Arkadan Konuşmak

Konu sahibi son olarak 2616 gün önce görüldü
Dedikodu yapmak, kişinin yüzüne söylemeye cesareti olmayan kişilerin yaptığı eylem.

Haram, günahtır diyenlerin nedense daha çok yaptığı durum..

Cesaretsiz ve aynı zamanda iki yüzlü insandır yüzüne güler arkandan atar tutar.
Korkulur böylelerinden uzak durmak gerek.

Herkesin yaptığı ama kimsenin yaptığını kabul etmediği şey.

Arada olmuyor degil..

Ama bazilari var ki tüm hayati buna endeksli bakiniz kuzen.
Hem konusur arkandan ama bir bakarsin can ciger kuzu sarmasi seninle:D

Ben prensip meselesi olarak arkasindan konustugum insan ile samimi olamiyorum :p samimi olanlarinda karakteri ile ilgili bir problemi oldugi da bir gercek​

Ağız tadı meselesi. *ok sevenler için ideal.

Ben kimseye eyvallah etmem,kimsenin arkasından konuşmam diyen tiplerin en iyi maharetidir.
Öperim sizi zavallılar.

"Ben kimsenin arkasından konuşmam konuşmayı da sevmem" diyen kişilerin o an konuşuyor olma durumu

Olmayan şeyleri olmuş gibi konuşanlar da olabiliyor bazen, en iyisi Allaha havale etmek.

Bozuk para gibiler.
Keyfini çıkarın bence.

Arkamdan konuşanların hepsi arkamda takılmaya devam etsin
demiş biri ama kim demiş hatırlayamadım.

Herkesin yaptığı ama yapanlara da lanet yağdırdığı eylem.

arkası güzelse konuşan için, kafası güzelse konuşulan için sıkıntı olmayacak durum.

var forumda öyle biri sürekli arkamdan konuşan bekliyorum belki birazcık adamlığı tutarda yüzüme söyler diye :p

Herkesin zaman zaman yaptığı, çokça inkâr ettiği :d

Sözlükte "uzaklaşmak, gözden kaybolmak, gizli kalmak" gibi anlamlara gelen "gayb" kökünden türeyen gıybet, dinî bir kavram olarak, bir kimseden, gıyabında hoşlanmadığı sözlerle bahsetmek demektir. Kur'ân'da gıybet yasaklanmış, gıybet yapmak ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye benzetilerek bu davranıştan sakındırılmıştır (Hucurât, 49/12). İslâm'da insan haklarının en önemlilerinden ve genellikle "ırz" kavramıyla ifade olunan kişinin dokunulmazlığı ilkesine büyük değer verilmiştir. Bu itibarla bir kimsenin gıyabında gerek onun şahsıyla ilgili maddî ve manevî, rûhî ve ahlâkî veya dinî kusurlarından söz edilmesi, gerekse kendi çocukları, annesi, babası ve diğer yakınlarının kusurlarından bahsedilmesi gıybet sayılmıştır. Gıybet, sözle olabileceği gibi yazı, ima, işaretle ve taklit gibi davranışlarla da olabilir. Bu tür söz ve davranışlar gerçeği ifade ediyorsa gıybet, etmiyorsa iftira sayılır (Müslim, Birr, 70; Tirmizî, Birr, 23). İslâm âlimleri gıybetin haram ve büyük günah olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Ancak bir söz veya davranışın gıybet sayılıp sayılmaması niyetle yakından ilgilidir. Buna göre bir kimsenin yanlışlarının sırf onu küçük düşürmek amacıyla söylenmesi gıybet sayılırken, yanlışlarının düzeltilmesi maksadıyla söylenmesi gıybet sayılmaz. Herhangi bir kişi veya zümreyi kastetmeden genel olarak insanların kötülüğünden söz etmek de gıybet olmaz. Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır. Bir zarar doğurma ihtimali yoksa sözle veya fiilî olarak gıybete engel olunması, bu mümkün olmazsa gıybet edilen yerin terkedilmesi, bu da mümkün değilse gıybete karşı bir hoşnutsuzluk duygusu içinde bulunulması gerekir. Gıybetin sebepleri kin ve öfke, başkasını kötüleyerek kendi itibarını yükseltme düşüncesi, kıskançlık vb. hususlardır. Tedavisi de bunlardan kurtulmaktır. Haksızlık yapanı ilgili mercilere şikâyet etmek, fetvâ sormak, insanları kötülüklerden korumak, kötülüğe engel olmak için destek aramak, lakabıyla şöhret bulmuş birini lakapla tanıtmak, zulüm ve ahlâksızlığı hayat tarzı haline getirenleri kınamak amacıyla aleyhinde konuşmak gıybet sayılmaz. Gıybetten dolayı tevbe etmek farzdır. (M.C.)

https://kurul.diyanet.gov.tr/SoruSor/DiniKavramlarSozlugu.aspx#.U-p60aP1tQV

Evet Konuşuyordum.Ama Ne Zaman Gıybet Anlamına Geldiğini Öğrendiğimde Sustum.Konuşanlar Oldu Konuşmayın Dedim Konuştular Kapatmaya Çalıştım Ama İnsanoğlu Kapatmaz Seni İçine Çeker İçindeki Kini Yaymak İçin.Evet Gıybet Yaptım mı ? Malesef...Allah Affetsin İnşallah...

Geri