Astroloji Dinde Var Mıdır?

R
  • Kullanıcı Restful
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
burçlar dinde var mıdır, dinin burçlara bakış açısı, islam dininde astroloji var mıdır, islam dininin astrolojiye bakış açısı

Astroloji dinde var mıdır?
Dinin burçlara bakış açısı nedir?​

Dînimizde burçların yeri, astronomi ilminin konusunu teşkil edecek derecede vardır. Fakat konuyla astroloji denilen, gök bilgilerini fal alanına çekerek kullanan fal-bilim (!) de ilgileniyor. Bu yorum dalına eskiler yıldız falcılığı mânâsında “müneccimlik” diyorlardı.

Böyle ispattan, delilden ve burhandan, yani pozitiflikten uzak yorumlamaları İslâmiyet’in onaylamasını “beklemek bile” doğru değildir. Yapılan yorumlar sadece yapanları bağlar. Yorumun yanlışlığının sorumlusu kişinin kendisidir. Nitekim kişinin karakter yapısını doğrudan Allah’a vermek gibi bir Tevhid inancı dururken; bu yapıyı Allah’ın elinden alıp yıldızların bir takım hareketleriyle ilişkilendirilecek biçimde doğum tarihlerine vermek, Tevhid inancıyla da, pozitif gerçeklerle de bağdaşmaz.

astronomi ilmi var bildiğim kadarıyla müslümanlıkta hatta Burüc isimli bir sure olduğunu bile okumuştum surede nasıl geçtiğini hatırlamıyorum fakat yıldız falcılığı die geçiyor müslümanlıkta fakat fal bakmak özünde günah bir kavram oldundan günah olarakta kabul edilebiliyor...

Biraz bilim , ilerleme içeren bir şey olduğu zaman yanlış ya da günahtır dinlerde.. Astroloji de sanırım yanlış olarak adlandırılan şeylerden din için. Din ve dinlerin durağan bir şey olduğunu göz önüne de alırsak eğer astrolojinin dinde oluşunun dinlerde olumlu bir şey olarak anlatılacağını düşünmüyorum malesef..

Kişisel düşüncelerim bu yönde , herhangi bir kaynaktan araştırıp yorum yapmadım.. ^^

Yıldızlarla alakalı işaretler olduğu söyleniyor kuranda, ama burçlar yani bugün böyle olacak şöyle olacak diye yapılan yorumlar günah diye biliyorum.Gaybı yalnız Allah bilir çünkü, gelecek için yorum yapmak görüyorum demek bunu iddia etmek bizim dinimizce hoş görülen bir durum değil (İslam dinine göre yorum yaptım farklı dinlerde durum başka olabilir)

Hayır dinde yeri yoktur. Yasaktır. Ayet ve hadisler ile bu sabittir. Büyük günahlardan biridir.
Dinde yeri olmadığı gibi bilimde de yeri yoktur.

Astroloji fal değildir kadercilikte değil.
Tarihte ilgilenmiş pek çok alimin olduğu da sabittir.
Fakat dini açıdan ne derece içli dışlı olunmalı hususu son derece hassastır ve bu konuda benim de çok bilgim bulunmamaktadır.

Coolumsu astroloji denilince senin aklına ne geli?

Yahu bu adam büyüyle karıştırıyor

Burçlar da bir nevi fal gibi gelecekten bahsediyorsa yeri yok tabii ki.

Fal sapkınlıktır. Falcılar yeteneklerinin doğuştan geldiğini iddaa eder.
Oysa yedi yaşındaki biri de eğitimini alırsa astrolog olabilir. Yetenekle bir takım paranormal olaylarla ilgisi yok yani.
Meteorolojiye fal demek neyse astrolojiye fal demekte odur bir nevi. Anlatan kişinin uslubu çok önemli.
Atıyorum haritadında 7.evde mars vardır.
Evliliğinizde kötü bir olay yaşayabilirsiniz dersiniz ama yaşamaya da bilir.
Yağmurlu havada çıplak gezene grip olabilirsin dersiniz ama olmayada bilir.
Gibi.

Coolumsu astroloji denilince senin aklına ne geli?

Gelecek ile spekülasyon yapmak, gezegenler üzerinden alakasız bir biçimde insamlar ile yorum yapmak vs vs.. Kısaca gayb yani bilinmeyen alemi bilme çabası geliyor.

Ayrıca mülk suresi 5. Ayeti dururken benim bu konuda olumlu bir yorum yapmam mümkün değildir.

Biz, yeryüzüne en yakın olan gökleri ışıklarla süsledik ve onları (insanlar arasında bulunan) şeytan ruhluların boş ve anlamsız spekülasyonlarına konu yaptık ve onlar için yakıcı alevden bir azap hazırladık.

Ben bu ayete iman ediyor muyuum? Ediyorum. Dini açıdan bu kınun hükmü kafamda bitmiştir.
Bilimsel bir yönü olmadığını da söyledik zaten her ne kadar astronominin bilgilerini istismar etselerde..

Onun dışında siz bir disiplin olarak hobi olarak kabul ediyor olabilirsiniz. Ona bir şey dediğim yok zaten. Ben de kabul etmiyorum. Bence boş, anlamsız ve yararsız bir uğraş..

Sizce faydalı olabilir. O da beni ilgilendirmez. Bu konuda daha fazla üstüme gelmeyin lütfen gerçekten bunaldım. :(

Üstüne gitmedimki senin.
Ne anladığıni sordum sadece.

Yıldız Falı, falcılık İslam'da yok. Fakat astronomi bir bilim dalı olarak var ve bazı gezegenlerin insanlar üzerinde karakteristik vasıflar bıraktığı kimi alimlerce tespit edilmiş. Dinden kastımız son kitapsa orada astroloji diye geçmiyor zaten, burçlar diye geçiyor. Burç "yıldız" demek. Yıldızname ile karıştırmayalım :)

Geri