Jesse James
Altın Üye
-
-
-
-
-
Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için lütfen foruma kayıt olun veya giriş yapın. Üyelik tamamen ücretsizdir ve sadece birkaç dakikanızı alır.
İlk olarak İnönü Alman değil,Abd ve Avrupa hayranıdır.O yüzden Abd ile Kahire anlaşmasını yaparak ülkeye büyük darbe vurmuştur.İkincisi Dersim İsyanınnın bastırılma emrini veren Ölüm döşeğindeki Başbuğ ATATÜRK'tür,keza bu isyana katliam diyenler Osmanlının isyanları nasıl bastırdığından bihaberdirler anlaşılan.Üçünçüye gelince eziklik psikolojisidir tamamen.İkinci adam olmayı kabullenemedi hiç bir zaman.
İnönüne bu kadar saydırdım bir de Jack'ten Menderes dönemi dikdatörlüğünü anlatması isterim.Mesela Basına uygulanan sansür,Chp'nin tüm mal varlığına el koyulması,Kırşehir'i ilçe yapması gibi örneklerden yola çıkarak başka örnekleride bekliyoruz.
Kahire'de görüşmelerde imzalanmıştır.Bu anlaşmaya Krom anlaşmasıda denir.Bu anlaşma ile Almanya'ya krom satışımız yasaklanmıştır.Gidin araştırın bu anlaşmayı bakalım.Ayrıca İkinci Dünya Savaşını iyi bilirim,merak etmeyin siz.Sırf Abd istedi diye devleti büyük ekonomik kayba uğratan İnönü gerçekten başarılıymış!O çok övülen İnönünün''Oyalama taktiği''başarılı olduğu için mi hiç bir kazanç elde edemedi bu ülke.Başarılı olduğu için mi savaştan sonra kurulan İsrail Devletini ilk tanıyan devlet oldu.O yüzdne mi İnönü Marshal yardımını kabul etti.Gerçekten dahi birisiymiş bu İnönüde haberimiz yokmuş!Öncelikle Kahire Antlaşması değil Kahire Görüşmeleri ya da Kahire Konferansı vardır. Ve söylediğin gibi ABD ile anlaşma yapılarak ülkeye büyük bir darbe falan vurulmamıştır. Yahu neye dayanarak söyleyebiliyorsunuz bunu? Nerede okudunuz, nerede gördünüz?
Bu görüşmeler 2. Dünya savaşı dönemine denk gelir ve Roosevelt'in desteği, İngiltere'nin baskısıyla Türkiye savaşa sokulmak istenmiştir. Direkt sırt çevrilemeyecek kadar güçlü olan bu ittifaka karşı yeterli asker ve silah bulunmaması bahane gösterilerek oyalama taktiği uygulanmıştır. Sonrası herkesin malumu zaten, strateji başarılı olmuş ve fiilen savaşa girilmemiştir. (Savaşın sonlarına doğru konjekturel çıkarlar doğrultusunda Japonya ve Almanya'ya savaş ilan edilmiştir)
Diğer bir konu, paraya kendi resmini bastırması. "Eziklik psikolojisidir tamamen" demişsin. Hadi ya? Bu kadar kolay mı arkadaşım milletin tarihine yön vermiş isimlerden birini böyle itham etmek? Olayın aslı nedir ne değildir internette yığınla var.
Atatürk'ün bizzat onayından geçen "paraların üstünde reis-i cumhur'un resmi bulunur" benzeri bir kanun var ortada. Kendi resminin basılması olayının çıkış noktası budur, Atatürk'e karşı bir hareket ya da onu unutturma çabası değil.
Kahire'de görüşmelerde imzalanmıştır.Bu anlaşmaya Krom anlaşmasıda denir.Bu anlaşma ile Almanya'ya krom satışımız yasaklanmıştır.Gidin araştırın bu anlaşmayı bakalım.Ayrıca İkinci Dünya Savaşını iyi bilirim,merak etmeyin siz.Sırf Abd istedi diye devleti büyük ekonomik kayba uğratan İnönü gerçekten başarılıymış!O çok övülen İnönünün''Oyalama taktiği''başarılı olduğu için mi hiç bir kazanç elde edemedi bu ülke.Başarılı olduğu için mi savaştan sonra kurulan İsrail Devletini ilk tanıyan devlet oldu.O yüzdne mi İnönü Marshal yardımını kabul etti.Gerçekten dahi birisiymiş bu İnönüde haberimiz yokmuş!
Evet,eziklik psikolojisi.İnönününde Türk Tarihine olumlu olarak yön verdiğini düşünmüyorum.O Kurtuluş Savaşında sadece verilen emirleri uyguladı.Mareşal Fevzi Çakmak ve Başbuğ GAZİ MUSTAFA KEMAL'İn verdiği emirleri.Tarihe yön verdi dediğiniz kişi bu ülkenin tek gerçek Genelkurbay Başkanını zorunlu emekli ettirdi.O yön verdi dediğiniz kişi Hasanoğlan Köy Enstütüsünü kapatarak Köy Enstütülerinin belini kırdı.Varmısınız madem İnönüyü tartışmaya?
O kanunu iyi bilirim ama uygulanma gibi bir zorunluluğu yoktu.Adam her daim Atatürk'ün gölgesinde kaldı.Bizd ebuna''eziklik psikolojisi''derler!Atatürk'ü unutturma çabasında değildir demeniz gerçekten komik.Yaptıkları bunu kanıtlıyor zaten değil mi?Bu arada Uçak Fabrikamızı kimin kapattığınıda söyleyin,bilgilenelim?
Ha unutmadan Son Başbuğ GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'TEN sonra gelen tüm siyasetçilerden nefret ederim.
