Akkuyu Nükleer Santrali Üzerine

🟢 Konu yazarı şu anda aktif
Yurtsever olan her ülkenin yurttaşı, ülkesinin kendi ayağı üzerinde durabilmesini, enerjisini kendisinin üretmesini ve dışa bağımlı olmamasını temenni eder. Fakat bu yapılırken, öncelik alınması gereken olgu kamu yararı olmasıdır.

Düzeni kurmakla görevli olan devlet ve onu şekillendiren hükümet herhangi bir icraate kalkışırken, herhangi bir kişinin yada kurumun çıkarını değil halkın yararını gözetmelidir.

Nükleer projesine de bu gözle bakılması gerekir diye düşünmekteyim. Doğal olarak bunun topluma getirisi ve götürüsü göz önüne alınmalıdır. Örneğin; nükleer enerjinin getirilmesinin dışa bağımlılığı ne ölçüde düşüreceği, yurttaşın faturasına nasıl yansıyacağı, ekolojiyi nasıl değiştireceği, atıkların nasıl depolanacağı yada bunun güvenilirliğinin nasıl sağlanacağı gibi... Bunların tamamı toplumu ilgilendiren konular olarak önümüzde durmakta.

Bu konular kuşkusuz uzman görüşünü de isteyen konular ve ben de buna dair Elektrik Mühendisleri Odası(EMO)'nın çıkarmış olduğu raporları ve beraberinde basında çıkmış bazı makaleleri okudum, inceledim. Ve bu yazıda da bunları kullandım.

İlk olarak şunu belirtmek gerekir : Dünyada başka bir ülkenin devlet kuruluşuna kendi topraklarında nükleer santral kurma ve işletme yetkisi veren ilk ülke Türkiye olmuştur. Yani bu demek oluyor ki; bir kaza halinde ölenler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olacaktır, etkilenen Türkiye toprağı olacaktır ama Akkuyu Nükleer Santralinden elde edilecek geliri Rus şirketi satarak ticari kazanç elde edilecektir. Dolayısıyla hükümet kanadının söylediği "milli" proje ve milliyetçi eksenli hamasi nutuklar bir aldatmacadan ibarettir. Milli olan tek şey ortaya çıkabilecek ölümler ve diğer felaketlerdir.

İkinci olarak şunu belirtebiliriz; dünyada geçmiş on yılda ortalama en pahalı elektriği yaklaşık olarak 8,9 cent / kwh bedelle aldığını ilan eden (bkz. TETAŞ 2012 Yıllık Faaliyet Raporu) ancak 10 yıl sonra nükleer santraldan 12,35 cent/kWh bedelle alacağı elektriği ucuz olduğu için tercih ettiğini söyleyen ilk devlet Türkiye Devleti’dir. Acaba on yıllık öngörüde dünya yakıt fiyatlarında tüm dünyanın görmediğini ve planlamadığını Türkiye Devleti mi görmektedir? Dolayısıyla burada ucuza elektrik "mal etmek" gibi bir durum söz konusu değil, tam tersine burada konu, AKP hükümetinin iktidarı boyunca sürekli yaptığı gibi yandaşlarına ve belirli çıkar odaklarına rant sağlamaktır.

Üçüncü durum olarak; dünyada hiç denenmemiş ve kullanılmamış bir teknoloji ile yapılmasına izin verilen ilk nükleer santral Akkuyu olacaktır. Hiç denenmemiş bir teknolojiye yönelik nasıl önlem alınacaktır? Önlenebilecek en basit iş kazalarını dahi önleyemeyen bir hükümetin "9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı", "tüm önlemleri aldık" gibi açıklamalar yapması komiktir. Kaçak madenlerde çalışılan, onbinlerce sigortasız işçi çalıştırılan ve bunları göremeyen(!), her gün iş kazasından birilerinin öldüğü bir ülkede hükümet güvenilirlik filan alamaz. Bunun beraberinde yeni teknoloji ve prosedür olması kaza riskini ortadan kaldırmıyor. Yeni teknolojinin kullanımı ve güvenlik tedbirlerinin geliştirilmesi de maliyet arttırıcı bir unsurdur.

