Aile hekimleri gibi aile danışmanları olacak

🕒 Konu sahibi 4 saat önce aktifti
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: "Vaka yönetim sistemimizi tüm genel müdürlüklerimizi kapsayacak şekilde yeniden kurguluyoruz"

Son dönemde yaşanan kadın ve çocuk cinayetleri ile birlikte gündeme gelen şiddetin nasıl önleneceğine dair Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, alacakları çeşitli önlemleri açıkladı. Gökktaş, uygulamaya koyacakları yeni sistemde her ailenin bir aile hekimi olduğu gibi, her hanenin Aile Bakanlığı’na bağlı bir danışmanı olması yönünde çalışmalar başlattıklarını söyledi

Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan Göktaş, Bakanlık tarafından çalışmalara başlanan düzenlemeleri şöyle aktardı:
  • Nasıl her ailenin bir aile hekimi varsa, biz de her hanenin Aile Bakanlığı’na bağlı bir danışmanı olsun istiyoruz. Bununla ilgili çalışmamızı başlattık.
  • Bu bağlamda vaka yönetim sistemimizi tüm genel müdürlüklerimizi kapsayacak şekilde yeniden kurguluyoruz.
  • Şiddet uygulayan profiller analiz edilecek, ihtiyaca uygun modüler müdahale programı ile iş akışları geliştirilecek.
  • Bu proje ile şiddet uygulayanlara yönelik psikososyal müdahale modelini geliştireceğiz.
  • Mahalle mahalle, ev ev ülkemizin sosyal risk haritasını çıkaracağız.
  • O evde kaç engelli var, kaç yaşlı var, kaç suça sürüklenmiş insan var, kaç şiddet mağduru veya şiddet riski altında olan kadın var göreceğiz.
  • Olası riskleri görüp, ona göre hareket edeceğiz.
  • Vaka yönetim sistemimize yönelik çalışmayı 2 ilçemizde pilot uygulama olarak kısa süre içinde başlayacağız.
Kaynak

Çok boka yaradı ya aile hekimi, bunlar yarar belki. Adamlar sapasağlam adama ehliyet vermekten imtina ediyor.

Ne güzeldi eskiden ya. Özel klinikleri vardı. Bankadan sevk alıp gezmeye gider gibi doktora gidiyorduk…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çocuklarının uyuşturucu kullandığını bilen, bu durumu gerekli mercilere bildiren ve hatta tedavi alması için çabalayan ailelere nasıl bir destek veriyor? Bu ruh hastası katil örneğine bakılırsa yeterli bir destek verilmemiş. İlgisiz, çocuğu takip etmeyen ve belki de umursamayan bir ebeveynin elinde ruh sağlığı bozuk ve uyuşturucu kullanarak mental olarak daha da çöken bir tip ne kadar tehlikesiz olabilir ki? Katil zaten ruh sağlığı bozuk bir tip. Babanın ifadesine bakılırsa aile de bu ruh hastası tipi eylemekten başka bir şey yapmayan sorumsuz ve umursamaz bir aile. Peki ya Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı? İntihar öyküsü olan ve uyuşturucu kullanan bir ruh hastasını nasıl böyle bir ailenin eline denetimsiz şekilde bırakırlar? Baba ruh sağlığı ile ilgili ilaçlar verildiğini ve bu ruh hastası tipin bunları kullanmadığını söylüyor. İntihar öyküsü olan bir ruh sağlığı bozuk tipin ilaç kullanımı ve ruh sağlığının seyri takip edilmiyor mu? Aileden ve doktorlardan bu hastalarla ilgili geri dönüş alınarak takip dosyaları oluşturulmuyor mu? Periyodik olarak yerinde kontroller, gözlemler yapılmıyor mu? Ulan çok basit şeyler bunlar ya. Bugün Semih adında bir ruh hastası çıkar yarın bir başkası. Polisimizi katleden aşağılık tipin annesi de sayısız defa şikayet ettiğini söylüyor. Hiç mi kontrol etmiyorsunuz bu tipleri? Sktiribktan iki ilaç verip yallah deyip göndermekten başka ne yapıyorsunuz? Ben şu an en çok şunu merak ediyorum, ilgili bakanlıklar ülkedeki uyuşturucu kullanan, intihar teşebbüsü olan ve ruh sağlığından ötürü şikayet edilen, yetkili mercilere bildirilen ruh hastası tiplerin sayısını biliyor mu? Takibini yapıyor mu? Takibini yaptığı tipleri düzenli aralıklarla kontrol ediyor mu? Bunların ailelerine destek ve eğitim veriyor mu?

