Arkadaşlar Sorumuz Geyet açık Cennet Hedefmidir Ödülmü ...Öncelikle

Konu sahibi son olarak 588 gün önce görüldü

Cennet Hedefmidir Ödülmü ?

• Cennet Hedeftir

Kullanılan: 2 40.0%
  • Cennet Ödüldür

Kullanılan: 3 60.0%

• Kullanılan toplam oy
    5
EsseLamu ALeykum Arkadaşlar Sorumuz Geyet açık Cennet Hedefmidir Ödülmü ...Öncelikle Ben cevap vereyim inşALLAH.....Ben Bu konuları kendimce iyi bilirim Küçükken hep cennetin hedef olduğunu sanırdım ama biz ibadeti cennete gitmek için değil ALLAH rızası için yapıyoruz (yapanlar yapıyor) cennet asla bir hedef olarak görülmemeli o ALLAH_ın emirlerini yerine getirenlere verilen bir ödüldür . ve yaptığın hiçbirşey karşılıksız kalmaz Ve ALLAH bizi Cennete gitmeyi nasip eden kullardan eylesin inşALLAH Amin... Allah, Cennet'i gücü kadar iyilik edene veriyor.Ara gaye ve ana gaye olmak üzre gayeler (hedefler) iki çeşittir. Bir ana gayenin birden fazla ara gayesi olabilir ve bir ana gaye bir üstüne göre arada kalabilir. İslamda ana gayeye Gaye-i Aksadenir.

İnsanın gaye-i aksası Elbette Rabbisinin hoşnutluğu olmalıdır. Zira Gaye-i aksa en üst gaye ve üzerinde daha başkası olmayan gaye demektir. Madem cenneti kazanmaktan daha yüksek bir gaye Allahın rızasını kazanmaktır elbette Rızayı hedeflemek en üst bir gaye olacaktır.

Ancak burda insanın manevi konumu durumu etkilemekte.. zira insanlar himmetlerine göre gayeler edinmişleridir. Avam, nefsi emmare olup heva ve hevesinin boyunduruğundan kurtulamadığı için -nefsani hazlarının tatmin mahalli olması itibariyle- en fazla Cenneti ister, cennet bu durumda avamın gaye-i aksasıdır.

Havas ise nefsi mutmaindir ve kalbi Allahın marifeti ve sevgisiyle dopldoludur. Şimdi Havasın buna rağmen Cenneti istediği ve hedeflediği bilinmektedir ancak avamdan farkları var: Havas, cenneti Allahın rıza yurdu ve Cemalinin seyir mahalli olduğu için ister ve hedefler. bu durumda cennet Havasın ana gayesi değil ara gayesidir.

"Cennet hedef değildir" diyen kardeşlerimiz Cennet ana gaye değil demek istiyorlar.. "Cennet hemde hedeftir" diyen kardeşlerimiz ise -ya onu avam gibi ana gaye -yada havas gibi ara gaye görüyorlar.

Hedef, Allah'ın rızası olmalıdır. Cennet bunun yanında ancak ödül olabilir.

Cennet ve Cehennem, yaptıklarımız ve yapmadıklarımızın karşılığıdır.Kur'an ın tabiriyle ''Ellerimizin önden gönderdiği'' dir. Cennet diyince akıllarımıza sürekli meyveler kelebekler vb, cehennem diyince de aklımıza odunlar, bildiğimiz anlamda ateş kazanların içinde kaynayan sular gelmemeli.Böyle bir hayal fazla mitolojik olur.Kur'an ın tabiriyle bu gibi şeyler sadece bize ''örnekleme'' yapmak içindir.Aklımızın oralar ile ilgili bir fikir sahibi olması için.

Bunun karşılığı nasıl vücut bulur, onun bilgisi Allah'ta dır.

Ödülüm olan cenneti ve bedelim olan cehennem cezamı iyiliklerim ve kötülüklerim karşısında yaşadığımı düşünüyorum bu dünyada. Ne hedef ne ödül ne bedel o yüzden bu kavramlar benim için.