Dostum bunu iyi niyetle yazıyorum, sende kavramlar birbirine karışmış. Kulaktan dolma bilgilerle bir şeyler yazıp çizmemelisin.
O dönem Kahire'de meseleler tartışılmıştır, Türkiye'nin taraf olduğu herhangi bir antlaşma imzalanmamıştır. Elimizin altında Google gibi bir nimet var, bir "Kahire antlaşması" yaz bakalım, Türkiye'nin de taraf olduğu herhangi bir şey çıkıyor mu?
Bahsettiğin Krom olayı tarihte "Krom meselesi" olarak geçer. Şimdi teferruatıyla yazamayacağım ama şu linke tıkla bir oku istersen. (ben bildiğim için okumadım bile, taraflı tarafsız azıcık doğruları yazıyor olsa senin tezini çürütmeye yeter)
Krom meselesi dönemin siyasi/askeri şartları da göz önüne alınarak yapılmış ticari anlaşmalarını kapsar. Ve söylediğin gibi sırf ABD istedi diye Türkiye anlaşma yapmamış ve çok büyük zarara falan uğratılmamıştır. Aslını astarını bilmeden yanlış anlamlar çıkan yorumlar yapmamak lazım.
Onun dışında İnönü'yü tartışmak gibi bir gayem yok. Benim nazarımda da Atatürk'ten sonraki adam o mu olmalıydı noktası soru işaretleriyle doludur.
Krom anlaşmasını sen daha detaylı araştır hocam.Bu anlaşmayı gördüğüm tüm tarihçilere sordum.Hepside benim söylediklerimi söylediler.Daha iki hafta önce Zeki Velide Togan'ın öğrencisi olan dershane hocama sordum.Aynı cevabı verdi bana.
Zarara uğramadığımızı söylemek yanlış.Abd ve Avrupalı devletler istedi diye ekonomik akzancımızdan mahrum kalmak zarar olmuyor mu?
Bana göre de Atatürk'ten sonraki adam Fevzi Çakmak olmalıydı.Hatta Anıtkabir'de İnönü yerine Fevzi Paşa bulunmalıydı ATATÜRK'ÜN yanında.
Sonuçta bu görüşmeler esnasında bu anlaşma yapıldı hocam.Ekonomik olarak hiç bir çıkar elde ettiğimizi göremiyorum ben hocam tabi Abd ve Avrupa'nın sömürgesi altına girmeye başladığımızı saymaz isek.2.Dünya Savaşında hiç bir çıkar elde etmedik.Sırf Sovyet Rejiminden korunmak için Abd sömürgesi olduk.Madem ekonomik çıkarımız vardı neden 2-3 yıl sonra Marshall yardımı onaylandı Mecliste?Madem Avrupa'nın sömürgesi altına girmedik neden İsrail'i 24 saat geçmedne tanıdık?İnönü bana göre yanlış strateji izlemiştir.O karmaşada Misak-i Milliyi gerçekleştirme sanşı vardı ama o bunu hiç düşünmedi.Krom konusunda ticari anlaşmalar yapıldığını zaten söylüyorum, ama bu anlaşmalar Kahire'de yapılmamıştır. Kahire genel itibariyle güncel meselelerin tartışıldığı bir görüşme olmuştur, ki bu yüzden tarihe "Kahire Görüşmeleri" diye geçmiştir.
İlk düzeltmek istediğim yanlışlık buydu.
Devletler anlaşma yapar, bazen kazançlı çıkar bazen zarar eden taraf olur. Genelde zararını başka yerden çıkarır.
Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez misali, Avrupa'ya Krom satışının durdurulması o dönem daha önemli çıkarlar için gerekiyordur belki de, bunu biliyor muyuz?
Bu mesele mesajında algılandığı gibi ABD'nin boyunduruğu altına girip ülkeyi büyük zarara sokacak işler yapma meselesi değildir. Ve yine mesajında algılandığı gibi İnönü'nün milli kimliğine halel getirecek mesele de değildir.
İkinci düzeltmek istediğim yanlışlık da buydu.
Sonuçta bu görüşmeler esnasında bu anlaşma yapıldı hocam.Ekonomik olarak hiç bir çıkar elde ettiğimizi göremiyorum ben hocam tabi Abd ve Avrupa'nın sömürgesi altına girmeye başladığımızı saymaz isek.2.Dünya Savaşında hiç bir çıkar elde etmedik.Sırf Sovyet Rejiminden korunmak için Abd sömürgesi olduk.Madem ekonomik çıkarımız vardı neden 2-3 yıl sonra Marshall yardımı onaylandı Mecliste?Madem Avrupa'nın sömürgesi altına girmedik neden İsrail'i 24 saat geçmedne tanıdık?İnönü bana göre yanlış strateji izlemiştir.O karmaşada Misak-i Milliyi gerçekleştirme sanşı vardı ama o bunu hiç düşünmedi.
Açık konuşayım ben İnönüde Milliliğe dair hiç bişey göremiyorum.2.Dünya savaşında tarafsız olarak çıkarlar elde etmek varken sözde oyaladık diğer devletleri.Bu savaştan savaşa girmediği halde en zararlı çıkan devletlerden olduk.
Ben teşekkür ederim hocam.Ben de isterim uzun uzun konuşmayı.Açıkcası İnönü konusu açılınca kendimi kaybediyorum,kırıcı olduysam kusura bakmaVaktim olduğu bir gün seninle facebook/skype vesaire bir yerde İnönü'nün stratejisini de konuşabilirizGenel olarak söylemeye çalıştığım şeyi anladığını düşünüyorum ve üslubun için teşekkür ediyorum.