Amigdala yasamsal sürecin bel kemigidir (bel.kemiginin ne olduğundan ve istedigim ifadeyi anlattığından emin degilim).
Beynimizde evrimlesen ilk, en ic bölgedir (beynimiz icten disa evrilmistir) ve temel olarak korkuyu yönetir. Travma sebepli hasara ugramaz yalnizca.tümor baskisiyla ugrar. Bugün bircok omurgalida var olsa da amigdalanin en ilkel hali ikiyaşayışlılarda kokuyu kaydetme göreviyle karsimiza cikiyor. Sonrasinda beyinde de evrilmeye devam ediyor, atalarımızın tehlikeye/avcıya karşı savas kac don tepkilerini verebilmesi ve dolayisiyla hayatta kalabilmesi icin evrilmistir korku. Korkutucu ya da sasirtici bir haber aldigimizda ilkin donup kalmamizin kökeni "ben burada yokum" mesajini vermeye calismamiza kadar dayaniyor. Savas ya da kac ardindan gelen tepkilerimiz. Ve bana kalirsa tüm duygular korku duygusunun form almis halidir ama bu konuda henuz supheliyim. Hatta tüm mekan ve isimleri unuttugum, ama ilgilenenlerin nette kaynagini kolayca bulabileceği, bir habere göre annesi ve esiyle iyi gecinip onlara sevgi beslediğini söyleyen bi adam birdenbire daha dogrusu bir tartisma soz konusu olmamasina ragmen annesini ve esini öldürüyor. Sorguda aciklamasini neden yaptigini bilmemekle yapiyor. Yapilan arastirmada hastane sonuclarindan adamin amigdalasinda hasar meydana geldigi ve korkuyu yönetemedigi ogreniliyor. Sevginin korku duygusunun bi türevi olduğunu ilk bu haberden sonra düşünmüştüm. Amaaaan amigdala iyidir ya eglencelidir okumasi, insani tanrinin ortaya cikisi ve amigdala bagintisina kadar surukleyebilir vs.