Allah’ın yemin etmesi.(Adiyat süresi)

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Çoğu ayetlerde Allah’ın yemin ettiğini görürüz..
Hala anlamış değilim bütün bu evreni yaratan varlık ona inanmamız için neden yarattığı nesneler,canlılar üzerine yemin eder ki.!

Adiyat Sûresi Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim

1.Vel adiyati dabha

2.Fel muriyati kadha

3.Fel muğırati subha

4.Fe eserne bihı nak'a

5.Fe vesatne bihı cem'a

6.İnnelinsane li rabbihı le kenud

7.Ve innehu ala zalike le şehıd

8.Ve innehu li hubbil hayri le şedıd

9.E fe la ya'lemü iza bu'sira ma fil kubur

10.Ve hussıle ma fis sudur

11.İnne rabbehüm bihim yevmeizin le habir

Adiyat Sûresi Türkçe Anlamı ve Meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla

1.O harıl harıl (savaşa) koşanlara,

2. (Tırnaklarıyla yerden) ateş çıkaranlara,

3. Sabahleyin akın edenlere,

4. Tozu dumana karıştıranlara,

5. Derken bir topluluğun ortasına dalanlara yemin ederim ki,

6. Şüphesiz insan, Rabbine karşı çok nankördür.

7. Ve kendisi de buna şahittir.

8. Gerçekten o dünya malını çok sevdiği için katıdır.

9. Bilmiyor mu ki, kabirlerin içindekiler fırlatılacak.

10. Ve sinelerin içindekiler derlenecek.

11. O gün Rableri onların bütün yaptıklarından haberdardır.

Bunları anlattk. Kur'an bazen Muhammed'in dilinden (Cebrail diyen de var) konuşur

Allah’ın yarattıklarına yemin etmesi, kendini ispatlama ihtiyacından değil ki bence.... insanın görüp geçtiği şeylerin aslında başlı başına bir delil olmasından diye düşünüyorum. Çünkü insan soyut hakikati bazen anlayamıyor ama gördüğü şey üzerinden düşünmeye başlıyor.

Bir ressam düşün yabani.. İmzasını atarken kendi yaptığı tabloyu gösterir. Bu, ben varım demek için değildir esere bak, beni anlarsın demektir.

Kur’an’daki yeminler de böyle, en azından benin için. Defalarca okudum, her defasında ait olduğum zamana ait birşeyler buldum. Güneşe, geceye, zamana, ata, toprağa dikkat çekiliyor çünkü insan zaten onların içinde yaşıyor ama anlamını bilmeden, atlayarak..

Allah Kur’an’da insana sürekli düşünmez misiniz? diye sesleniyor. Körü körüne inanmayı değil, fark etmemizi istiyor. Akil etmezmisiniz de der çok yerinde..

Adiyat Suresi’nde de önce savaşın şiddetini anlatıp sonra insanın nankörlüğüne bağlaması boşunada gerçekten değil. Bunu burada bir yerde daha yazmıştım. İnsan dışarıdaki gücü görüyor ama kendi içindeki açgözlülüğü görmüyor.

Ben Müslüman olarak şuna inanıyorum her ayetin hikmetini tamamen çözmek zorunda değilim elbette. Ama 1400 yıl önce inen bir kitabın bugün hala insanın zaafını bu kadar net anlatabilmesi bile üzerinde düşünmeye değerdir.
Sadece bir ayetle değilde, ayetin konusunu anlayınca taşlar yerine oturuyor. yoksa içinden 3 ayet çekelim, işin içinden zaten çıkamayız.

Sen sınırlı aklınla, sınırsız olanı anlamazsın, anlayacağın yerden örnek verelim, denmiş olabilir🤔

Sen sınırlı aklınla, sınırsız olanı anlamazsın, anlayacağın yerden örnek verelim, denmiş olabilir🤔
Benden milyarlarca kat ebedi akla sahip olan yaratıcı sence böyle bir şey yazmış olabilir mi? Bir kaç defa oku belki uyanırsın.!

Ben Tin suresindeki yemini çok seviyorum.

“Andolsun incire ve zeytine” diye başlıyor.

İnançlı insanların çoğu da @lanemoje gibi düşünüyor zaten, Kur’an’ın muhatabı insan olduğu için, insana insana ait retorik ve edebî dilden konuşuyor. İnsanın dünyasında güçlü etki bırakan bir dili tercih ediyor.

Geri