Yıllar önce İmam Hatip Lisesi'nde çalışırken çok değerli meslek dersi öğretmenleri ile bu konuyu istişare etmiştik Serzenis.
Ukbaa kelimesini o zaman öğrenmiştim.
Cenneti hedef görenler dini bir araç olarak görme eğiliminde de olabileceği için yapıp ettiklerinde bir ego bulunabiliyor.Tıpkı çok namaz kıldığını,hacca gittiğini baz alarak kul hakkından bizar olabilecekleri gibi.

Oysa cennet samimi kalple yapılanların bir ödülüdür.Bu ödül,ego ve kibir içermez.Örneğin hacca gitme maddi imkanına sahip olmayan nice güzel insan var ki Allah katında en ufak iyilikleri cennette ödül olarak karşılarına çıkabilecektir.
Allah korkudan önce sevgiyle anılmalı.O'dan gayrı yar ve yardımcı olamaz ve en adil olan da.
O yüzden önce Allah rızası her şeyin başı olmalı.

Ukbaayı umarak değil,Allah'ı severek yaşamak erdemdir bana göre.

Yıllar önce İmam Hatip Lisesi'nde çalışırken çok değerli meslek dersi öğretmenleri ile bu konuyu istişare etmiştik Serzenis.
Ukbaa kelimesini o zaman öğrenmiştim.
Cenneti hedef görenler dini bir araç olarak görme eğiliminde de olabileceği için yapıp ettiklerinde bir ego bulunabiliyor.Tıpkı çok namaz kıldığını,hacca gittiğini baz alarak kul hakkından bizar olabilecekleri gibi.

Oysa cennet samimi kalple yapılanların bir ödülüdür.Bu ödül,ego ve kibir içermez.Örneğin hacca gitme maddi imkanına sahip olmayan nice güzel insan var ki Allah katında en ufak iyilikleri cennette ödül olarak karşılarına çıkabilecektir.
Allah korkudan önce sevgiyle anılmalı.O'dan gayrı yar ve yardımcı olamaz ve en adil olan da.
O yüzden önce Allah rızası her şeyin başı olmalı.

Ukbaayı umarak değil,Allah'ı severek yaşamak erdemdir bana göre.
Aynen katılıyorum

Cennete gitme amacı "huri s****" olan bir nesil yetişiyor şuan ne yazık ki :D

Cennet hem bir hedef, hem de bir ödüldür. İkisini ayrı düşünmek doğru olmaz.

Nasıl oluyorya anlamadım ..ayrı tutmak nasıl oluyor:)

Cennet cennet dedikleri
Birkaç köşkle birkaç huri
İsteyene Ver anları
Bana seni gerek seni

Yunus Emre

Cennete düşmanlık etmek, kötülemek aslında bir yer de Kuran'a saldırmaktır. Kuran bir sürü cennet övgüsüyle dolu. Ben Allah kitabında ne diyor ona bakarım.
Dinimizi kaynağından öğrenelim. Yazar, şairler değil. Bunları referans almamak daha doğru bir tutum olacaktır.

Sen geç, sende geç, sen sen geç sende.
Eee ben
Sen kal
Niye?
Onlar sendikalı
Bende harranlıyım.
Bence bilakis hedef gösteriliyor.
Allahı sevin, ona ibadet edin ama bakın şöyle bir yerde var haa unutmayın.

Ödül olarak sunulmasına rağmen;hedeflenerek yaşanılır.

Oyle bir yer yok arkadaslar. Bu dunyada iyi dusunceleriniz cennetiniz.
Kotu dusunceleriniz cehenneminizdir.

Gerçekten cennet, cehennem varsa, gerçi ben asla inanmıyorum, 10 yaşı üstü hemen hemen hiç kimsenin cennet ile mükafatlandıralacağını sanmıyorum kimse boşuna şurasını burasını yırtmasın.

vicdanın rahat bir hayat yaşayabiliyorsan, en büyük ödül odur.

Geri