Amatör Astronomi Nedir?

🕒 Konu sahibi 1 saat önce aktifti
Astronomi uzay, evren ve gökyüzü ile ilgilenen, Dünyamız dışındaki bütün evren olaylarını bir bütün olarak inceleyen bilim dalıdır. Diğer gezegenlerin yüzeyini inceleyen astrojeoloji, Dünyadışı yaşamı araştıran astrobiyoloji, gök cisimlerinin hareketleri ile genel özelliklerini gözlemleyip evren hakkında sahip olduğumuz bilgiyi artırmayı amaçlayan astrofizik gibi alanarı da içerir. Ancak bunlar akademik bilimsel alanlardır. Bunun haricinde bir teleskop veya dürbün ile gökyüzüne bakmak, gök cisimlerini izlemek güzel bir hobidir ve akademik bilgi birikimi gerektirmez. Amatör astronomi çoğunlukla zevk için, yeni şeyler öğrenmek için gökyüzüne bakan herkesi kapsayan bir alandır.​

Mastor , ben senin açtığın bir çok konudan bihabermişim :) Çok güzel konular paylaşıyormuşsun yeni keşfettim ve bir çoğunu okuyacağım. Ancak bu paylaştığın konuda kafama bir şey takıldı, yani bildiğimin tersinde bir yazı okudum.
gök cisimlerinin hareketleri ile genel özelliklerini gözlemleyip evren hakkında sahip olduğumuz bilgiyi artırmayı amaçlayan astrofizik gibi alanar
Ben bu kısım Astronomi, bu kısımla ilgilenene de Astronom deniliyor diye biliyorum. Astrofizik üzerine çalışana Astrofizikçi deniliyor diye biliyorum, ve bu Astrofizikçiler evren üzerine fizik kanunları çerçevesinde teoriler üreten ve formüller yapan denklemler üreten/çözen kişiler diye biliyorum. Yani eğer benim Astronom diye bildiğim kişiye sen Astrofizikçi diyorsan, Astronom nedir/kimdir?

İlk kez duydum. :) Gökyüzünü çocukluğumdan beri hep merak etmişimdir. Bilgi için teşekkürler :)

FleXoR

Bu konuda biraz kavram kargaşası mevcut hocam, Astronomi ve Astrofizik birbiriyle ilişkili fakat ayrı bilim dalları aradaki farkı tam kavrayamamanın sebebi doğru kaynaklardan bilgiyi edinememeye bağlı sanırım.

Astronomi gözleme dayalıdır, gözlem yoluyla ilerler. Astrofizik ise fiziğe dayalıdır, fiziğin kozmik olan haliyle ilerler, mesela daha keşfedilmemiş bir 'şey' Astrofizik sayesinde modellenir, tahmin edilir, örnek olarak nötron yıldızları.

FleXoR

Bu konuda biraz kavram kargaşası mevcut hocam, Astronomi ve Astrofizik birbiriyle ilişkili fakat ayrı bilim dalları aradaki farkı tam kavrayamamanın sebebi doğru kaynaklardan bilgiyi edinememeye bağlı sanırım.

Astronomi gözleme dayalıdır, gözlem yoluyla ilerler. Astrofizik ise fiziğe dayalıdır, fiziğin kozmik olan haliyle ilerler, mesela daha keşfedilmemiş bir 'şey' Astrofizik sayesinde modellenir, tahmin edilir, örnek olarak nötron yıldızları.
Galiba anladım, bir kişi aynı anda hem Astronom hem de Astrofizikçi olabilir mi?

Bunlardan birisi konuyu açan kişidir mesela.

Geri