Dördüncü durum olarak; dünyada nükleer yakıt üretmeyen bir ülkede nükleer yaparak dışa bağımlılığını azaltacağını açıklayan ilk ülke Türkiye'dir. Yani nükleer santralin hammaddesi de dışarıdan alındığı için bu bağımlılığı filan düşürmeyecek, tersine bağımlılık daha fazla devam edecektir. AKP hükumeti elektriğin %40'ını Rusya'dan aldığı doğal gaz ile elde ederken, aynı ülkeye bir de nükleer yaptırıp bu ülkeye olan bağımlılığını azaltacağını iddia etmesi tam bir sahtekarlıktır.

Beşinci durum olarak; EMO'nun raporunda belirttiği üzere, yılda 47,7 milyar kwh elektrik üretebilecek doğalgazın bedeli karşılığında Akkuyu'dan 38,4 milyar kwh elektrik satın alınacaktır. Bu sonuç ile ithal yakıtta dışa bağımlılığın ve enerji üretiminde maliyetin düştüğünü söylemek imkansızdır. Tersine bağımlılık 1,24 kat artmaktadır.

Güvenilirliği olmayan, maliyeti yüksek olan, dışa bağımlılığı arttıran bir yöntem yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması, bu konuda çalışmalar/yatırımlar yapılması, var olan elektrik üretim şebekelerinin verimliliğinin yükseltilmesi yararlı olan yöntemdir.
Bu konu uzatılabilir ve eklemeler yapılabilir. Şimdilik burada bırakıyorum. İlerleyen zamanda yeniden değineceğim.

(Ayrıca bir not olarak düşmek istiyorum, Akkuyu'nun TV'de verilen reklamında milli sporcu ve Türk bayrağı kullanılması ve beraberinde "bu gurur Türkiye'nin, bu yatırım hepimizin" gibi argümanların kullanılması halkın duygularının istismar edilmesidir, koca bir sahtekarlıktır.)

No Pasaran

Yararlandığım Kaynak : Nükleer Enerji Raporu - Elektrik Mühendisleri Odası

Dördüncü durum olarak; dünyada nükleer yakıt üretmeyen bir ülkede nükleer yaparak dışa bağımlılığını azaltacağını açıklayan ilk ülke Türkiye'dir. Yani nükleer santralin hammaddesi de dışarıdan alındığı için bu bağımlılığı filan düşürmeyecek, tersine bağımlılık daha fazla devam edecektir. AKP hükumeti elektriğin %40'ını Rusya'dan aldığı doğal gaz ile elde ederken, aynı ülkeye bir de nükleer yaptırıp bu ülkeye olan bağımlılığını azaltacağını iddia etmesi tam bir sahtekarlıktır.

Şu kısım bile idrakı açık olana anlamak için yeter ..

Şu kısım bile idrakı açık olana anlamak için yeter ..

HER ŞEYE KARŞISINIZ NEDEN ? Çünkü Milli ve Yerli değilsiniz ama bunun da farkında değilsiniz..Dünya da ki bütün Irkçı ve Seküler guruplar Avrupa UŞAĞIDIR ve bunun da FARKINDA değillerdir çünkü serde çağdaşlaşıyoruz Türkçülük Kürtçülük Laiklik özgürlük var düşüncesiyle GÖREMEZLER FARK EDEMEZLER..

yaa hepsini geçtim bu santralin inşaatini bu milletin a..a koyacaz diyen mehmet cengizin şirketi yapıyo. korkmuyonuz mu olm? :d bu arada bi cok konuda aydınlandım. bununcin mazluma tesekkür edioz. safak kac panpa?

HER ŞEYE KARŞISINIZ NEDEN ? Çünkü Milli ve Yerli değilsiniz ama bunun da farkında değilsiniz..Dünya da ki bütün Irkçı ve Seküler guruplar Avrupa UŞAĞIDIR ve bunun da FARKINDA değillerdir çünkü serde çağdaşlaşıyoruz Türkçülük Kürtçülük Laiklik özgürlük var düşüncesiyle GÖREMEZLER FARK EDEMEZLER..

