Aidiyet duygusu

Konu sahibi son olarak 3000 gün önce görüldü
Hep merak ettiğim olmalı mı yoksa olmamalı mi diye düşündüğüm his.
Sosyal bi varlık olan insan in aslında buna ihtiyacı yok dersek haksızlık olur. Fakat en nihayetinde hamurumuzda bencillik var insana bir şey katarken çok şey götürebilirde diye düşündüğüm Maslow un ihtiyaçlar hiyerarsisinde güvenlik ihtiyacından hemen sonra gelir..

Bknz:sevme ve sevilme -ait olma

İliskinlik. Kisinin kendini toplum icinde bir yere ait gormesi.

Güvenme ihtiyacı ve yalnızlık korkusu yüzünden bu duygunun seni bastırdıgini unutup delice kör gibi zarar gördüğünü farkında bile olmadigindan boyle bir sey hissetmek daha iyidir aslında.

Yalnızca kişiye değil, mekana, bir şehre, bir işe de ait oluş hissedilebilir. Kişi nerede huzuru ve mutluluğu duyumsuyor ve güveni tadıyorsa orada bulunmak ister.
İnandığı ait olduğu olur.

Cikilsin bakayim normdan
kaliyor mu eser formdan?

Eskiden cok sevdigim, aidim dedigim yerler, kisiler yabancilasiyor.Bu konuda biraz sorunluyum sanirim :nopsrn:

Burayi rezerve ediyorum, gelip uzun uzun yazacagim, simdi cikmak zorundayim.
Burada bir kenarda rahat rahat icimi dokebilirim, uzun yazinca kimse okumuyor nasilsa :)

Kisiye mutluluk ve huzur katar. Yalnizca isime ve yasadigim sehre karsi hissettigim duygudur.

Bir cok seye ait oldum diyebilirim bazen saniyeler surdu, bazen bir kac gun. Aidiyet liman gibidir. Denize elverisliligi kaybedene kadar limanlar bizi bekler.
Aganta burina burinata !

eşler arasında olmalı.

ben sana aitim, ben bu şehre aitim. bunlar hep boş laf. çiğ süt emdik biz, iki dakikada satarız bu şehri de insanı da. İhtiyaç duyarız ama en sonda yine kendimizle baş başa kalmayı seçeriz.

pozitif bir duygu ama bunun ölçüsü kaçtığında beklediğimiz ihtiyacı karşılamadığı noktada ait olmaktan da vazgeçersin. geçici şeylerden biri de bu.

Rezerve etmistim ben burayi di mi bana 'ait" bir alan var yani burada :)

"Comfort Zone" diye tabir ettigimiz guvenli, rahat bolgeden, hakkinda atilip tutulmamasi gereken bir olgu bence
Maslow 'un ihtiyaclar hiyerarsinin orta basamagi.
sosyal bir ihtiyactir "aidiyet" duygusu
akademik bir jargonla yazmak yerine ,sevgili Malumatfurus'tan yola cikarak anlatilabilir mesela :)
cunku su ara yasadigi 'oteki" olma durumunundan mutevellit mutsuz
bunun altinda yatan sey ise "ait" olma ihtiyaci
"oteki ya da baskasi degil biz" olabilme ihtiyaci
insanin sosyal kimligini olustururken en onemli asamalarindan biri
cunku kendini "ne" olarak tanimladigin cok onemli
kendini digerlerinden ayirt eden ozellikler onemli
bunlari tanimlayip kendini yasam denen sahnede konumlandirip o konuma ait kilarsin.
ozsaygini yukseltmek icin en onemli ihtiyactir aidiyet
zira herkes kendini degerli kilmak ister, bir yere ait olabilmek sizi guvende ve degerli hissettirir.
"yalniz" olmadiginin acilimidir yani

Sairin de dedigi gibi;
"Boynu bukuk duruyorsam eger, icimden oyle geldigi icin degil, ama hic degil
insan yasadigi yere benzer, o yerin suyuna, o yerin topragina, suyunda yuzen baliga
evlerine, sokaklarina,kose baslarina oylesine benzer ki
ve bir gun birinin adres sormasina benzer"

Cunku insan yasadigi yere aittir, ve yasadigi yerin bir parcasi hisseder kendini, hissetmelidir de
kisi "kendisi" sadece bir kisidir ama bir toplumun bireyidir,
kendini bilir kendinin bilincindedir ama onu tanimlayan toplumdur
kendi hayatidir ama toplumda surer.
dolayisi ile tek bir benlikten soz edilemez "Ait" olmak zorunda
oyle olmadiginda kalabaliga atacla tutusturulmus bir savas cocugu yazgisi yasar insan!
ya da firtina da kalmis bir gemi kaderi

Geri