Anlayış Nedir?

X
  • Kullanıcı X
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Toplum ve Gündem
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Soru gayet basit, cevabinda bir o kadar basit oldugunu dusunuyorum. Problem, cevapta degil cevabin uygulanis seklindedir. Anlayis nedir diye sorsam herhangi birinize, gelecek muhtemel tepkiler hemen hemen ayni olur. Karsindakine saygi gostermek, katilmadigin herhangi bir konuda olumlu/olumsuz gorus belirtmene ragmen karsit gorus savunan kisi yada kisilere karsi mutevaziligi elden birakmamak efendim olumlu dusunmek vs. Ornekleri cogaltmak mumkun mu? sanirim evet.

Peki bizim ulkemizdeki, sehrimizdeki, mahallemizdeki hatta evimizdeki anlayissizligin sebebi yahut sebebleri nelerdir? Hepimiz karsimizdakilerden goruslerimize saygi gostermesini bekleriz, ama nedense saygi gosterme sirasi bize geldiginde karsimizdakinden bekledigimizi kendimiz uygulamayiz, onurmudur sebeb? gururmudur? cok bilmislikmidir?yoksa kibirmidir? Sanirim hepsi, herkesin sebebi farklida olsa sonuc ayni yere variyor.

Artik anonimlesen bir sozu sizlere hatirlatmak istiyorum ; '' Kendine yapilmasini istemedigin seyi, baskasina yapma. ''

Sen kendin gibi dusunmeyeni assagilayacaksin, hor goreceksin kendi hayat standartlarina gore yasamayani dislayacaksin, sonrada kendi hayatina saygi bekleyeceksin, Ne guzel Istanbul be.. derler adama.

Bu tip davranislari maalesef zaman zaman bu forumdada goruyorum, ve cok uzuluyorum. Fakat arkadaslar ben elimden geldigince bu anlayissizligi burada yikmaya calisacagim. Benmi duzeltecegim milyonlarca insanin yaptigi bu yanlisi? hayir, ama bir hikaye ile neden ugrasacagimi anlatip makalemi bitirecegim.

Hz Suleyman (Hz.Suleyman peygamber hayvanlarla ve cinlerle konusabiliyordu kendisine Allah tarafindan boyle bir yetenek verilmisti) zamaninda cikan buyuk orman yangini bir turlu sonduremiyordu. Suleyman peygamber bizzat katildigi sondurme calismalarinda bir karincanin sirtinda bir damla su ile yanginin oldugu yere dogru gitmeye calistigini gorur.

Karinca'yi durdurur ve sorar ; Ey karinca! bu bir damla su ilemi koskoca atesi sondureceksin? Karincanin cevcabi manidardir ; Orasi benimde evim, hayatimi bu ormanda gecirdim ve burada hicbirsey yapmadan duramam. En azindan Rabbim bana sordugunda, vatanin yanarken ne yaptin? dediginde verecek cevabim olsun.

Bizimkide biraz karinca misali olacak ama ben elimden geldigince bu konuda sizlere karsi ornek olmaya calisacagim. Bu anlayissizligi kirarsak evimiz gibi gordugumuz saatlerimizi gecirdigimiz bu platformun cok daha guzel bir hale gelecegine yurekten inaniyorum.

Vakit ayirip okudugunuz icin tesekkurler.

Sevgiler, saygilar.

28.12.2010

Ibrahim Celik

anlayis kesinlikle karsidaki kisiyle empati yapmaktan gecer ve insanoglunun fitrat geregi en cok istedigi sey de budur bence; anlayis, anlasilmak. ama kotulerin eline dusunce hicbir kiymeti kalmaz bu duru duygunun :)
toparlayacak olursak birazda olani oldugu gibi kabullenmekten geciyor sanki anlayis, hepimizin yoluna ciksin bu nadide insanlardan.
kaleminize saglik @X

Sevgili X 'in "Anlayış" konusu ile ilişkili olarak ayrıntılandırdığı bu konu üzerine yazılacak yorumları bizzat fikirlerinizi merak ederek okuyacağım arkadaşlar. Konu ile ilgili yorumum benim şu yönde;

İnsanların menfaatlerine ters şekilde bir davranışınız olduğunda orada anlayış kavramı kesinlikle ortadan kalkıyor. Belki de sizi gerçekten anlamak istese, anlayış göstermeye gayret gösterse; ortadaki o ters düşünce de ortadan kalkmış olacak. Fakat; kendi bilmiş olduğu anlayışla bir seyir halinde ilerliyor insanlarımız. Ben de bu pozisyona defalarca düşmüşlüğüm vardır. Bu durumda ortaya çıkan en büyük unsurlardan birisi de saygısızlıktır. Anlayışsızlığın en çok sonucunda barındırdığı ikinci kavram maalesef.

Esas odaklaştığımız şey kendi anlayışımız olunca ve bunda sapmama gibi bir düşüncemiz olduğunda bu "Anlayış" kavramı yok oluyor.. Söylenilen/yapılan her şeyde direkt olarak kendi yargılarımızla değil de, doğruluk gölgesi altında yatan şeyler var ise, onları da yakalamamız gerekiyor diye düşünüyorum. Kazanmanın çok zor, kaybetmenin çok kolay olduğu şu devirde bu dediklerim değer diye düşünüyorum. Her insana bu anlayış gösterilir mi peki? Asla..

Anlayış; kendi pencerenden bakmayı bırakıp, at gözlüklerini çıkarıp karşındaki insanın penceresinden bakabilmektir. Davranışını değil nedenlerini sorgulayabilmektir. İnsanlar aynı şeylere neden farklı tepki verirler ? Çünkü birikimleri farklıdır, yaşantıları farklıdır. Bir olayın sendeki çağrışımıyla ondaki çağrışımı aynı olmaz, olamaz. Anlayamadığımız bu. Bir insanı yargılarken kendimize göre sonuçlar çıkarıyoruz, görünene odaklanıyoruz. Halbuki işin aslı görünmeyenleri görebilmekte. Anlamaya çalışıyor muyuz insanları ? Tepkilerinin nedenlerini sorguluyor muyuz? Hayır. Çünkü kestirip atmak en kolayı. Anlaşamıyoruz kelimesinin de tek bir manası vardır. - Ben seni anlamak istemiyorum.- Bir insanı anlayabilmek için onun yaşadıklarını yaşamanıza gerek yok. Tek yapmanız gereken biraz empati ,biraz duyarlılık,azıcık da hoşgörü hepsi bu kadar.

Genel anlamda insanlar birbirini belli kategorilere dahil etmeyi çok severler ve kendileri gibi düşünmeyeni dışlamaya hatta aşağılamaya çalışırlar. Kendimiz gibi düşünmeyene neden katlanamadığımız noktasında yine ön yargılarımız devreye giriyor. O insanı hiç tanımadan birkaç eylem ya da düşünce üzerinden yargıya varıyoruz ki çoğu zaman da yanılıyoruz. İnsanların yetiştiği ortam, aile çevresi ve yaşadığı hayat çok farklı olduğuna göre hayata bakış açısının da aynı olması beklenemez fakat bu farklılık insanları kötü biri de yapmaz.

Yıllardır anlam veremediğim bir sorun bu aslında ve insanlar neden farklılığa hiç tahammül edemez, hemen yok etmeye çalışır ki? Üç-beş tane kriter üzerinden insan analizi yapanlar var mesela ve o kadar eminler ki yanılmadıklarından, herkes otorite olmuş...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri