Ardımızda ayı bağırırken

🕒 Konu sahibi 16 saat önce aktifti
Nedir kuzum bu yeni anayasa ihtiyacı?
Nedir bu muhalefet olsun iktidar olsun anayasa merakı.
Nesi dert oldu misal şu an derdimiz başımızdan aşmışken?

Anlayan var mı.

"Bir kişi ölene kadar başkan seçilebilir yani noolacak ki" diye kanun mu yapmak istiyor bunnar

Yeni anayasa ile ilgili oluşturulmuş yada dolaşıma sokulmuş bir taslak yok. O nedenle içeriğine dair yorum yapmak biraz zor. Ama taslak olmasa da insan sorguluyor haliyle. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var mı? Mevcut anayasayla ne yapamıyorlar da yenisiyle yapacaklar? Mevcut anayasanın eksiği ne? Konu anayasanın eksikliği mi uygulayıcının kendi çıkarına göre yontması mı? İktidar dünyanın en “özgürlükçü” anayasasını vaat etse bile uygulamadıktan, dikkate almadıktan sonra anlamı ne? AYM’nin kararınına saygı duymuyorum, AİHM’i takmıyorum, uygulamıyorum, tanımıyorum gibi demeçler veren bir zihniyet varken, yeni anayasa ne kadar samimi olabilir vs…

Bunlar temel olarak akla gelenler. Neden gündeme geldiğine dair ise yaygın olarak denk geldiğim görüş;

İktidarın taktiği yeni anayasa değişikliği yapamasa bile tartışmalarla uzunca bir müddet kamuoyunu oyalayarak suni gündem yaratmak. Dikkati ekonomik krizden alıp yeni anayasa tartışmalarına yönlendirmek.

Güncellenip yenilecek dense de zaten bugüne kadar defalarca değiştirilmiş olduğu herkes tarafından biliniyor.
Ekonomik kriz ortamında öncelik bu sorunları aşmak olmalıdır.

Geri