Ameliyat Korkusu / Preoperatif Anksiyete

🕒 Konu sahibi 5 saat önce aktifti
Ameliyat öncesinde çoğu hastanın yaşadığı, kontrol edilemez bir kaygı durumudur. Kaygıya sebep olan başlıca sebepler ise:

- Ameliyattan uyanamama, ölüm korkusu
- Ameliyat sonrası hissedilecek ağrı korkusu
- Anestezik ilacın olası yan etkilerine karşı duyulan korku
- Ameliyat sırasında uyanma korkusu ( Bkz: Anestezi Farkındalığı / Anestezik Bilinçlilik)
- Ameliyatın başarısız geçme olasılığı ve iyileşememe korkusu
- Ameliyat sırasında oluşması muhtemel komplikasyonlara karşı duyulan korku
- Ameliyat öncesi yapılan bilgilendirme ve onam formunda yazan risklere karşı duyulan korku

Ameliyat öncesi yaşanan bu korkuyu yenmek için öncelikle ameliyatı yapacak cerrah ve anestezi uzmanına güven duymak gerekmektedir. Yaşadığınız korkuyu paylaşıp, cerrah / anestezi uzmanından kaygılarınızı gidermek adına daha fazla bilgilendirme talep edebilirsiniz.

Ameliyata korku içinde girmenin bazı riskleri vardır ve ameliyat sonrası yaşanacak komplikasyonların artmasına sebep olduğu gibi iyileşme sürecinin uzamasına da neden olabilir.

Son düzenleme:
Ameliyat korkusunu bırakın, dişçiden bile korkan birisi olarak, yakın zamanda hiçbir sakinleştirici ilaç almadan ameliyat masasına yatmayı tecrübe ettim ve korkumu aşmama yardımcı olan da elbette cerraha duyduğum güvendi.

dişçi korkusu ne ya, evde kerpetenle hallediyorum o işi...
ameliyattan değil ama sonrası için gelişecek ağrı ve komplikasyonlar daha çok korkutucu geliyor bana...

Hiç korkmam öyle şeylerden çünkü bu konularda ne olursa olsun hafif atlatan birisiyim. Şanslı sayılırım
Ama uçak ve şimşek korkum var. Ciddi anlamda korku

Tabi... Elin cerrahlarina güven, bize güvenme.

dişçi korkusu ne ya, evde kerpetenle hallediyorum o işi...
ameliyattan değil ama sonrası için gelişecek ağrı ve komplikasyonlar daha çok korkutucu geliyor bana...
Dişçi ile hiçbir sorun yaşamadığım halde nedense böyle bir korkum var ve sanırım bazı filmlerde gördüğüm, dişçi aletleri ile yapılan işkence sahnelerinin bilinçaltımda yarattığı olumsuz bir algı mevcut. Örneğin: Dustin Hoffman / Marathon Man filmindeki dişçi aletleri ile işkence sahnesini izlediğimde, yaşım çok gençti ve sahne dün gibi aklımda maalesef. Beyin zaten gerçek ile gerçek olmayını ayırt edemediği için yıllar geçse de o sahneyi bana korku olarak yansıtıyor diye tahmin ediyorum.

1646381594318.jpeg

Ameliyat sonrası acı duyma korkusu bende de vardı ancak neyse ki böyle bir sorun yaşamadım ve anesteziden uyandığım andan itibaren hiç acı hissetmedim.

Dişçi fobimi de yendiğimi tahmin ediyorum ancak şimdilik dişçiye kontrol harici gitmediğim için emin de değilim.:) İş ciddiye biner ve tedavi gerekirse o an anlarım yenip yenemediğimi...

