doğanın yağmurlarıyla yıkandı, o çocuk doğanın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu sonra onlara alıştı; Onların oğlu oldu. Bir gün o doğa çocuğu, Doğa oldu; şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu... Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.

Biz kimsenin düşmanı değiliz. Yalnız insanlığın düşmanı olanların düşmanıyız.

“Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yanyana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.”

ülkesini işgal eden ve çarpışmada hayatını kaybeden düşman askerlerinin annelerine ithafen söyledikleri.

Atat%C3%BCrk-Anzak-Anneleri-Mektup.jpg

hareketli-ataturk1.gif

"Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan, yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır."

M.Kemal Atatürk

Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir.

Mustafa Kemal Atatürk

Geri