Basit hiyerarşilerle etkili çözümler üretmek pekala mümkün ama kimse elini taşın altına sokmak istemiyor. Halbuki okullarda rehberlik öğretmenlerinden başlayıp ram'lere ve ilgili bakanlıkların il müdürlüklerine uzanan birimler, hastanelerde doktorlardan başlayıp yine ilgili bakanlıkların oluşturacağı bölgesel birimlere ulaşan ağlar kurmak ve bu ruh hastalarını sürekli takip etmek, gerektiği yerde kolluk kuvvetlerinden gerektiğinde sağlık veya eğitim sisteminden yardım almak pek zor değil. Değildi. Bunları canlarımızı yitirmeden yapmak da mümkündü. Uyuşturucunun artık tavuk döner kadar kolay ulaşılabilir bir bok olduğu dönemde bunları yapmak elzemdi. Tweet atan muhaliflerle uğraşmak yerine, direnen Polenez işçilerinin tepesine yüzlerce polis dikmek yerine, üniversitesinde ders vermekten başka dileği olmayan akademisyenleri biber gazına boğmak yerine bunlar yapılabilirdi. Yapılmadı. Hadi şimdi büyük büyük laflar söyleyip öyle bitireceğiz, böyle şahlanacağız hikayeleri anlatın.
Ben bir başka konuda bunu merak ettiğimi dile getirmiştim. Demek ki bakanlığın bu zaman kadar adam akıllı bir takip sistemi falan yokmuş.

Daha evvel de dedim, her Asm'de bir psikolog da olmalı. Gerekiyorsa birden fazla olmalı. Bizim toplumun artık psikolojik destek alma tabusunu yıkması gerek. Hepsi bir yana bizim artık şikayetleri jenerik cevaplarla geçiştirmek yerine ciddiye alıp ona göre hareket etmemiz lazım. Geçen uyuşturucu satıcısı oğlunu şikayet eden annenin gözaltına alınan oğlu serbest bırakıldı. Şimdi o anneyi kim koruyacak? Rererö yapacağız diyen bakanlık mı? Yoksa 978987896 suç kaydı olanları önden alıp çay içirip arkadan salanlar mı?

Çok boka yaradı ya aile hekimi, bunlar yarar belki. Adamlar sapasağlam adama ehliyet vermekten imtina ediyor.
Doktorların üzerindeki yükü biraz da olsa hafifletmediler mi?
Sağlık ocaklarında uzman doktor da var ve bir şekilde önce ondan randevu alıp sonra duruma göre hastane randevusu alıyorlar.
İlaç yazdırma konusunda da fayda sağlamış olmalı çünkü hastalar tekrarlanan ilaçları aile hekimlerine yazdırabiliyorlar.

Doktorların üzerindeki yükü biraz da olsa hafifletmediler mi?
Sağlık ocaklarında uzman doktor da var ve bir şekilde önce ondan randevu alıp sonra duruma göre hastane randevusu alıyorlar.
İlaç yazdırma konusunda da fayda sağlamış olmalı çünkü hastalar tekrarlanan ilaçları aile hekimlerine yazdırabiliyorlar.
Aile hekimi yük alsın diye değil ki. Sağlık hizmetlerinin temeli olsun diye var. Ama malpraktıs korkusuna adamları paralizi ettiler.

Bir kaç kişiye iş açılmış olur. Uzun bir süre boş otururlar, sonrasında muhabbet için gidenler olur.

Suç oluşmadan önlemek adına önemli bir adım ancak tabii ki çok doğru planlamak gerekiyor.
Aile içi şiddete uğrayıp da saklayan ya da ifade edemeyen çok kişi var.

Üzülerek görüyoruz ki şiddet, aile bireylerinin en yakınından veya tanıdıkları kişilerden geliyor.
Aile danışmanlığı biriminin zaman kaybetmeden kurulması faydalı olacaktır.

Kim bilir kimleri oraya danışman diye oturtacaklar. Ülkedeki çarpık meslek dağılımını düşününce ,
bekleyip göreceğiz artık

Ben öyle herkese danışmam.

Ne malum babasının parası ile Kıbrısta %0 burs ile “uzaktan eğitim modeli” kapsamında okuyup, ilkokul 3.sınıf hayat bilgisi yazılı sınavından daha kolay sınavlarla mezun olmuş birine danışmadığım o anda.

Nefesim kıymetli.

Ben öyle herkese danışmam.

Ne malum babasının parası ile Kıbrısta %0 burs ile “uzaktan eğitim modeli” kapsamında okuyup, ilkokul 3.sınıf hayat bilgisi yazılı sınavından daha kolay sınavlarla mezun olmuş birine danışmadığım o anda.