Sen kimsin ki benim yerli ve milli olmadığımı sanacak kadar komikleşebiliyorsun .. SİZDE KAFA BU İŞTE .. AKEPEYE KARŞIYSA BİR KİMSE YA VATAN HAİNİDİR YA DİN DÜŞMANIDIR DEĞİL Mİ :) Eee siz bu kafayla milleti etiketlerseniz BEN DE YAPTIKLARI ONCA HIRSIZLIĞA RAĞMEN PEŞLERİNDEN SORGUSUZ SUALSİZ GİDİP BİAT EDENLERE MÜNAFIKSINIZ derim ..

yaa hepsini geçtim bu santralin inşaatini bu milletin a..a koyacaz diyen mehmet cengizin şirketi yapıyo. korkmuyonuz mu olm? :d bu arada bi cok konuda aydınlandım. bununcin mazluma tesekkür edioz. safak kac panpa?

Emperyalist Batılı toplumları FESADA düşürür abondone olmuş boksör misali Düşünce melekelerini FELÇ eder ve MEDYA gücüyle onu FESADA düşürür ve kendi içinde bğuşturur ki biz sosyalistlik çağımızda bu boku çok yedik farkına da ancak zındanda fark ettik...
Bir FASIK size bir söz getirmişse taşımışsa onu ARAŞTIRMADAN İNANMA der hz Muhammed

Emperyalist Batılı toplumları FESADA düşürür abondone olmuş boksör misali Düşünce melekelerini FELÇ eder ve MEDYA gücüyle onu FESADA düşürür ve kendi içinde bğuşturur ki biz sosyalistlik çağımızda bu boku çok yedik farkına da ancak zındanda fark ettik...
Bir FASIK size bir söz getirmişse taşımışsa onu ARAŞTIRMADAN İNANMA der hz Muhammed

ne dion olm mehmet cengiz kurdu o cümleleri kabul de etti neyin pesindesin :/ mehmet cengiz kim tanıyon mu? tayyipten baska birini tanıdgından süpheliyim :/

Bakara ile makara geçenler için ne buyurur efendimiz ?

Sen kimsin ki benim yerli ve milli olmadığımı sanacak kadar komikleşebiliyorsun .. SİZDE KAFA BU İŞTE .. AKEPEYE KARŞIYSA BİR KİMSE YA VATAN HAİNİDİR YA DİN DÜŞMANIDIR DEĞİL Mİ :) Eee siz bu kafayla milleti etiketlerseniz BEN DE YAPTIKLARI ONCA HIRSIZLIĞA RAĞMEN PEŞLERİNDEN SORGUSUZ SUALSİZ GİDİP BİAT EDENLERE MÜNAFIKSINIZ derim ..

Dostum ben senin ne dediğin derdinde değilim Milli değilsin Yerli de değilsin derken ÜLKENİN HAYRINA DÜŞÜNEMİYORSUN diyorum ..Akp gidince ekonomi çökünce iş yerleri kapanmaya başlayınca işini aşını evini arabanı karını kaybettiğinde anlarsın YILANIN KAÇTIĞINI... Benim meselem akp mkp değil ERDOGANDIR ..Erdogan olmasa bu ülkeyi HİÇ KİMSE SAVUNAMAZ. Kamu Personelinin Devletin eline düşerse ESARETİ SEFALETİ YAŞARI..

35 sene pkk baskın yapardı Askeri karakollara ve Tsk aval aval bakardı karşılık bile veremezdi NEDEN ? .DESTAN mı yazayım be

ne dion olm mehmet cengiz kurdu o cümleleri kabul de etti neyin pesindesin :/ mehmet cengiz kim tanıyon mu? tayyipten baska birini tanıdgından süpheliyim :/

Ben ülkemi milleti kendimi düşünüyorum.. Yarın Suriye İrak gibi olduğunda KINA YAKIP ZİL TAKIP OYNARSINIZ..

