Alevi Müslümanlar Neden Camiye Gitmez de Cemevine Gider?

B
  • Kullanıcı BuYuCu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Din ve İnanç
Herkesin tuttuğu kendine diye bi laf vardır bildiniz di mi?

Bizde Alevilik, Sunnilik var, Hristiyanlarda; Katoliklik, Ortodoksluk ve Protestanlık var.

Herkes istediği dine, mezhebe inanmakta özgür.
Burada Aleviliğe kötü gözle bakan ayıplayan varsa, eğer senin ailen Alevi olsaydı ve sende Alevi olarak yaşasaydın ne olacaktı?
Haa pardon EMPATİ sizde yok unuttum çok özür dilerim.

Kul hakkı yiyip, hırsızlık yapan veya bunları yapanı görmezden gelmek Müslümanlıkta var mı?
Namaz kılınca, Oruç tutunca (sabahtan akşama kadar aç kaldım ya) cennete mi gidiyon?
Kur'an sana İNSAN olmayı öğütlüyor, DÜŞÜNMEyi.

Ve hepsini geçtim, hadi şuna belki bende desteklerim hani ineğe, puta tapma tamam bize göre (Hristiyanlık, Müslümanlık vs.) anlam veremediğimiz inanç biçimi de,
yahu neden karşımızda ki insanı yok alkol içiyor münafık, yok namaz kılmıyor gavur, yok Cem evine gidiyor bilmem ne.

Peki bunları eleştiren kişi sen Allah'ın sorgu meleği misin? Sen mi karar veriyorsun kimin cehenneme ya da cennete gideceğine?

Tüm dinlerde ki kitaplarda tek ortak nokta Kul hakkı yeme, hırsızlık yapma yazılmış. Birde bunlara göz yumma.

Hiç bir ibadetin yoksa bile Kul hakkı yeme hırsızlık yapma. Bitti gitti.

Kopyala yapıştır internet bilgileri. Nereden neşet ettiği bile meçhul.
Konuyu açan veya konuyu açan ile aynı fikirde olup Alevilik inanç-fikrinin propagandasını yapmak manasızdır. Dışarıdan bir kişinin Alevi olması mümkün değildir. Olsa olsa "günümüz Bektaşisi" olur :)
Herkesin inancı kendine deyip sonrasında Sünnilik böyle yanlış, Alevilik şöyle diyenlere ne dense boş da, belki okuyup istifade eden çıkar :)

Ay çok uzun kim okuyacak bu kadarını :d

bu videodakilere benzer şeyler yazmak için gelmiştim fakat çok iyi açıklanmış. Teşekkürler Alaturka

Hz Ali camide(mescit) şehit edilmiş, cami eşiğine adı yazılmış ve ehli sünnet mensupları tarafından adı çiğnenmiştir(söylentidir doğruluğundan emin değilim). Ali'nin soyundan gelenler veyahut Ali'nin yolundan gidenler hem camiye bu yüzden gitmek istememiş hem de zulüm gördükleri için sürekli kaçak yaşamışlardır. Şöyle dönüp ülkemize bakalım.. Ne alevi katliamları yaşandı ve aleviler herkesten uzak dağlık bölgelere kaçtı. Alevi köylerine dönüp bir baksanız hep en ücra köşelerde olduğunu görürsünüz.
Sonra aleviler birliğini ve diriliğini kaybetmemek için cem(birlik) oldular. Özünü kaybetmediler. Cemlerde "Allah, Muhammed, Ali" demeyi bildiler.
SANILDIĞI GİBİ HZ MUHAMMED'İ YOK SAYIP ALİ'Yİ PEYGAMBER BİLMEDİLER. Özünü o kadar kaybetmediler ki, ehlisünnetin bir çok mensubu peygamber torununu tanımazken, Hz Hüseyin'in şehit edilişine ağıtlar yakıp onun için her yıl oruç tuttular.
Bektaşilik, Kızıl başlılık derken günümüze kadar geldi bu kültür.

Mensubu olmaktan gurur duyuyorum.

Şimdi asıl meseleye gelirsek, Alevilerin camiye gitmemesini ben şuna bağlıyorum;
Eğer Müslümanım diyorsan namaz kılman gerekiyor. İslam'ın şartlarından biri çünkü(müslümanım diyen herkes için geçerli tabi). Hz Ali'nin camide şehit edilmesi ya da eşiğe adının yazılması, üzerine basılması sadece bahanedir ve namaz yerine cem olmayı gerektirmez. Cem olmak tabi ki müthiş bir şey. Dünyanın hiçbir yerinde insanlar bir araya gelip birbirinin iyi bir birey olmasını destekleyecek bir şeyler yapmıyor. Muazzam bir olay anlayacağınız. Fakat ikisi çok ayrı.

