Allah Kelimesi İle Tanrı Kelimesi Arasında Nasıl Bir Fark Vardır?

• Kullanıcı yagami
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - İslami Sohbet ve Makaleler
Konu sahibi son olarak 2109 gün önce görüldü
biri türkçe'dir biri arapça'dır. başka da bi farkları yoktur. arapça'yı ısrarla dayatmaya çalışan hadi yallah arabistan'a.

Yıl olmuş 2017 konuşulan konular hiç mi değişmez arkadaş.
Ben de pasaklı Tanrıçayım. O na ne diciz?

Tanrı, Kur'anda 99 tane isim ile kendisini tanıtır. Allah bu isimlerden biridir ve arapçadır. Mesela El Hadi de farsçadan arapçaya geçmiştir ve Kur'anda geçer. Mesela daha islamiyet gelmeden ve Muhammed ypok iken de İranlılar Tanrı'ya Hüda derdi. Lakin Tanrıyı 99 ismle kısıtlamak kıt beyinlilik olur. Çünkü 125 bin peygamberden bahsedilir ama Kur'anda sadece 25 civarındakinin ismi geçer. O yüzden sonsuz ismi olabilecek bir Tanrı (ki Türklere peygamber yollanmışsa evvelden o halde adı Tanrı olmalı. Örn: Yahudiler Yehova, Hristiyanlar Kristos der.) hakkında düşünüp yorum yaparken daha geniş yelpazeden bakınız. Neyse, çok basit düşünmeyin yani...

Ben o cümleyi kurarken Türkiye'de ve Müslüman birini kastetmiştim.Bir Hristiyanı, bir Mecusiyi veya başka inanışta olan herhangi birini kastetmedim.

Elbetteki dediğin gibi Cenab-ı Hakk'ın isimleri bunlarla veya Esmaül Hüsna diye bilinen 99 isimle sınırlı değil.Daha bildiğimiz veya bilmediğimiz binbir (kesretten kinaye) ismi mevcut.Ama "Allah" lafzı bunların hepsini içine alan Cenab-ı Hakk'ın ismi hassıdır.

Mesela şöyle bir örnek verecek olursak;

Hepimiz günlük hayatta birbirimize çeşitli ünvanlarla, lakaplarla veya değişik hitap kelimeleriyle hitap ediyoruz.Ama bunların hiçbiri bizim kendi özel ismimizin yerini tutuyor mu?
Aynen öyle de -temsilde hata olmasın- yazıda da belirtildiği gibi "Allah" lafzı Cenab-ı Hakk'ın bütün isimlerini içine alan, kapsayan ism-i hassıdır.Bunun yerini hiçbir kelime tutmaz. (İslam inancına göre)

Allah Kur'anda geçen 99 tane isminden sadece biridir. Araplar sıklıkla bu isimle anıyorlar. Kaldı ki islamiyet öncesi putperestler de Allah kelimesini kullanırlardı. O ismin diğer 98 isimle veya diğer isimlerinden farkı yoktur. Neden anlamadığını anlamadım.

Geri