Dostum ben senin ne dediğin derdinde değilim Milli değilsin Yerli de değilsin derken ÜLKENİN HAYRINA DÜŞÜNEMİYORSUN diyorum ..Akp gidince ekonomi çökünce iş yerleri kapanmaya başlayınca işini aşını evini arabanı karını kaybettiğinde anlarsın YILANIN KAÇTIĞINI... Benim meselem akp mkp değil ERDOGANDIR ..Erdogan olmasa bu ülkeyi HİÇ KİMSE SAVUNAMAZ. Kamu Personelinin Devletin eline düşerse ESARETİ SEFALETİ YAŞARI..

35 sene pkk baskın yapardı Askeri karakollara ve Tsk aval aval bakardı karşılık bile veremezdi NEDEN ? .DESTAN mı yazayım be

Haddini bil lan alçak .. Örnek verirken eşimi ailemi karıştırma destursuz .. Sonra o yılanı alır bir tarafına kaçırtırım senin ..

Aa niye öyle diyon Mazlum? Doval gazı daha ucuzua kullanacakmkmışız, öyle diyolla. :/

Daha maden ocağındaki işçi ye sahip olamıyor, olasi bir kaza da kurtaramiyor bir de nükleer santral mi kuracak. Bir siz bu memleketin iyiliğini düşünüyorsunuz o yüzden insan hayatına önem vermiyorsunuz sanırım.
Karşı olanlar vatan haini He canım He.

Bi kerede oturup düşün ülkenin iyiliğin istiyorum da bu kodamanlar bizi insan yerine koyuyor mu?

Akepe bu ülke için, bu halk için yaptık, yapacağız dediği ne var ise bilinki candaş yandaşları ve kapımızda kebapçı kedisi gibi bekleyen ağızları salyalı güçler için yapmaktadır. Akepe ve rte bu toprakların gördüğü ve göreceği en büyük ve en önemli piyondur.

akkuyu nükleer santralinde nükleer yakıt olarak makarna kullanılacağı için güvenimiz tam. ölürsek de makarnadan ölelim yani.

Değerli kardeşlerim sizleri gereçekten anlamakta sorun çekiyorum.
Bu kadar güzel ve emek harcanmış bir yazının altında bile küta pata kavga ediyorsunuz. Gürüşünüzü varsa tezinizi beyan edersiniz polemiğe gerek yok inşallah....

Değerli Kardeşim No Pasaran Gerçekten güzel bir yazı. Kalemine sağlık...
Eleştireceğim ve ekleyeceğim yerleri olacaktır inşallah...

Önce eleştirimi dile getirmek istiyorum.

İlk olarak şunu belirtmek gerekir : Dünyada başka bir ülkenin devlet kuruluşuna kendi topraklarında nükleer santral kurma ve işletme yetkisi veren ilk ülke Türkiye olmuştur. Yani bu demek oluyor ki; bir kaza halinde ölenler Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olacaktır, etkilenen Türkiye toprağı olacaktır ama Akkuyu Nükleer Santralinden elde edilecek geliri Rus şirketi satarak ticari kazanç elde edilecektir. Dolayısıyla hükümet kanadının söylediği "milli" proje ve milliyetçi eksenli hamasi nutuklar bir aldatmacadan ibarettir. Milli olan tek şey ortaya çıkabilecek ölümler ve diğer felaketlerdir.

Bir projenin milli olması için o projede kullanılan her unsur argüman yada iş gücünün o ulusun yada sınırları belirlenmiş toprak parçacığı üzerinde yaşayan bireylerin ürünü olacak diye bişey yok. Milli olması O ülkenin kendine has bir proje yada ürünü olması ve dışa bağımlılıktan kurtarılmış olmasıdır. Yoksa inşaası ve kullanıma hazırlanmasında yabancı unsurun yada şirketlerin yapması onun milliliğine zarar getirmez. İhale usulü ile siz bir sektörde işş aldığınızda kimse sizin nereye bağı bir şirket olduğunuza bakmaz ve bakmamalıdır da. Tabiidirki Türkiye de kurulduğunda olası zararlarda zarar görecek olan oranın vatandaşı olacaktır.

