Aldatıldığınızda kimlere dava açabilirsiniz?

Konu sahibi son olarak 3 gün önce görüldü

Evlilik uzun bir yolculuktur, iyi günlerin olduğu kadar zor günlerin de yaşandığı bu yolculukta önemli olan sevgi ve sadakatin sürekli olmasıdır. Günümüzde yaşanan boşanma davalarının büyük bir çoğunluğunda aldatma sebep olarak gösterilmektedir.

Evlilik, hayatın içinde canlı bir organizma gibidir, zaman içinde evrilebilir, buna bağlı olarak insanlar da değişebilir, sevdikleri şeyleri sevmeyebilir veya kişinin gelecekten beklentisi farklı olabilir. Aynı noktada buluşmayan çiftler mutsuz olur ve bu süreç boşanma ile sonuçlanabilir. Boşanmanın gerekçesi üçüncü bir kişi ise, mahkeme süreci daha farklı ilerlemektedir.

Aldatma nedeniyle boşanma, Medeni Kanunun 161. maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca aldatma fiiline ilişkin deliller dava dilekçesinde konu edilir. Bu delillerin sonraki süreçte ispata yarar nitelikte mahkemeye sunulması gerekmektedir. Aldatma fiilini ispat bakımından tarafların fotoğrafları, videoları, banka ekstreleri ve ispata yarar hukuki deliller dosya kapsamında değerlendirilir. Aldatma konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, aldatma fiilinin meydana geldiği tarihten itibaren 5 yıl ve olayın öğrenilmesinden itibaren 6 yıllık zaman aşımı sürelerinin bulunmasıdır.

ALDATILMA DURUMUNDA ÜÇÜNCÜ KİŞİYE DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Boşanma davası sürecinde, aldatmanın meydana gelmesi sonucunda, aldatılan eş yalnızca aldatma fiilini eşleyen eşe karşı değil, söz konusu üçüncü kişiye de manevi tazminat mukabilinde dava açabilecektir. Boşanma davasıyla birlikte açılabilecek eşe karşı tazminatın yanı sıra, üçüncü kişiye açılacak olan manevi tazminat davası ayrı bir davanın konusu kapsamındadır.

Haksız fiil meydana gelmesinde üçüncü kişinin bilgisinin olup olmaması, söz konusu tazminatın hesaplanması bakımından önem arz etmektedir. Şayet üçüncü kişi aldatma fiiline konu olan eşlerin evliliğini bilmiyorsa, bilmesi kendisinden objektif olarak beklenemeyecek durumdaysa, manevi tazminata hüküm olmaz.

millet artık bu işi bile
paraya döktü
yakala al parayı kurtul

ALDATILMA DURUMUNDA ÜÇÜNCÜ KİŞİYE DAVA AÇILABİLİR Mİ?

Boşanma davası sürecinde, aldatmanın meydana gelmesi sonucunda, aldatılan eş yalnızca aldatma fiilini eşleyen eşe karşı değil, söz konusu üçüncü kişiye de manevi tazminat mukabilinde dava açabilecektir. Boşanma davasıyla birlikte açılabilecek eşe karşı tazminatın yanı sıra, üçüncü kişiye açılacak olan manevi tazminat davası ayrı bir davanın konusu kapsamındadır.
Haksız fiil meydana gelmesinde üçüncü kişinin bilgisinin olup olmaması, söz konusu tazminatın hesaplanması bakımından önem arz etmektedir. Şayet üçüncü kişi aldatma fiiline konu olan eşlerin evliliğini bilmiyorsa, bilmesi kendisinden objektif olarak beklenemeyecek durumdaysa, manevi tazminata hüküm olmaz.
Aldatmanın her insan üzerinde olumsuz etkisi vardır ancak kimisinde hasar daha büyük olmakta, bu sebeple insanların aldatmayı bir seçenek olarak görmemesi gerekmektedir çünkü eşi ve varsa çocuklarına çok büyük bir travma yaşatacağı gerçeğini kimse değiştiremez. Aldatan eş kadar aldatmaya ortak olan da hatalıdır ve bu kişilerin tazminat ödemesi gerektiğini düşünüyorum. Ödesin ki evlilerin bir daha hayatına dahil olmamayı öğrensin ve evli olan kişi de ya boşanacak ya da o hayatı yaşayacak, ötesi yok maalesef.

