Ali Kemal'e - Ziya Gökalp

Konu sahibi son olarak 2800 gün önce görüldü
429227.jpg

ALİ KEMAL`E

Ben Türküm! Diyorsun sen Türk değilsin!
Ve İslâm`ım! Diyorsun değilsin İslâm!
Ben ne ırkım için senden vesika
Ne de dinim için istedim ilâm!
XXX

Türklüğe çalıştım sırf zevkim için
Ummadım bu işten asla mükâfat!
Bu yüzden bin türlü felâket çektim
Hiçbir an esefle demedim: Heyhat!
XXX

Hattâ ben olsaydım: Kürt, Arap, Çerkez;
İlk gayem olurdu Türk milliyeti;
Çünkü Türk kuvvetli olursa mutlak
Kurtarır her İslam olan milleti!

XXX
Türk olsam olmasam ben Türk dostuyum
Türk olsan olmasan sen Türk düşmanı!
Çünkü benim gayem Türkü yaşatmak
Seninki öldürmek her yaşatanı!

XXX
Türklük hem mefkûrem hem de kanımdır:
Sırtımdan alınmaz çünkü kürk değil!
Türklük hâdimine "Türk değil!" diyen,
Soyca Türk olsa da "piçtir!" Türk değil!

Ziya GÖKALP

Ziya Gökalp köylümdür. Kendisi türk değildir. Aslında olmak zorunda da değildir ve herkes insandır. Doğuştan değiştirilmez bazı şeyler vardır. İstediği kadar söylensin. Türk olmak için çırpınmış bir zavallıdır...

Ziya Gökalp köylümdür. Kendisi türk değildir. Aslında olmak zorunda da değildir ve herkes insandır. Doğuştan değiştirilmez bazı şeyler vardır. İstediği kadar söylensin. Türk olmak için çırpınmış bir zavallıdır...
Kardeş dediğiniz çok doğrudur. Ben de söylediklerinize aynen katılıyorum. Hepimiz her şeyden önce insanız. Peki Merak ettiğim bir konu var daha doğrusu herkes te bunu merak ediyor. Bu şiirde neden Ziya Gökalp "Türklük hem mefkurem hem kanımdır" diyor. Türkçüler hep bu cümleyi kanıt olarak gösteriyorlar. Birde Ziya Gökalp Kürt müdür yoksa Zaza mıdır. Sizin köylünüz olduğuna göre Neden dediğiniz gibi kendisini zorla Türklüğe empoze etmeye çalışıyor? Saygılar

Kardeş dediğiniz çok doğrudur. Ben de söylediklerinize aynen katılıyorum. Hepimiz her şeyden önce insanız. Peki Merak ettiğim bir konu var daha doğrusu herkes te bunu merak ediyor. Bu şiirde neden Ziya Gökalp "Türklük hem mefkurem hem kanımdır" diyor. Türkçüler hep bu cümleyi kanıt olarak gösteriyorlar. Birde Ziya Gökalp Kürt müdür yoksa Zaza mıdır. Sizin köylünüz olduğuna göre Neden dediğiniz gibi kendisini zorla Türklüğe empoze etmeye çalışıyor? Saygılar

Kendisi zazadır. Zazalar kürt de değil türk de. Türkçülüğün babası sayılan bu zatın, ne ironiktir ki kendi anadili UNESCO tarafından ölmek üzere olan diller listesine alınmış.
Bknz;UNESCO: Zazaca ve Lazca dilleri kaybolmak üzere | Dünya | | Dünya Bülteni Dünya Bülteni Haber Portalı

Neyse, adam kendisini "Türk" olarak hissetmiş ve "Türk" olmak istemiş. Biraz da abartmış sanırım. Asıl Türk kanı taşıyanlar ortaasyadadır. Burdakiler kendisini ancak Türk zannetsin...

Kendisi zazadır. Zazalar kürt de değil türk de. Türkçülüğün babası sayılan bu zatın, ne ironiktir ki kendi anadili UNESCO tarafından ölmek üzere olan diller listesine alınmış.
Bknz;UNESCO: Zazaca ve Lazca dilleri kaybolmak üzere | Dünya | | Dünya Bülteni Dünya Bülteni Haber Portalı

Neyse, adam kendisini "Türk" olarak hissetmiş ve "Türk" olmak istemiş. Biraz da abartmış sanırım. Asıl Türk kanı taşıyanlar ortaasyadadır. Burdakiler kendisini ancak Türk zannetsin...