Hiç korkmam öyle şeylerden çünkü bu konularda ne olursa olsun hafif atlatan birisiyim. Şanslı sayılırım
Ama uçak ve şimşek korkum var. Ciddi anlamda korku
Bahsettiğin korkuları hiç yaşamadım ancak aşılamayacak korku yok aslında ve biraz üzerine gitmek gerekiyor.
Ameliyat öncesi sakinleştirici istememe sebebim de korkumu aşmak adınaydı ve ilginç olan da hiç heyecan yapmadım.

Bahsettiğin korkuları hiç yaşamadım ancak aşılamayacak korku yok aslında ve biraz üzerine gitmek gerekiyor.
Ameliyat öncesi sakinleştirici istememe sebebim de korkumu aşmak adınaydı ve ilginç olan da hiç heyecan yapmadım.
Anestezi olmadan olmaz ya ani bir kasılma ve refleks ile sıkıntı yaşanabilir.
Şimşek korkusunu yenemiyorum köpek korkum da var uçaktan da korkuyorum AA şöyle baktım da genel anlamda tırsak biriymişim Sjsjsjs

lokal anestezi ile bi operasyon geçirmiştim üniversitedeyken. doktor benimle muhabbet ederken ben afyon'la ilgili trajikomik hikayelerimi anlatınca hemşireyle birlikte bi müddet krize girdikten sonra devam ettiler. hiç bu kadar rahat olacağını tahmin etmemiştim falan dedi adam. konu bensem hiç korkmam ameliyattan falan ama sevdiğim biriyse aşırı geriliyorum.

bak aklıma geldi şimdi göz kapağımla ilgili basit bi işlemdi ve ameliyattan çıktıktan sonra aeg'le konuşmuştum. bana şey demişti "inşallah kör kalmazsın belli olmaz ki bu işler" ajjxjsj allahın belası adam

Anestezi olmadan olmaz ya ani bir kasılma ve refleks ile sıkıntı yaşanabilir.
Şimşek korkusunu yenemiyorum köpek korkum da var uçaktan da korkuyorum AA şöyle baktım da genel anlamda tırsak biriymişim Sjsjsjs
Anestezi yaptılar ancak odadan ameliyathaneye giderken öncesinde sakinleştirici veriyorlar ya onu istemedim yoksa anestezi olmadan nasıl ameliyat etsinler?:)

Üzerine gidersen yenebilirsin zamanla ancak altında yatan neden de önemli tabii.

lokal anestezi ile bi operasyon geçirmiştim üniversitedeyken. doktor benimle muhabbet ederken ben afyon'la ilgili trajikomik hikayelerimi anlatınca hemşireyle birlikte bi müddet krize girdikten sonra devam ettiler. hiç bu kadar rahat olacağını tahmin etmemiştim falan dedi adam. konu bensem hiç korkmam ameliyattan falan ama sevdiğim biriyse aşırı geriliyorum.
Ameliyat olan birini beklemek şahsen bana da çok zor geliyor, zaman duruyor hatta süre uzarsa ameliyathanede ne oluyor diye bilgi almaya çabalıyorum ancak neyse ki hepsi de olumlu sonuçlandı.

bak aklıma geldi şimdi göz kapağımla ilgili basit bi işlemdi ve ameliyattan çıktıktan sonra aeg'le konuşmuştum. bana şey demişti "inşallah kör kalmazsın belli olmaz ki bu işler" ajjxjsj allahın belası adam
@aegishjalmur ameliyat sonrası morali böyle mi veriyorsun?:)

Ayrıca fakir gibi kasık fıtığı diyecek halim yoktu .p

Ahahha hatırlamıyorum bile öyle dediğimi xd
Menisküs ve inguinal hernia operasyonları geçirdim daha önce bana bu kadar bile moral veren olmamıştı xd

Geçmiş olsun.:)

Babam bir gün trafik kazası geçiren birisini aradı, eşi çıktı telefona ve kadına diyor ki: "Ölümcül değildir umarım, yürüyebilecek mi tekrar yoksa yatalak mı kalacak?"
Seninki de o hesap olmuş.:)

Geri