Nefesim kıymetli.
Psikiyatriste gitme imkanı olmayan ya da derdini anlatmaktan çekinen kesim için faydalı olacaktır.

Psikiyatriste gitme imkanı olmayan ya da derdini anlatmaktan çekinen kesim için faydalı olacaktır.
Katılmıyorum Lefty Hanım. Bir diş hekimi ne kadar açık kalp ameliyatı yapabilirse, saydığım kıstaslara sahip birisi de ancak o kadar danışanına yardımcı olabilir.

Katılmıyorum Lefty Hanım. Bir diş hekimi ne kadar açık kalp ameliyatı yapabilirse, saydığım kıstaslara sahip birisi de ancak o kadar danışanına yardımcı olabilir.
Yorumum o konuya yönelik değil, isimden gerekli araştırma yapılabiliyor zaten ayrıca odalarında hangi eğitimleri aldıkları duvarda asılı oluyor.

Hayatında hiç psikolog / psikiyatrist görmemiş insanlar var çünkü bunu ayıp sanıyor ya da deli olmakla bağdaştırıyorlar.

Yorumum o konuya yönelik değil, isimden gerekli araştırma yapılabiliyor zaten ayrıca odalarında hangi eğitimleri aldıkları duvarda asılı oluyor.

Hayatında hiç psikolog / psikiyatrist görmemiş insanlar var çünkü bunu ayıp sanıyor ya da deli olmakla bağdaştırıyorlar.
Katılıyorum lefty hanımcığım ruh sağlığının da evreleri var
Hha nın dediğine de katılıyorum kısmen
Şayet bu alanda eğitim almış kişiler getirilirse ne ala

Aile danıçmanı öyle bir şey olmayacak. Yeni evlilere yol gösterecek. Çocuk bakımı, Ev ekonomisi, Birlikte yaşam, falan. Gençlerimiz artık yalnız (tek çocuk olarak) büyüyor ve insan ilişkileri çok zayıf.

isimden gerekli araştırma yapılabiliyor zaten ayrıca odalarında hangi eğitimleri aldıkları duvarda asılı oluyor.
Aile hekiminizi araştırdınız mı? Kıstas değil o sertifikalar isterseniz 2 ay içinde 86 tane sertifika edinip duvarıma asabilirim.

Online egitimler kayıt yap, kardeşini bilgisayar başına koy 10 dakikada bir mouse u oynatsın.

Türkiyede berbat bir eğitim sistemi var. İnsanla muhattap olunan alanlarda bu eğitim sistemi daha büyük risk doğuruyor.

bunu hep arkadaş arasında konuşuyorduk, toplumun bir kısmı da böyle bir şey olmasının faydalı olacağını söylüyor ama bu faydanın sağlanması için doğru kriterlerin aranması, klinik uzmanlıklarını tamamlamış, eğitimini iyi almış ve en az 5 yıllık bir alanda uzmanlaşmış, çoklu vaka görmüş psikologların görev alması gerekir. aile hekimi kavramı ilk çıktığında da benim hatırladığım verdiler iki kağıt, al dediler aile hekimisin, sonrasında uzmanlık sınavıyla seçilen bir bölüm oldu ama en başta bu alana yönlendirilen aile hekimlerinin birçoğu neredeyse ilaç yazmayı bile unutmuş durumda, sen ilacını söyleyince evet evet diyor. bu tamamıyla onların da suçu değil elbet, sistem tembelliğe ve kolaya itti, onlar keyfini çıkarıyor.

şimdi de ''danışman'' olsun diyorlar ama bunlar kim olacak? parayı basıp ''aile danışmanı'' yüksek lisans programlarına katılıp birkaç ayda aile danışmanı sertifikası alanlar mı, amaan nasılsa bunun da içinde ''psikolojik danışmanlık ve rehberlik'' var diye alacakları pdrciler mi, yoksa gerçekten yukarıda saydığım gibi mesleğinin gerekliliklerini yerine getirmiş, vakalarla çalışmış gerçek psikologlar mı? düşüncede evet güzel bir sistem ve olmalı da ama uygulanabilirlilik açısından ne kadar fayda sağlayacak, ne kadarı hayata geçecek hep birlikte görürüz.

ehliyet için sağlık raporu almam gerektiğinden yıllar yıllar önce bir kere aile hekimine işim düşmüştü. göz kısmına ne yazacağım, ne yapacağım, nasıl olacak diye kitap kurcaladı, bilgisayarı açtı ne yapacağını araştırdı, en son birilerini aradı öyle işin içinden çıkmıştı. ilk kez karşılaşmış olabilir mi? olabilir ama bana tuhaf gelmişti. aile hekimi kadar sistem de kötü.

Geri