AKP'Li Vahit Kiler Devleti Nasıl Dolandırdı?

Konu sahibi son olarak 65 gün önce görüldü

AKP'li vekil Halkbank'a sattığı AVM'yi yarı fiyatına geri aldı​

Eski AKP Milletvekili Vahit Kiler’in sahibi olduğu Kiler Holding tarafından borçlarına karşılık olarak 2019’da 100 milyon dolara satılan Halkbank'a satılan Sapphire AVM, 2023’te yarı fiyatına Kiler Holding tarafından geri alındı. Yaşanan durum TBMM'de 'kamu zararı' tartışmasına neden oldu.

Halkbank Genel Müdürü Arslan, 'zarar edince sattık' dedi​

Sözcü'nün haberine göre, Meclis KİT Komisyonu’nda Halkbank hesapları ele alındı. CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, “Sapphire AVM Eylül 2022’de satışa çıktı ve Ocak 2023’te satıldı. Halkbank borcuna karşılık aldığı AVM’yi yine aynı şirkete Kiler Holding’e neredeyse yarı fiyatına, 48 milyon dolara sattı. Oysa ekspertiz değeri 78.9 milyon dolar” dedi.

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan AVM’yi borcuna karşılık aldıklarını, pandemi döneminde zarar ettiklerini ve bu nedenle sattıklarını ifade etti. Arslan, “Bize yük olunca ihaleye çıktık. Kimse almak istemedi. Biz de firmaya teklif edip ‘lütfen alın’ dedik, geri sattık” dedi.

Arslan ayrıca, “Bu firmada başka bankaların da alacağı vardı. Biz de alacağımızı varlık borç takasına konu ederken o günkü ekspertiz değerlerinin altında bir rakamla bunu değerlendirip tahsis ettik. Zaman içinde gayrimenkuldeki Halkbank sahiplik oranı arttı. Ziraat Bankası ile benzer gayrimenkul alışımız olmuştu. AVM’nin üzerindeki seyir terası ve aynı zamanda rezidanslar da alındı. Bahsedilen tutarın içinde rezidanslar da var. Zaman içerisinde rezidanslar satıldı ve alacağımızdan düştü” ifadelerini kullandı.

"Yasalara aykırı olduğunu düşünmüyoruz"​

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan şunları söyledi:

“AVM zarar edince firmaya biz teklif ettik. İşletemiyoruz, zarar ediyoruz. ‘Eğer durumunuz müsaitse, şartlar uygun ise bunu lütfen alın’ dedik. Yönetim kurulumuzun da onayıyla kredi alacağımızı artı faizlerini karşılayacak ve bunun da üzerinde bir rakamla tahsilat yapıldı. Bir kısmı peşin, vadeye bağlanan bölüm de faizsiz değil. AVM bizde kalsa, doğuracağı zararlar, artı bizim nakite ulaşmamamızın getirdiği sonuç çok daha büyük olacaktı. Bunun yasalara aykırı bir şey olduğunu düşünmüyoruz.”

KAYNAK

Son düzenleme:
tek başına 100 milyon dolar kredi çek
krediyi ödeme
kredi karşılığı avmyi devletin bankasına ver
48 milyon dolara geri al

52 milyon dolar şu an kimin cebinde acaba

Bir araba satmıştım 42 bin Euroya. 2 yıl sonra arabanı 30 a alırmısın dediler. Arabanın haşatını çıkarmışlar 25 e aldım. Galiba Çok dolandırıcıyım.

[ Sapphire AVM, borçları karşılığında 2019 yılında 100 milyon dolara Halkbank’a satılmış, 2021’de ise 48 milyon dolara yine Kiler Holding tarafından geri alınmıştı. Bu durumda nedeni ile Sapphire AVM tartışmaların odağında yer almıştı.

Geçtiğimiz yıldan bu yana da AVM’yi ofise dönüştürmek isteyen Kiler Holding, kiracı markalar ile görüşerek yollarını ayırmıştı. Yıl sonunda kalan tek marka olan Tiffany de ocak ayı itibari ile Sapphire’deki mağazasını kapatmıştı. ]

Piyasa değeri düşmüş. Değer her zaman bir kalmaz. Kazanç getirmeyen yatırımın değeri düşer.

Kaynak

Bugün arkadaşın biri bana atmıştı izledim. Tabi mecliste konuşulan bir konu ve halkın tamamını ilgilendiyor. Kendisi ile konuşurken de aynı durumu istişare ettik. Öncelikle söylemek gerekirse;
Kamu kurumları kamu kaynaklarını kullanırken kamu yararını gözetmekle yükümlüdür. Bu tür yüksek meblağlı işlemlerde şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri geçerlidir.

Ben mevcut durumda şunları sorgularım.;
1-Halkbankın borç nedeniyle devraldığı bir taşınmazı iki yıl gibi kısa bir sürede neredeyse yarı fiyatına aynı gruba geri devretmesi ne kadar şeffaf?
2-Bu işlemde kamu zararı doğmuş mudur?
3-Eğer doğmuşsa zararın sorumluları hakkında herhangi bir hukuki süreç işletilmiş midir?

İhale süreci hakkında ise; Geri alım işlemi açık ihale veya rekabetçi bir süreç olmadan gerçekleştirilmişse KİK’e göre bağdaşmayan hukuki olmayan bir alım olmuştur.

Sayıştay Kanunu kapsamında, kamu bankalarının işlemleri belirli sınırlar içinde denetime tabidir. Bu tür satış ve devir işlemlerinde kamu zararının oluşup oluşmadığının Sayıştay raporlarında yer alıp almadığı, kamu denetimi açısından önemlidir. Eğer bu işlem Sayıştay denetiminden kaçırılmış veya raporlanmamışsa bu durum denetimsizlik sorununa işaret eder ve kamu hukuku açısından ağır sonuçlar doğurabilir.

bankaların temlik saçmalığına son verilmesi dileğiyle

Geri