At sütü

J
  • Kullanıcı Jigsaw
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Forumsal Sözlük
*Evvelden Türklerin ve Moğolların bol bol içmiş olduğu süttür.
*Hastalıkları hızlı iyileştirme,direnci artırma,stresi azaltma,ağrıları dindirme gibi özellikleri vardır.
*Doğruluğundan emin değilim fekat açıkta fazla kalınca alkole dönüyormuş şeklinde duyumlar almıştım.

vay arkadaş merak ettim şimdi.

ayy merak etmediğim ve tatmayacağım bir süt çeşidi

Eski Türklerdeki adı 'Kımız'dır
Ben merak ediyorum doğrusu :)

Sütveren hayvanlarda ilk ağız sütünün en etkili olduğu hayvandır at. İlk ağızının içimi mide bulandırıcı kokusundan dolayı oldukça zor olmasının yanısıra vereceği enerjiyi kaldıramayacak bünyelere doktorların tavsiye etmediği de başka bir özelliği.

Akkımız ve karakımız diye ikiye ayrılır.Uzun süre belketilene karakımız denir ve alkol oranı biraz yüksektir.Arada sırada İzmir'den getirtip içerim :)

Not bilgi :Standart kımızın ekşilik derecesi 60 ile 80 derece arasındadır; orta kımız 80-100 derece, güçlü kımız ise 100-120 derece ekşiliktedir. Bir litre kımız da 22 gram belok, 17 gram yağ, 39,6 gram süt şekeri, 20 gram da alkol vardır. Bunların vereceği kalori 530′dur. Kımızın içinde çeşitli mineraller de vardır. Özellikle kalsiyum ve fosfor yüksek orandadır. Kımızdaki vitaminleri sayarsak A, B, ve C vitaminlerinin bol olduğunu görürüz. Kımızdaki alkol oranı yüzde 1,2′dir ki bu bir çok meyvedeki alkol oranından daha düşüktür. Ayrıca, kımızın albümin değeri yumurtanınkinden çoktur.

Geri