Sevgilinin aldatması ile eşin aldatması arasında uçurum var çünkü birinde kapıyı çeker çıkarsın ancak ötekinde hiç de kolay değil o düzeni bozmak ve bir de çocuklar varsa tam bir facia...

Hiç kimse eşine ve çocuklarına böyle bir kötülük yapmamalıdır. Boşanmak kolay olmasa bile aldatmak asla seçenek değildir.

Leftycigim.
Para cezasi felan kesmez aldatilan cogu kisiyi.
En uc noktada kan ister.

Üstelik böyle gri bölgede bulunan etik durumlar para cezasi ile halolunacak seyler olmadigini düsünüyorum.
Freelove yanlilari isyan cikartir.Özelimiz felan filan.

Aldatmak acizliktir, sevmiyor ya da istemiyorsan ayrılırsın

Leftycigim.
Para cezasi felan kesmez aldatilan cogu kisiyi.
En uc noktada kan ister.

Üstelik böyle gri bölgede bulunan etik durumlar para cezasi ile halolunacak seyler olmadigini düsünüyorum.
Freelove yanlilari isyan cikartir.Özelimiz felan filan.
Özgürce yeni bir aşk yaşamak istiyorlarsa bu durumda evliliklerini bitirmek zorundalar çünkü evlilik yoluna çıkan insan, karşı tarafa bir takım sözler ya da güvence verip bu yola çıkıyor ve şayet taraflardan birisi, verdiği sözden vazgeçiyorsa boşanmaktan başka seçeneği kalmıyor.

Evli bir insanın, eşi tarafından gizlice aldatıldığı bir ortamda, özgürlük ya da özgür aşktan bahsedilemez çünkü öncesinde eşe verilmiş bir sadakat sözü var ve bu söz tutulamayacaksa karşı tarafın gururunu da hesaba katıp dürüst davranılması gerekiyor.

İşin kolayına kaçıyorlar @Süreyya cığım ve buna da özgürlük diyorlar. Yahu eşlerini gizlice aldatıp hangi özgürlükten bahsediyorlar? O insanı toplumda küçük düşürüp de özgürlük savunacaklarsa olmaz olsun öyle özgürlük...

Yazıda da bahsedildiği üzere, aldatmaya ortak olan üçüncü kişi şayet kişinin evli olduğunu biliyorsa o kişiye de tazminat davası açılabiliyormuş. Tazminat alınamasa bile bu durumun hukuki zemine taşınması bence caydırıcı olacaktır.

aldatmaya ortak olan üçüncü kişi şayet kişinin evli olduğunu biliyorsa o kişiye de tazminat davası açılabiliyormuş. Tazminat alınamasa bile bu durumun hukuki zemine taşınması bence caydırıcı olacaktır.

üçüncü kişinin hürriyeti gereği, evli olan çifte verdiği bir söz yahut taahhüt bulunmuyor. arzuladığı biriyle sevişen veya eğlenen kişi neyle suçlanabilir ki?

Şunu da ekleyeyim ki ben bu konuya ahlaki bakmıyorum ve evlenmeden birlikte yaşama açısından da kimseye sözüm yok hatta evliliğin sorumluluğunu alamıyorsa hiç evlenmesinler çok daha iyi.

üçüncü kişinin hürriyeti gereği, evli olan çifte verdiği bir söz yahut taahhüt bulunmuyor. arzuladığı biriyle sevişen veya eğlenen kişi neyle suçlanabilir ki?
Başka birinin düzenini bozuyor, etrafta bekar mı kalmadı da evliyi seçiyor?

etrafta bekar mı kalmadı da evliyi seçiyor?

bu sualinin muhatabı üçüncü şahsın kendisi ben değilim. akabinde savın bir suç unsuru olarak değerlendirilemez.
sana sual ettiğim metini tekrar okumanı öneriyorum.

bu sualinin muhatabı üçüncü şahsın kendisi ben değilim. akabinde savın bir suç unsuru olarak değerlendirilemez.
sana sual ettiğim metini tekrar okumanı öneriyorum.
Konuyu okumadan mı yazdın?
Hukuki açıdan kişinin evli olduğunu bilip de ilişki yaşayan üçüncü şahısa manevi tazminat davası açabiliyorsun yani senin dediğinin bir hükmü yok bu durumda.