Ama gel görelim ki Projenin milli olmaması bu nedenlerden değil , Ülkeyi dışa bağımlı olmaktan kurtarmayı bırakın tamamen dışa bağlı hale getirmektedir işte tamda eklemeler yapacağım şey bunun üzerinedir.

Bu arada Türkiye Termik yada nükler santralin kurulduğu ilk ülke değildir. Bu bilgiyide düzeltelim inşallah. Küçük bir araştırma dünyada geçmişte ve bugün bir çok bu nitelikte santraller olduğunu bize gösterecektir.

Örneğin :
Arjantin; 2
Ermenistan ; 1
Belçika : 7
Brezilya : 2 v.s vs.

Değerli kardeşlerim belki biraz uzun olup sıkacaktır ama sabırla okumanızı isterim...

Dönüp şöyle geriye baktığımızda en yakın tarihimizde Japonyadaki Tusunami felaketi önümüzde cereyan etmektedir. Şimdi ben burada Hiroşima ve Nakazaki ye Atılan atomların üzerinde durmayacağım. Ve sonrasında Japonyaya kurulan Nükler santrallere hiç değinmeyeceğim, Lakin bize Dünya sağlık örgütünün de yuturmaya çalıştığı Gayet rahatlatıcı mesaj güdümündeki “Eldeki veriler göz önüne alındığında, Japonya’da radyoaktivite düzeyinin kamu sağlığı için önemli bir risk oluşturmadığını” bu sözcüğü söyledi.

Şimdi Forumsal Ailesi Japonya, atom santrallerine mecbur muydu? Başka seçenek yok muydu? Deprem ve tusinami felâketti ama nükleer reaktörlerdeki patlama felâket değil, bir insan hatasıydı ve asıl hata da nükleer santrallerin kurulmasıydı... Her zaman olduğu gibi yetkililer ve medya durumun vehametini gizlemek için ne gerekiyorsa yaptılar, yapıyorlar. Ve WHO da bir insanlık ayıbına imza atmış oldu...

E şimdi Biz bu WHO Yani anladığınız dilde Dünya sağlık örgütü nün daha geçen yıl aynı Dünya Sağlık Örgütü ‘Domuz Gribi’nin [Influenza- H1,N1] insanlık için büyük bir felâket olduğunu ilân etmemiş miydi? Elbette ilân ederdi çünkü çokuluslu ilaç firmalarının çıkarı öyle bir açıklamayı gerektiriyordu... Ve öylede yapıldı malesef...

Fazla uzatmamak adına inşallah Öğleden sonra yada yarın katkılarımı sunmaya devam edeceğim.

Çünkü uzadıkça okuyucu bıkacaktır...

Devam edeceğim....

Kaldığımız yerden devam edelim inşallah...

Şimdi kardeşlerim AKP cephesi nükleer santrallerin gerekliliği ve yararı konusunda kendinden son derecede emin bir şekilde konuşmakta ve oldukça da kararlı. Japonya da, Rusya da, ABD de ve başka yerlerde ortaya çıkan ve sayıları yüzlerle ifade edilen kazaların ilerleme, kalkınma, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmak için ödenmesi gereken bedel olduğunu söylüyorlar. Ve maalesef insanlık tarihi Sözde Muassır medeniyetler seviyesine çıkacak diye imza atmadığı ilkesizlik, Karektersizlik , Katliam , İnsanlık dışı hareket vs vs kalmamıştır.
Maalesef Sözde Muhalif bir Parti konumunda olan Muhalefet cephesinin yani CHP nin de ilke olarak nükleer santrallere bir itirazı yok. Kim bilir, her halde nükleer santrallleri ilericiliğin, çağdaşlığın sembolü olarak görüyorlardır. Bunun böyle olmadığını bu forumda kaç kişi bana ıspat edebilirki…Kaldıki Kılıçdaroğlu nun itirazı usul hatası yapıldığına ilişkin. Başka bişeye değil… Ha Birde unutmadan AKP gibi Küresel Aktörlerin kuklası olan Muhalefet birde Reaktör kurma işinin ihale açılmadan Ruslara verilmesinden rahatsız...

