Aşka Dönüşen Mektuplar, Mektuplara Dökülen Aşklar

M
  • Kullanıcı Mihrimah
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Aşk ve Sevgi
Cemil Meriç'ten Lamia Hanım'a...

Ben Ezeli Bir Mağlubum

"Mektuplarını üzülerek okudum. Sen ki son liman
virgulll.gif
son ümit
virgulll.gif
son dost
virgulll.gif
ilk ve son sevgilisin. Sen ki yıldızım
virgulll.gif
sen ki annem
virgulll.gif
sen ki çocuğumsun. Acılarımla hırçınlaştığına üzüldüm. Istıraplarım çok mu çirkin
virgulll.gif
çok mu çocukça? Onları senden mi gizleyeceğim? Sahneye maskeyle çıkmak! Ben aktör değilim. Sesinin tonunda minnacık bir soğuyuş hissettiğim an yokum.

Acılarımın kaynağı sensin
virgulll.gif
evet ama hayatımın kaynağı da sensin. Senin için ve seninle yaşıyorum. Sen uçuruma yuvarlanırken tutunulan dal
virgulll.gif
sen vaha
virgulll.gif
sen bütün hayal kırıklıklarımın dudaklarında ümidleştiği kadın. İki yıl önce bu akşam bir rüyaydınız
virgulll.gif
bilinmeyendiniz. Sen bütün kitaplardan daha derinsin. Sana yazdığım mektuplardan utanıyorum
virgulll.gif
kendi kendini oku. Muhammed'e nasıl iman ettiklerini anlıyorum. Tek mucize kelam. Kelam
virgulll.gif
yani sen."
Biliyorum ki Benimsin

Ve gece bir deniz kızı gibiydi. Şarkılarla başladı yıldız yıldız; köpük köpük. Kah bir çöl rüzgarı gibi yakıcı kah bir çöl gecesi kadar serin. Hangi beste sözün musikisiyle
virgulll.gif
sözün füsunuyla boy ölçüşebilir. Kelime kanattır
virgulll.gif
kelime buse. Ve gece bir deniz kızı gibi başladı. Harikulade gözleri vardı gecenin. Ve saçları bir kucak alevdiler ve dudaklarında bütün yaraları kapayan
virgulll.gif
bütün zilletlerin hatırasını silen bir iksir. Salzburg tuzlalarına atılan kuru dallar
virgulll.gif
bir zaman sonra bir kristal hevengi olarak çıkartılırmış; artık dal kaybolurmuş
virgulll.gif
gözleri kamaşırmış insanın. Kainatta farkına vardığımız her yeni güzellik
virgulll.gif
bizi hayrete düşüren bir keşif olup çıkar. Aa
virgulll.gif
deriz
virgulll.gif
tıpkı onun sesi
virgulll.gif
tıpkı onun bakışı
virgulll.gif
tıpkı onun kahkahası. Kristalizasyon yüzünden günün birinde kendi yarattığımız bir hayale aşık olduğumuzu
virgulll.gif
hayretler içinde görürüz. Tecrübe güvensizlik yaratır. Gittikçe kristalizasyon kabiliyetimiz azalır. İkinci aşk
virgulll.gif
yozlaşmış bir aşktır. Aşkın hazları
virgulll.gif
ilham ettiği korkular ölçüsünde büyüktür. Yalnız seninim. Ve yalnız beni düşündüğün müddetçe aşkımızın ömrü ebedidir. Büyüyü ancak ihanetin bozar. Manevi ihanetin. Bir an için gözbebeklerinde raksedecek herhangi bir yabancı hayal
virgulll.gif
o zaman bu rüya bir kabusa döner ve bir uçurumun kıyısında uyanırsın.

