Akhilleus ve kaplumbağa paradoksu

• Kullanıcı Eru
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 50 gün önce görüldü
Akhilleus(aşil) ile bir kaplumbağa koşu kulvarında yarıştırılıyor olsun ve kaplumbağa Akhilleus'tan 100 metre ileride yarışa başlasın. Akhilleus, kaplumbağanın ilk başladığı yere yetiştiğinde kaplumbağa belli bir mesafe kat edecektir. Ardından bu kat ettiği mesafeyi de gittiğinde kaplumbağa yine bir mesafe yol alacaktır. Bu böyle sürüp giderken, Zenon, Akhilleus'un kaplumbağayı asla yakalayamayacağını ileri sürmüştür. Normal şartlarda Akhilleus herhalukarda kaplumbağayı yakalayıp geçer. Fakat bu paradoksa göre asla yakalamaması lazım. Sizce?

Yol eşittir hız X zaman.

Akhilleusun hızı saniyede 10 metre olsun kaplumabağının 1.
10 saniye sonra Akhilleus 100. metrede iken, kaplumbağa 110da olacak.
12 saniye sonra Akhilleus 120. metrede olacakken, kaplumbağa 112de olacak.

Teşekkürler basit matematik.

[YOUTUBE]watch?v=ND03s_9kd4g[/YOUTUBE]

:hi:

Normal şartlarda ve basit matematik ile herhalükarda Akhilleus geçer zaten. Bunu konuda da söyledim. Hanfendi felsefeyi ve paradoksu basit matematikle hemen altetti :T:
Akhilleus fark mesafeyi her kat ettiğinde kaplumbağanın alacağı belli bir mesafe olacaktır. Gidilen yolun hız ve zamanın çarpımına eşit olduğunu çocuk bile bilir. Aha bu konu onun paradoksudur. Sana da teşekkürler, konuyu anlamayanın olabileceğini gösterdiğin için :T:

Paradoks yok diyorum ben direkt. Zenon düşünmeden konuşmuş.

Ipadde paint olmadığı için çizerek anlatamıyorum Oggy, konu sahibi antitezime kızmadan kaçayım ben.

git gide küçülen bir mesafe olur sonsuza kadar sürer bu ama bazi kavramları ortadan kaldırmak lazım bence aşil kaplumbağayı ters çevirip kaçsın :rolleyes:

Hız arttıkça zaman yavaşladığına göre standart bir zaman ile hızı çarpamazsın bir kere. Basit çarpmayla olmuyor demek ki :T: Ayrıca, Akhilleus kaplumbağanın her bir önceki yerine geldiğinde her zaman için kaplumbağanın ilerlediği bir mesafe olacaktır. Kaplumbağayı geçmesi için kaplumbağanın ilerlediği mesefanin sıfıra inmesi yani kaplumbağanın durması gerekir. Belki de asla geçmiyordur ve biz öyle gözlemliyoruz. Ne de olsa her şey görecelidir. Zaten genel görelilik kuramına göre asla yakalamaması lazım. Aslında akhilleus, hem geçiyor hem geçemiyor, hem de orda değil. Neyse, konuyu dağıtmayayım :D

Ben Murat Boz'u boşa paylaşmadım arkadaşlar. Şarkının içinde gizli :o

Saksıyı çalıştırın.

Paradoks değil sonsuzluk - zaman ve an kavramlarındaki anlam karmaşası yalnızca. Zaman sürekli bir fonksiyondur, hareket halinde olanı durdurmak zamanı da durdurmak değildir. Kaplumbağaya doğru ilerlerken konumunu belirleyen hızdan ziyade dinamik olan zamana bağlıdır.

100 metre bittikten sonra yakalar.
Zenon'un mantik hatasi buydu.
Mesafe sonsuz degil.

Paradoks değil sonsuzluk - zaman ve an kavramlarındaki anlam karmaşası yalnızca. Zaman sürekli bir fonksiyondur, hareket halinde olanı durdurmak zamanı da durdurmak değildir. Kaplumbağaya doğru ilerlerken konumunu belirleyen hızdan ziyade dinamik olan zamana bağlıdır.

Zaman sürekli bir fonksiyon değildir.

Çocuklar burda paradoks yok bence.
Eğer kaplumbiş ışık hızı (c ~= 3*10^8 m/s) ile hareket etmiyorsa, Aşil alır.
Teşekkürler, görüşürüz.

Geri