Albastı (Abasılar) Nedir? Türk Mitolojisinde Yeri Nedir?

Konu sahibi son olarak 1217 gün önce görüldü
Albastı (Abasılar)
Yakut mitolojisinde; kötülükleri simgelediklerine inanılan ve korunmak için kendilerine kurbanlar sunulan, kötü ruhlara verilen varlık.​
Alkarısı, Albız olarak da bilinir. Yeraltında yaşadıklarına inanılır. İnsanlara zarar verirler. Tek ayaklı (veya ayaksız), tek gözlü ve kel olarak betimlenirler.​
1. Dişleri demirdendir.​
2.Zararlı ve iğrenç görünümlü hangi canlı varsa bunların eseridir. İnsanları yoldan çıkartırlar, bazı kimseleri delirtirler. Leş yerler. İnsan ruhunu kaçırabilirler. Arka arkaya sıra halinde yürürler​
3.Yeryüzünde görünmez olurlar. Kara ruhlar, insanoğlunu genelde yalnızken veya korumasız, çaresiz, sayrı (hasta) oldukları ve sıkıntılı dönemlerde yakalarlar. Görünmezdirler, onları ancak şamanlar görebilirler. Abasıların verdiği rahatsızlık sonucu hastalanmaya Tolaysı denir.​
Yakut Türkleri, kötülüklerden korunmak için Albastı’ya kurbanlar sunarlar.​

KAYNAK: Türk Mitoloji Ansiklopedisi-Deniz Karakurt

Son düzenleme:
Kolbastının kardeşleri olmalı

diğer adı Ter, Pirık

bizimkine hiç benzemiyor. alkarısı benim çocukluğumda sık duyduğum birşeydi.
saçı, başı, eli ayağı tam olup yaşlı kadın olarak bahsediyorlardı.

köy'ün aşağısında ki ırmak çevresine gece çocukları götürdüğü söyleniyordu. sahiden de değirmenin oradan davul zurna sesleri geliyordu.
öyle korkutmak amaçlı da değil.

beni de gece yarısı evden giderken yakalamışlar, bilincim yerinde değilmiş.

(istanbul)
birkaç yıl sonra yine gece yataktan kalkmış daire kapısından çıkıp gidiyorken annem denk gelmiş, çay falan istemişim sonra geri yatırmış.

neyse herkes kamera sahibi olunca memleketi terk ettiler : )

bizimkine hiç benzemiyor. alkarısı benim çocukluğumda sık duyduğum birşeydi.
saçı, başı, eli ayağı tam olup yaşlı kadın olarak bahsediyorlardı.

köy'ün aşağısında ki ırmak çevresine gece çocukları götürdüğü söyleniyordu. sahiden de değirmenin oradan davul zurna sesleri geliyordu.
öyle korkutmak amaçlı da değil.

beni de gece yarısı evden giderken yakalamışlar, bilincim yerinde değilmiş.

(istanbul)
birkaç yıl sonra yine gece yataktan kalkmış daire kapısından çıkıp gidiyorken annem denk gelmiş, çay falan istemişim sonra geri yatırmış.

neyse herkes kamera sahibi olunca memleketi terk ettiler : )
İnanıyorsun yani :) geçmiş olsun

Ya bu karabasan , alkarısı falan dedikleri mi acaba

Geri