Aileler Öğrencilere Karne Hediyesi Vermeli Midir?

• Kullanıcı Yek
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Genel Tartışma
Konu sahibi son olarak 1050 gün önce görüldü
Bir eğitim-öğretim döneminin daha bittiği şu günlerde, etrafınızda eminim ki çok sayıda karne alan öğrenciler ve onlara karne hediyesi alan yetişkinler göreceksinizdir. Karne hediyesi hususunun öğrenciler üzerinde nasıl bir etkisi olur? Gerçekteki amacı nedir? Bu amaca ne kadar hizmet eder?

ve dahası karne uygulaması ile eğitimde ne gibi riskler bulunmaktadır?

Buyurun tartışalım. :nee:

Karne iyiyse hediye alınabilir çocukların iyi davranışları ödüllerindirilmeli diyor uzmanlar. Küçücük çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırılırken dahi ödül sistemiyle alışkanlık kazandırılıyor.Hem çocukları aldıkları güzel notlardan ötürü sevindirmenin ödüllendirmenin bir zararı olduğunu düşünmüyorum. Bahsedilen ödüller fazla maddi olmayacak tabi ki, her güzel karneye telefon yahut laptop değil yani:)

Mutlu olması bana yetiyordu, ödülde verse fena olmazdı:D

Bence öğrenciler adına bu tarz ödüller gayet motive edici. Bunun sadece dönem sonlarında değil farklı zamanlarda farklı tarzlarda da yapılması öğrencinin eğitimine önem ve değer verildiğini hissettirir, eğitimine harcadığı zamanın bir zorunluluktan öte sorumluluk oldugunu aşılar. Ancak verilen hediye ve ödüllerde yalnızca tablet , pc , telefon gibi elektronik seylerden ziyade eğiitim için kullanacağı baska tarz seyler verilmeli; merak ettiği bir konunun cok boyutlu ele alındığı kitaplar serisi gibi . Bir de bu hediyelerle şartlandırmaktan öte özendirmek teşvik etmek esas olan ..

Abartmamak,suyunu çıkarmamak kaydı ile pahada yuksek olmayacak ufak bir ödül olabilir. Teşvik etme amaçlı.

Fikrimi bir örnekle belirteyim;
Karnenin henüz alınmadığı, notların bilinmediği nokta, sıfır noktası olsun. Eğer karne kötü geldiğinde çocuk, ebeveyn tarafından eksi değere düşürülüyorsa (yani çocuğu bazı şeylerden mahrum bırakmak gibi), karne iyi geldiğinde de çocuğu artı değere çıkarmak gerekir. Sadece mahrumiyetini kaldırmak yine sıfır noktasına getirir. Ekstra güzellik yaparak değeri artıya çıkarmak gerekir. Yani dengeyi kurmak gerekir bence. Yoksa çocuğa haksızlık etmiş oluruz diye düşünüyorum..

çocuk gelişiminde bile bu taktik uygulanır. yemek yedirirken, oyun oynarken veyahut tuvalet alışkanlığında. Ayarında tutulduğunda bu karne için neden olmasın?

Nasıl kötü bir karne getiren çocuğa daha az sevildiği kaygısı yaşatılıyorsa , iyi bir karne getirmenin abartılarak ödüllendirilmesi de yanlış benim için Önemli olan çocuğa karnesi nasıl olursa olsun, sevgi mesajının doğru verilmesidir.Onun yanında olunacağını hissettirmek, çocuğun performansını desteklemek ve çocuğu öğrenmeye, çalışmaya daha istekli hale getirmek gerekir.Bunun için de abartılmadan özel yemekler,maddi değeri büyük olmayan küçük objeler,hattta nitelikli bir beraberlikle ödüllendirmek faydalı olabilir.

- taktir mi aldın teşekkür mü?
+ önemli olan Allah'ın taktiri baba.
- oğlum din dersin de 1
+ sağlık olsun baba
- ulan sağlığın 0
+ baba sana da bir şey anlatamıyorum
- la tabi anlatamazsın dil ve anlatım da 1

Geri