Sevgili Pan kardeş verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ama sizin ilk yaptığınız yorumla sonraki yaptığınız yorum arasında çelişki var. Yani siz de biraz sistemin çizdiği yolda gidiyorsunuz. Kusura bakmayın ama gerçek budur.

Bakın Sayın Selahattin Demirtaş İstanbul Küçükçekmece'deki Garipdede Cemevine gelmişti biz orada kendisine bir soru sorduk. Soru şöyleydi. Siz Zazasınız Zazalar Kürt müdür değil midir.,

Bize verdiği cevap aynen şöyleydi..."Ben Zazayım Zazalar Kürttür, ama Kürt değil diyenlere de saygı duyuyorum."

SON SÖZ...Benim de size cevabım ilk mesajınızda yazdığınız " Ziya Gökalp Türk olmak için çalışmış bir zavallıdır sözünüze aynen katılıyorum.

Ama Zazalar Kürt değildir sözünüze katılmıyorum. Yani burada saçmalamışsınız kusura bakmayın ama gerçek budur.

Kürtler, Zazalar, Goraniler ve Soranilerin hepsi Kürttür. Saygılarımla

Sevgili Pan kardeş verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Ama sizin ilk yaptığınız yorumla sonraki yaptığınız yorum arasında çelişki var. Yani siz de biraz sistemin çizdiği yolda gidiyorsunuz. Kusura bakmayın ama gerçek budur.

Bakın Sayın Selahattin Demirtaş İstanbul Küçükçekmece'deki Garipdede Cemevine gelmişti biz orada kendisine bir soru sorduk. Soru şöyleydi. Siz Zazasınız Zazalar Kürt müdür değil midir.,

Bize verdiği cevap aynen şöyleydi..."Ben Zazayım Zazalar Kürttür, ama Kürt değil diyenlere de saygı duyuyorum."

SON SÖZ...Benim de size cevabım ilk mesajınızda yazdığınız " Ziya Gökalp Türk olmak için çalışmış bir zavallıdır sözünüze aynen katılıyorum.

Ama Zazalar Kürt değildir sözünüze katılmıyorum. Yani burada saçmalamışsınız kusura bakmayın ama gerçek budur.

Kürtler, Zazalar, Goraniler ve Soranilerin hepsi Kürttür. Saygılarımla

Saygıdeğer Bruce Lee; İngilizler cermendir mesela. Binli yıllarda Britanyayı istila eden Anglo-Saksonlardır. Aslında Almandırlar ama İngilizce bir dildir değil mi?.. ve ayrıca Kürtçe(Kurmanci) ve Zazaca(Dımli) günümüzde İrani(Farısi) diller koluna giriyor. Ben farsçayı kürtçeden daha net anlayabiliyorum. Ben bir zazayım. O zaman kürtçe de bir dil değil ve farsçadır. Olabilir mi sence? Eski farsça dilinde yazıldığı söylenen Zend-avesta'nın dilini de anlayabiliyorum.
Neyse, siyasi konularda kürtler zazaları kürt sayar, türkler de zazaları türk sayar. Katılmayabilirsin, Selahattin Demirtaş da zaza. Kendisini kürt sayabilir. Yani o öyle düşünüyor diye ben yanılmış ve çelişmiş mi oluyorum?

Son söz: UNESCO bile bir dil saymış ZAZACA'yı, sen nasıl bana çelişiyorsun dedin? Yani Selahattin Demirtaş biliyor da ben bilemez miyim?

Sevgili Pan kardeş Dersim'de bir aşiret var Ovacık'takiler Zazaca Kemah'takiler Kürtçe konuşuyorlar. İkiside aynı aşiret yani dedeleri büyük dedeleri birdir. Ben bunu çözemedim. Sizin bu husustaki mantığınız nedir?

Yani Kemah'taki Alevi Kürtler Ovacık'taki akrabaları olan aynı aşiretteki Zazalara siz Kürt değilsiniz mi diyecekler?

Sizden çok net bir cevap rica ediyorum. Saygılarımla

Sevgili Pan kardeş Dersim'de bir aşiret var Ovacık'takiler Zazaca Kemah'takiler Kürtçe konuşuyorlar. İkiside aynı aşiret yani dedeleri büyük dedeleri birdir. Ben bunu çözemedim. Sizin bu husustaki mantığınız nedir?

