Amortisman

Konu sahibi son olarak 3438 gün önce görüldü
Arazi dışında sabit varlıkların değerinde aşınma ve yıpranma nedeniyle zaman içinde ortaya çıkan değer kaybı​

Arabayı alıyorsunuz ya galeriden çıktığı an ağır bir şekilde değer kaybına uğruyor ona da amortizman diyebilirsiniz. Gerçi evi de sabit varlıklar olarak düşünsek misal, gayrımenkullerin değerinde artış oluyor peki bunu nasıl açıklayabiliriz. Genelde amortızmanı muhasebede kullanıyoruz ama gerçek hayatta hesaplar kitaba uymuyor.

Bu kelimenin derin ve acıkmış hikayesi şöyledir;

Günlerden bir gün, Portekizli genç ve güzel muhasebeci Carrola, Yozgat'ın Sorgun ilçesine tatil yapmaya gelir, bu dürüm o kadar popüler tatil beldeleri, muhteşem Akdeniz ve Ege ilçeleri varken Carrola'nın Sorgun'daki termal otelleri tercih etmesi eyüzübillahime Allah'ın 1 hikmetidir...

Carrola, saflığın, duruluğun peşinde bir kızceğızdir. Kaldığı otelde Sorgunlu genç adam Osman adında bir odacı çalışmaktadır ve Carrola otele adımını attığı ilk dakiklarda odacı Osman'ı resepseyşın önünde , Osman'ın boğazını temizlemeye çalıştığı ve "Haauuğkk, hıığkk, kığğğıkuhhhk" diye sesler çıkardığı an fark eder ve orada Osman'a tutulur.

Osman'ın bu doğallığı ve duruluğu Carrola'yı etkiler ve Carrola orada biraz mırıldanmaya başlar kendi dilinde şu manaya gelen sözleri "Göğsümden ama kalbimi, kalbimi, nefesimi çekiyor..."

Carrola ve Osman kısa süreli tatil aşkı yaşamaya başlar.

En nihayetinde ayrılık vakti gelir ve Carrola otelden ayrılırken Osman bîtap, gönlü buruk halde Carrola'ya bakarken, "Amor Osman, Amor. Amor Osman Amor Osman." diye uzaklaşır Carrola. Osman'ın etrafındaki bu veda sahnesini izleyen otelde çalışan arkadaşları oğlana dönüp, "Amorisman mı? dedi." hemen beriki "Amorisan nedir lan?" diye sorar. Osman sinirlenip "Ne cahil adamlarsınız Çorumlu musunuz nesiniz? Amor diyor amor. Aşk demektir oglum, seviyorum seviliyorum demektir." der ve "Aslen Latincedir" diye de ekler genel kültür seviyesiyle etrafına caka satmak için...

O günden sonra bizim odacı Osman'a tüm otel, AmorOsman diye seslenir, kendini kısa süreli Carrola aşkıyla avutan ve bir gün tekrar o otele geleceğini hayal eden Osman'a arkadaşları bırak şu züğürt tesellisini der ve zaman içerisinde Osman'a Amorti Osman diye seslenmeye başlarlar, son şeklini amortisman olarak alır bu söz...

İşte böyle acıkmış 1 hikayesi var.

Ah Osman ah, yok yere kendini yedi bitirdi...​

"Haauuğkk, hıığkk, kığğğıkuhhhk"
diye sesler cikaran biri de latince bilebilir.
Ön yargili olmamak lazim.

"Haauuğkk, hıığkk, kığğğıkuhhhk"
diye sesler cikaran biri de latince bilebilir.
Ön yargili olmamak lazim.

O da olabilir ama burada Osman latinceyi Carrola'yla tanıştıktan ve ondan amor kelimesini ilk kez baş başa olduklarında duyduktan sonra merak ediyor, acaba bu karı bana ne diyor diye düşünüyor bakiyor aşk filan ha diyor aganiginaginice 1 söylev diyor mutlu oluyor ve latinceye eni boyuna merak salıyor.

O da olabilir ama burada Osman latinceyi Carrola'yla tanıştıktan ve ondan amor kelimesini ilk kez baş başa olduklarında duyduktan sonra merak ediyor, acaba bu karı bana ne diyor diye düşünüyor bakiyor aşk filan ha diyor aganiginaginice 1 söylev diyor mutlu oluyor ve latinceye eni boyuna merak salıyor.

Sana benziyor.

ayfon 10 aldınız diyelim atıyorum 5.000 tl. bunu bir süre sonra -amortisman oranlarına ve ömür sürelerine göre- telefoncuya satmaya kalksanız en fazla yarısına satabilirsiniz. amortisman kısaca budur dağılabilirsiniz...

Amorti is a man.
Lezler icin gecerli bir betimleme.

Geri