Mektupların Büyülü Bir ayna

Kendimi bir mektupta seyrettim. Büyülü bir ayna idi bu. Bu aynada bütün paslarından arınmış ve tanrılaşmış bir Cemil Meriç vardı. Senin Cemil'in. Bu aynada ikimiz vardık. Eriyen
virgulll.gif
dağılan
virgulll.gif
kaynaşan ikimiz. Abélard ile Héloise'i hatırladım. Geçen devirlerde yaşamak
virgulll.gif
yani derinleşmek ve ömrü alabildiğine uzatmak. Başka ülkelerde yaşamak
virgulll.gif
başka insanlarla acı çekmek
virgulll.gif
başka insanlarla gülmek. Damlayken denizleşmek. Ve an'a edebiyeti sığdırmak. Kalbini bütün heyecanlara açmak. Yani sınır taşlarını devirmek
virgulll.gif
çağların ve politikaların sınır taşlarını. Bütün insanlığı aynı büyük aşk içinde birleştirmek. Sanat
virgulll.gif
en yüce sanat
virgulll.gif
bir "communion" değil midir? Sanatçının tek vazifesi vardır bence: insanları birbirine sevdirmek. İki insanı veya iki milyar insanı. Sanat bir heyecan seyyalesiyle kilometrelerin ve asırların ayırdığı kalpleri birleştiren büyüdür. Karanlıklardayım. Ve cinnetin sesi yüzümü kamçılıyor; bir baykuş kahkahası
virgulll.gif
bir kobra ıslığı...

Karanlıklardayım. Zindanımı aydınlatan tek ışık cıvıltılarınızdı. Yıldızım benim. Ve uzaklardasınız. Çöldeki kumlar gibi susuzum
virgulll.gif
canım benim
virgulll.gif
çatlayan topraklar gibi susuzum. Ve mektupların nisan yağmuru. Hind'in turnaları gökkubbeden dökülen damlaları toprağa düşmeden içerlermiş. Kelimeler alnımı
virgulll.gif
ruhumu serinleten birer buse. Onları senin ellerin yazmış
virgulll.gif
güzel ellerin. Bir afyonkeş gibi akşamı bekliyorum. Postacı geç uğruyor.. Bu acılar saadetin gölgesi
virgulll.gif
bu acılar vuslatın dikenli yolu. Bu acılar araf. Sen yıldızlarla dostsun
virgulll.gif
kumsalda böceklerin vardı. İnsanlar yabancıydı senin için
virgulll.gif
benim için düşman. İkimiz de gurbetteydik. Karşılaşsak tanıyamazdık birbirimizi
virgulll.gif
bana gülümsemezdin
virgulll.gif
ben çekinirdim yanına yaklaşmağa
virgulll.gif
hisarım
virgulll.gif
gururdu.

Sizde İdeali bulamadığım Zaman

Bir uçurum gibi büyüyen sükut
virgulll.gif
hayattan
virgulll.gif
ışıktan
virgulll.gif
ümitten kopuş. Nihayet gönlüme baharı getiren sesiniz. Kırık bir tekne
virgulll.gif
karanlık bir deniz. Ufukta siz olmasanız hayat denen bu yolculuk
virgulll.gif
bu rezil
virgulll.gif
bu pespaye
virgulll.gif
bu komik sürükleniş dayanılmaz bir çile olurdu. Yeniden kendimi buldum mektubunuzda
virgulll.gif
ömrümün en kederli anları sizi kaybettiğimi sandığım anlardı: Şubat'in ilk günleri
virgulll.gif
Ankara. Gökkubbenin bütün yıldızları başımda parçalandı ve güneş kahkahalar atarak uzaklaştı ufkumdan ve gece
virgulll.gif
ıslak
virgulll.gif
yağlı
virgulll.gif
isli bir gece bütün benliğimi bir ahtapot gibi kucakladı. Kimsiniz? Otuz yıldır gördüğüm rüya. Arzın bütün mevsimleri vardı mektuplarında
virgulll.gif
göğün bütün ışıkları vardı. Şimdi yıldız yıldızdı kelimeler
virgulll.gif
simdi şimşek şimşek. Arada gök kararıyordu. Sonra vuslat gibi güzel bir fecir. Mektupların fırtınayla doluydu
virgulll.gif
meltemle doluydu
virgulll.gif
lema ile doluydu
virgulll.gif
yani Lamiamla doluydu. Kuşlar tarlada mı şakıyorlardı
virgulll.gif
içimde mi? Merhaba canım benim.

Geri