Yani Kemah'taki Alevi Kürtler Ovacık'taki akrabaları olan aynı aşiretteki Zazalara siz Kürt değilsiniz mi diyecekler?

Sizden çok net bir cevap rica ediyorum. Saygılarımla

Elazığ'da bir köy vardı, adını unuttum şu an. Karakoçan'ın oralardaydı sanırım. Türk olan bu insanlar kürtleşmiş ve bazıları tek kelime Türkçe bile bilmiyordu. Geleneklerinden ve inançlarından belliydi Türk oldukları( ve bir de bazı kelimelerden). Bizim Çermik'te yerliler vardır.Geçmişlerinde türktürler. Asimile oldular. Yani demem o ki; Anadolu hele Güneydoğuanadolu çok karmaşıktır. Dediğin gibi aynı aşiretten olanlar coğrafi-demografik yönden zamanla farklılık gösterebilirler. Ben de bir zazayım ama alevi değilim mesela. Belki sonradan sünnileşti bizimkiler. Bunu bilemeyiz. Osmanlı-Safevi çekişmesinde kimbilir neler oldu? :D Zazaca bir dildir. :)

Evet kardeş dediklerinize aynen katılıyorum. Maalesef Anadolu da çok asimile olmuş milletler vardır. Birde bazı arkadaşlar da şöyle diyorlar bizim atalarımızı katletmişler Kürtüz veya Zazayız ama şu an kendimizi Türk hissediyoruz ne yapalım elimizden bir şey gelmiyor. Ben bunlara da kızmıyorum. Sistem burada başarılı olmuş.

NOT..Mesela rahmetli Abdulmelik Fırat "Mezopotamta Sürgünü" isimli kitabında şöyle yazmıştı. Türkiye'de herkes Diyarbakırlı Abdulkadir Aksu'yu Kürt bilir. Ama aslen 97 sene önce Tekirdağ'dan Diyarbakır'a sürgün gitmiş Arnavut Osman Ağa'nın torunudur. Dedesi Kürtlere damat olmuştur.

Yani Abdulkadir Aksu aslen Arnavut asıllıdır. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'da aslen Artvin'den Ergani'ye sürgün giden Gürcü bir ailenin çocuğudur. Saygılar selamlar

Ziya Gökalp'e kökeni ne olursa olsun bilim adamı ünvanı ile saygım var.
Bir toplumu gerçekleri ile anlamadan tanımış olmazsınız.
Auguste Comte Sosyolojinin kurucusu olarak Toplumbilimini neden-sonuç ilişkileri ile nasıl bir bilim haline getirdiyse Ziya Gökalp de Türkiye'de teorik Sosyolojinin kurucusu oldu.
Toplumun aydınlanması ideolojilerden öte bilimsel bakış açısı ile objektif veriler sunacaktır.

" Ben Afrika'nın ortasında dünyaya gelmiş bir zenci olsaydım tereddütsüz yine Türk Milliyetçisi olurdum!
Çünkü ben TÜRK Milletinin de, İSLAM Alemindeki mazlum Milletlerin de kurtuluşunun TÜRK Milliyetçilerinde ve TÜRK-İSLAM Ülkücülerinde olduğuna "Amentüye iman ettiğim" gibi inanıyorum ! Fakat hayretle gördüm ki; bu ülkede TÜRK kelimesinden ürkenler var.Yine hayretle gördüm ki, bu ülkede İSLAM kelimesinden ürkenler var.Ve yine ürpererek gördüm ki, bu ülkede TÜRK ve İSLAM kelimelerinin yan yana gelmesinden dehşete kapılan kişi ve çevreler var... Bizim milliyetçiliğimizde batıda olduğu gibi ırkçılık yoktur!.. Bizler KURAN ve SÜNNETİ rehber edinen bir Milliyetçilik anlayışına sahibiz!.. Fakat İSLAM ve TÜRKLÜK düşmanları, İSLAM ve TÜRKLÜK gibi bu iki mukaddes varlığımızı birbirine düşmanmış gibi göstermekten vazgeçmiyorlar! TÜRK Devletini yıkmak ve TÜRK Devletini parçalamak isteyen bölücüler, aslında sadece TÜRKlüğe değil, İSLAM'a da ihanet etmektedirler ! "Seyyid Ahmed Arvasi

Geri