Nükleer Santral Konusunda Ülkemizde Uzmanlar cephesine gelince;
Bu konuda uzmanları üçe ayırmak mümkündür;
1. Gurup ; Zihinl dünyaları ileri teknoloji fetişizmi ve saplantısı tarafından kolonize edilmiş, ayada satın alınmış , teknik bilimin her sorunun üstesinden geleceğine inancı tam olan, İnsan merkezli ve doğa merkezli düşünmeyi unutmuş yada insanlığını unutmuş , Dahası Robotlaşmış birer Mekanik ‘samimi bilim ve teknik severler’ , bunlar samimiyetle nükleer santrallerin gerekli, yararlı ve hayırlı olduğuna inanıyorlar… Bunlar Maalesef Söz konusu bilim teknoloji ve ilericilik olduğunda mangalda kül bırakmayan ama söz konusu insan olunca Söyeleyecek cümleleri olmayan zavallılardır….
2. Gurup; Birinci guruba benzeyen yönleri genelde ileri teknoloji hayranı olup bununla beraber de nükleer lobilerlerden nemâlanan, Ödenekler alan ve desteklenen profesörler, doçentler, uzmanlardır… Onlar için söz konusu asla ülkenin ve insanın geleceği değil Maalesef kendi ve eşrafının çıkarları ve çıkar ilişkileridir. Aldıkları üç kuruş maaşlarla nelere sahip olduklarını gözlerimizle görüyoruz…
3. Gurup; Bu gurup küçük bir azınlıktır… nükleer santrallerin kurulmasına ilke düzeyinde karşı çıkıyorlar. İnşallah ben Qasem ( Murat ) Kardeşinizde bu gurupa kendimi atfetmekteyim. Biz 3. Gurubun sesimizi duyurması oldukça zor bir durum olsada Mücadele ve Muhasebemizi yaparak inşallah Bunun karşısında durmaya hem haber hem makale hemde eylemlerle karşı durmaya çalışacağız. Zira, nükleer santralllerin ileri teknolojinin [ high–tech diyorlar] timsâli sayıldığı koşullarda, nükleere karşı çıkmak öncelikle gericilikle, teknoloji ve bilim düşmanlığıyla suçlanmayı göze almayı gerektiriyor. Ve Bizler Ne yaftalaması yaparlarsa yapsınlar bunun karşısında kararlı bir şekilde durmaya devam edeceğiz.
Değerli Forumsal Ailesi Alında Ne biliyormusunuz… Dahası ve Daha fazlası , nükleerin gerisinde oligarşik çıkarlar söz konusu... Bizim gurubumuza dahil olanların sesini duyurması zor ama faturanın öncelikle kendilerine çıkması kesin olan yöre halkı ve bir bütün olarak halk çoğunluğu pekâlâ sesini duyurabilir ve duyurmalıdır. Zira sorun uzmanlara, oligarşik çıkarların bir parçası ve aracı durumundaki politikacılara bırakılmayacak kadar önemlidir... Bizlerinde Her alanda zaman ve mekanda Safımızı netleştirmemiz ve duruşumuzu göstermemiz gerekmektedir.

Biliyorum Bir Tevhid çi den Duymaya alışık olmadığınız düşünceler bunlar lakin Vakıa Adalet çerçevesinde değerlendirilmeli diye düşünüyorum…
No Pasaran kardeşim konuyu bağlamından koparırsam inşallah uyar beni…
Yarında Zaman olursa inşallah Bu konuda Sorunlar ve Sorunsal sorunlar ve Çözümler üzerinde ve Duruşlarımız üzerinde durarak devam edeceğim…

Uzadı hakkınızı helal edin…
Devam Edeceğim…

Geri