American History X - Geçmişin Gölgesinde (1998)

🕒 Konu sahibi 13 saat önce aktifti
EqA13g.jpg

American History X, 1998 yılı ABD yapımı dram ve suç filmi. Yapımcılığını John Morrissey'in üstlendiği filmin senaryosu David McKenna'ya ait, yönetmen koltuğunda ise Tony Kaye ve filminin başrollerinde Edward Norton, Edward Furlong var. Film aynı zamanda Tony Kaye'nin ilk uzun metrajlı filmi olmasına rağmen oldukça ses getirmiştir. Filme ayrılan bütçe 10 Milyon $, filmin yaptığı hasılat ise 24 Milyon $ kadardır. Film kısa sürede sinema tarihinin efsaneleri arasına girmiştir. Edward Norton'ın dudak ısırtan performansı Oscar Ödülüne aday gösterilmiş fakat ödülü alamamıştır. 119 dakika olan film IMDB'nin en iyi 250 film listesi içinde 8.5 puan ile 33. sıradadır. Irkçılık karşıtı filmler denince akla ilk gelen filmlerden biridir...

"1990'lı yılların ortasında, Venice beach yaşayan Derek Vinyard'ın hikâyesini anlatmaktadır. Çok zeki bir öğrenci olan Derek, babası zenci bir uyuşturucu satıcısı tarafından öldürüldükten sonra, neonazi olma yolunda büyük adımlar atmıştır. Babası Derek'te, zenciler hakkındaki düşüncelerinden dolayı etkiler bırakmıştır.
Derek bir süre sonra Venice Beach Neo-Nazi çetesinin liderinin sağ-kolu olmuştur. "The Disciples of Christ" yani İsa'nın Hizmetkarları, aynı bölgelerde yaşayan azınlıklardan ve beyaz olmayanlara karşı koruma sağlamak amacıyla, genç beyazlara yardım eli uzatmıştır. Çetenin lideri Cameron Alexander, bir Nazi sempatizanıdır.

Bir gece 3 zenci, Vinyard'ların evinde durur ve Derek'in arabasını çalmaya çalışır. Bunu öğrenen Derek, bir tanesini silahıyla öldürür, diğerini yaralar ve diğerinin kaçmasına engel olamaz.

Bir süre sonra beyaz polisler gelir ve Derek'i tutuklarlar. Bu sırada küçük kardeşi Danny olayın şokunu üstünden atamaz. 2 zencinin ölümüne sebep olması nedeniyle 3 yıl hapise mahkûm edilir. Bu zaman içerisinde, kardeşide onun gibi olmaya başlar. Derek hapse düşer ve hapiste bazı gerçeklerle karşılaşır. Hapisten çıktığında artık bambaşka biridir. Geçmişinden ve yaptıklarından utanç duyar ve kardeşi Danny'in kendisiyle aynı sonu paylaşmaması için çabalar..."

[YOUTUBE]https://www.youtube.com/watch?v=JsPW6Fj3BUI[/YOUTUBE]

kaldırım sahnesi bir filmde görüp görebileceğiniz en orijinal cinayet sahnesidir.

filmde akıllara kazınılacak, hatırlanmak istendiği zaman , hafızayı çok zorlamadan gözlerde canlanacak sahneler mevcut,
misal tombul nazi seth in derek e hoş geldin ziyaretine gittiği sahne, derek telefonda olduğundan seth e bekleme odasına geçmesini söyler;
seth, koltuğa oturur, önünde şans eseri şeker dolu bir kap vardır. yönetmen kabının içini gösterirken, seth, beyaz şekerlerin arasındaki tek siyah şekeri ayıklayp atar ve diğerlerini ağzına doldurur!

Bu ara çok mu duygusalim ne oturup ağladım Darek in çektiği acıyı kafa karışıklığı sorgulamalarını öfkesini kendince dogrularinin arkasında durduğunu gosteren tavirlari sozleri...
Bugün ki ülkemizde ki ırkçı kafalarin hastalıklı düşüncelerin bir yansıması olduğunu hayretle izledim.
Ebeveynlerin çocuğu yetiştirme konusunda ki en ufak bir cümlesinin dahi çocuğun zihninde nasıl büyük bir patlamaya yol acabildigini daha net gördüm.

Ayrıca yazarkafa beyin bahsettiği sahnede gözlerimi kapatıp Hayır dedim.

İzleyin kesinlikle.

Ve bir not :

Öfke bir yüktür.

Geri