Bu 321Go daki alevi bilgisiz yada alelade cevap veren biri. Referans alınmamalı bence

Kokeni Suriye topraklarindan olan Nusayri Alevisi olarak bu ulkede yasamanin ne kadar zor oldugunu herkes bilmez. Her zaman soyluyorum buna benzer seyleri. Hatay disinda hele ki.. hele bir de soyunuzu sopunuzu ogrendi mi bazilarinin dusmanca bakislari gercekten rahatsiz ediyor. Degil herhangi bir sozu. Gercekten bazen bu tur konulardan kaciyorum ama bir yanimda yaz diyor. Her toplulukta curuk elma vardir. Daha once defalarca soyledim. Malesef Hz Aliyi Allah olarak goren bir kesim bile var. Ona ben de karsiyim elbet. Ama din, dil, irk ayrimi yaparak dislayan insanlara da agiz dolusu kufurler edebilirim. Ve bu topluluk icinde o ayrimi yapan ve kendini elit sanan beyni bulgur tanesi kadar olan var malesef

Ibadet etmek isteyene her yer ibadethane zaten. Inanclara saygisi olmali insanin. Aslinda soyleyecegim cok sey var ama gizli kalmasi en mantiklisi. Bu denli kutuplasma varken bazi hassas noktalari insanlar silah olarak kullanmak isteyebilir.

Vay be konu dönüp dolaşıp yine Alevilere geliyor

Maalesef tüm dünyada ayrılıkçı akımlar yeniden popülerleşiyor. Dünya düze çıkmayacak, buna alışmalıyız.

Tüm aidiyetlerin bir hastalık olduğunu kabul etsek insanlık tarihi ile uyuşur muyuz? @Lefty

Maalesef tüm dünyada ayrılıkçı akımlar yeniden popülerleşiyor. Dünya düze çıkmayacak, buna alışmalıyız.
Tüm aidiyetlerin bir hastalık olduğunu kabul etsek insanlık tarihi ile uyuşur muyuz? @Lefty
Hepimiz aslında bir nesnellik yanılsaması yaşıyor ve kendimizi başkalarından daha adil ya da ahlaki değerlere sahip zannediyoruz oysaki hepimiz öyle ya da böyle bir şeylere tarafız ve bazı konularda yanılıyor olabiliriz.

İlkel toplumlarda da sosyal gruplar vardı ancak nüfus arttıkça bu gruplar çoğalmaya başladı. İlk başta çeşitlilik gibi gelse de, zamanla insanları birbirine karşı nefret söylemleri geliştirir ya da ayrımcılık yapmaya iter hale dönüştürdü. Kurulan siyasi partiler bile belli bir süre sonra alt gruplara ayrılıp, içine düştükleri fikir ayrılıkları nedeni ile birlikte çıktıkları yolda engel oluşturmaya başladılar.

En büyük sorun; fanatizm...
İnsanların kimisi dini konularda kimisi siyasi kimisi de spor alanında fanatik tavırlar sergiliyor ve bir diğerini doğrudan yok etme çabasına giriyor. En doğrusunu kim söylüyor peki? Bu sorunun cevabını bilen yok maalesef.

İnsanlığa ve vicdana bakmak belki de tek ölçü yoksa bu kadar farklılığın arasında boğulmamak mümkün değil.

İnsanlık tarihinde aidiyet duygusu vardı ancak bu kadar fazla çeşitlilik ve fanatizm yoktu. Aidiyeti dengede tutmak önemli ancak bu da çok yüksek bir bilinç düzeyi, detaylı araştırma ve her şeyden önce de objektif bakış açısı gerektiriyor.

Son düzenleme:
Evet fanatizm aşı olmak istemeyenleri zorla aşılamak istiyorlar devlet zorla aşılasin olmayanları tedavi etmesin aşı olmak istemeyenleri zorlamak dışlamak baskı yapmak hakaret etmek fanatizmdir aşı fanatizmi

Son düzenleme:
Evet fanatizm aşı olmak istemeyenleri zorla aşılamak istiyorlar devlet zorla aşılasin olmayanları tedavi etmesin aşı olmak istemeyenleri zorlamak dışlamak baskı yapmak hakaret etmek fanatizmdir
Alakası yok çünkü aşı olayında toplum sağlığı önceliği var yani senin keyfine bıraktıkları zaman toplumu riske etmiş oluyorlar.

Kime göre toplum sağlığı bilim adamları aynı siyasetçiler gibi dün dediklerini bugün tersini söylüyorlar yarın başka diyecekler televizyona çıkan bilim adamlarıni gördük ki her biri ayrı telden çalıyor bilim kurulu da üç beş yıl geçsin fikirler otursun bakarız sağlıgimi kafası karışık medya. Maymunları için tehlikeye atmayı düşünmüyorum . Devlet siyasetçiler halkı seçim zamanı savaş ve vergi zamanında düşünür

Sabah sabah saçma konuyu hortlatmakla kalmayıp aşıya bağlamayı da basarmışsınız. Beni çok endişelendiriyorsunuz

Geri