Anadilde eğitim olmalı mı?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
yıllardır her dilde eğitiliyoruz
sonuç ortada
hayırlısı ya

Bu konudaki fikirlerim yıllar içerisinde çok değişti. Anlatalım.

Anadilde eğitim bir hak. Tartışmasız bir konu bu benim nezdimde. Bu, herhangi bir lütuf değil insanın kendi kimliğiyle, kültürüyle ve diliyle var olabilmesinin doğal sonucudur. Bir çocuğun anadilinde eğitim alabilmesi, pedagojik açıdan olduğu kadar insan hakları bakımından da meşru ve evrensel bir talep.

Ancak tam da burada asıl sınav başlıyor.

Diyelim ki Kürtçe anadilde eğitim hakkı tanındı. Kürtçe eğitim mümkün olduğunda bu dil nasıl kullanılacak? Dil, insanların birbirini anlamasını sağlayan bir iletişim aracı mı olacak, yoksa tıpkı bugün eleştirdiğimiz şeyi bu sefer Kürtler mi yapacak? Yani mevcut ulus-devlet sisteminin Türkçeyi kullandığı gibi, yeni bir ideolojik tahakkümün ve siyasal hiyerarşinin aracı mı hâline gelecek dil?

Benim korkum şu an mevcut Kürt siyasal hareketindeki zihniyetin anadilde eğitimi insanların özgürleşmesi için değil de kendi kadrolarını yetiştirmek, kendi siyasal doğrularını mutlaklaştırmak ve dili bir sadakat mekanizmasına dönüştürmek için kullanmasıdır. Bunu kabul edemem.

Ezcümle anadilde eğitim talebi, ancak dilin hiçbir vesayet makamının (kendinden bile olsa) tekeline bırakılmadığı ölçüde gerçek anlamlı.

Bu zihinsel/kadrosal dönüşüm gerçekleşmeden ana dilde eğitim hiçbir şeyi değiştirmez malesef. Mevcudun kötü bir karikatürü oluruz anca.
muhatapsız bir ortamda olmamışın kaygısını dile getirmek felaket sorunlu bir ifade. kaldı ki anadil talebine nefretle karışık bir reaksiyon gösteriliyor iken. bu kaygı şuan için sadece istemeyenlere gerekçeden fazla ne katabilir? isteyenlere ise ne faydası olabilir? halen mahkeme salonlarında savunmalarını anadilinde gerçekleştirmek isteyenlerin; bu tavrının aleyhlerine olacağının ısrarını biliyor iken.

kaldı ki kurdi-der kadrolarının ve güncelde eğitim veren mamoste statüsünde ki insanların ezeli çoğunluğu siyasal hareketten bağımsız ve etkin. ulus devleti sorunsallaştırmak demek cumhuriyetin kuruluşundan beri etkin olan asimilasyon ve imha politikalarını sorunsallaştırmaktır, en azından öncelik şuan için budur.

dil tartışmaları dahil bir çok husus demokratik bir cumhuriyet için yol göstericidir. halklar arasındaki milliyetçi pranganın kırılarak suni çatışmayı en aza indirgeyerek birlikte demokratik toplum mücadelesini hayatın her alanında örgütlenerek, komünleşerek, dayanışma ağını yayarak merkeziyetçi devletin yapısında yerellerden çatlaklar oluşturarak, kuşatarak ama devletleşmeden, devlete rağmen, devleti küçülterek, devlete kimsenin ihtiyacı kalmayana dek, devletin kimseye hükmetmeye gücü kalmayıncaya dek yürütmek demektir. bu da çetin bir mücadele olacaktır, ki bu mücadele yeni başlamış değildir.

kürt siyasal hareketi de ulus devlete alternatif karşı güç olarak örgütlenen, silahlanan ve esasında gelecek ulus devletin bir modeli olan illegal alanda ki yapılarını bir ulus olarak inkar edilemez bir gerçekliği tüm dünyada kanıtlama aşamasını da tamamlaması nedeniyle de feshetmiştir. bu tablo hem kaygılarına yönelik bir adım, hem bir dönüşümün başlangıcı olabilir.

Geri