Konuyu okumadan mı yazdın?
Hukuki açıdan kişinin evli olduğunu bilip de ilişki yaşayan üçüncü şahısa manevi tazminat davası açabiliyorsun yani senin dediğinin bir hükmü yok bu durumda.

konuyu erken vakitte okumuştum, sana sual ettiğim metni sanırım anlayamadın.
bir şeyin yapabiliyor olması sarsılmaz doğru kabul edilemez. mevcutlu barındığımız yer olan forumda, böyle durumlara dair görüşlerimizi beyan ediyor ve bakış açılarımızı değerlendiriyoruz.

"arzuladığı biriyle sevişen veya eğlenen kişi neyle suçlanabilir ki?"
sualimin sencesini işitmek istiyorum!

Şayet üçüncü kişi aldatma fiiline konu olan eşlerin evliliğini bilmiyorsa, bilmesi kendisinden objektif olarak beklenemeyecek durumdaysa, manevi tazminata hüküm olmaz.

bildiğini ya da bilmediğini nasıl delillendirecek ki taraflar, ben bunu anlamadım

konuyu erken vakitte okumuştum, sana sual ettiğim metni sanırım anlayamadın.
bir şeyin yapabiliyor olması sarsılmaz doğru kabul edilemez. mevcutlu barındığımız yer olan forumda, böyle durumlara dair görüşlerimizi beyan ediyor ve bakış açılarımızı değerlendiriyoruz.

"arzuladığı biriyle sevişen veya eğlenen kişi neyle suçlanabilir ki?"
sualimin sencesini işitmek istiyorum!
Evli bir insanın düzenini bozuyor, eşinin huzurunu kaçırıyor, çocuklarının hayatını bozuyor.
Senin eşin seni aldatsaydı bu soruyu sen nasıl cevaplayacaktın? Hayatım iyi yapmışsın deyip üçüncü şahısa da teşekkür mü edecektin?

bildiğini ya da bilmediğini nasıl delillendirecek ki taraflar, ben bunu anlamadım
Sanırım yazılı ve görsel delil sunulamazsa belgelenemiyor ya da şahit talep edilecek belki de...
Manevi tazminat alamasa da boşanmaya sebep olduğu için yine de para cezası alıyor sanırım, o kısmı ben de pek anlamadım. Manevi tazminatın miktarını deliller belirliyor galiba.

Evli bir insanın düzenini bozuyor, eşinin huzurunu kaçırıyor, çocuklarının hayatını bozuyor.
Senin eşin seni aldatsaydı bu soruyu sen nasıl cevaplayacaktın? Hayatım iyi yapmışsın deyip üçüncü şahısa da teşekkür mü edecektin?

kuzum bu akşam yazılarına climax dili hakim, kişiselleştirmekle ve taarruz minvalli yaklaşımınla yanlış yapıyorsun. bizatihi konu benim ne yapacağım değil ayol.

insani hisler gereği üçüncü şahsa kevaşe yahut yollu herif muamelesi yapabiliriz fakat hukuk neyle suçlayabilir diye sual ediyorum. fakat ne hikmetse anlaşılamıyorum.
istersen bu bahsi kapayabiliriz.

kuzum bu akşam yazılarına climax dili hakim, kişiselleştirmekle ve taarruz minvalli yaklaşımınla yanlış yapıyorsun. bizatihi konu benim ne yapacağım değil ayol.

insani hisler gereği üçüncü şahsa kevaşe yahut yollu herif muamelesi yapabiliriz fakat hukuk neyle suçlayabilir diye sual ediyorum. fakat ne hikmetse anlaşılamıyorum.
istersen bu bahsi kapayabiliriz.
Yazdım defalarca fakat anlaşılamadı galiba.
Aile düzenini bozmak, boşanmaya sebep olmak gibi gerekçelerle aldatılan eş, üçüncü şahıstan tazminat talep edilebiliyor ancak her dava olumlu sonuçlanmıyor yani sunulan delillere göre karar veriliyor hatta hiç tazminat alamayan da var. Ben de diyorum ki tazminat netleşirse caydırıcı olur.

Şimdi anlaştık mı?

Son düzenleme:

bu hususa istinaden müştekinin suçlayıcı ögeleri gidişatı belirleyecektir; eğer müşteki kendi varlığının bilindiğine dair telefon konuşmaları yahut görsel bazlı kayıtların araştırılmasını ister ya da kendisi bizatihi sunabilirse delillendirilmiş olabilir.

bkz. akşımsu karımsu geldi telefonu kapatmam lazım.
bkz. android telefonların görsel log tutması.

Geri