Ahlak için Din Gerekli Mi?

Konu sahibi son olarak 971 gün önce görüldü
Ahlak ve din arasındaki ilişki yadsınamaz bir gerçektir. Ahlak için illaki bir dine mi ihtiyaç vardır. Din olmadan da ahlak kavramına sahip olunamaz mı?

bkz. Harun Yahya..

Hacı hocadan korkun lafı boşa değildir en ahlaksızları onlardan çıkıyor..

Harun yahya 33. Dereceli mason olan bir yahudi yahudiler maksatlarını elde etmek için karılarını bile satarlar

Yakın cevremden bir müridi var bildiğin modern imam sanıyor adamı tapıyor resmen :))

ahlaksız bir ilişkidir. dinler insanlara ödüller ve cezalar çerçevesinde yasaklar koyar ve emirler verir. yasaklara uyar emirleri yerine getirirseniz ödülü (cennet) kaparsınız. aksi takdirde ceza (cehennem) kaçınılmazdır. bu açıdan cezadan kaçmak ve ödülü kapmak için şu veya bu davranışı yapıp yapmamak tamamen insanın dışındaki bir etkenden kaynaklanmıştır ve ahlaki değildir. ahlak içsel olandan çıkarılıp, bir üst otoritenin dayatmalarının yerine getirilmesi değildir. ahlak iyi, doğru gibi kavramların hiçbir dış basınç etkisi olmaksızın hayata geçirilmesidir.

bu yüzden cehenneme gitmemek için "günah" işlemeyen birinin davranışı ahlaki olmadığı gibi, cennete gitmek için "sevap" işleyen birinin davranışı da ahlaki değildir

Bunun cevabı bilimsel bi araştırma gerektirir.
Toplunda inançsızların oranını bulursun.
Mesela %10
Adi suçlardan mahkum edilmiş olanların arasında da bu aranı ararsın.
%20 çıkarsa din ahlak kazandırır, %5 çıkarsa din allahsızlık sebebidir dersin.

Ya da evrensel bakarsın. Dinsiz ülkelerde kriminal olay yüzdeleri ve dinli ülkelerde kriminal olay yüzdeleri karşılaştırılabilir

Bakmadım ama belki de bu tarz çalışmalar yapışmıştır. Vakti olan bi araştırırsa eklesin buraya

Bunun cevabı bilimsel bi araştırma gerektirir.
Toplunda inançsızların oranını bulursun.
Mesela %10
Adi suçlardan mahkum edilmiş olanların arasında da bu aranı ararsın.
%20 çıkarsa din ahlak kazandırır, %5 çıkarsa din allahsızlık sebebidir dersin.

Ya da evrensel bakarsın. Dinsiz ülkelerde kriminal olay yüzdeleri ve dinli ülkelerde kriminal olay yüzdeleri karşılaştırılabilir

Bakmadım ama belki de bu tarz çalışmalar yapışmıştır. Vakti olan bi araştırırsa eklesin buraya

Hocam bilimsel araştırmaya gerek yok. Beni incelesinler. Allahtan korkmasam neler yapabileceğimi tahmin bile edemezsin

Hocam bilimsel araştırmaya gerek yok. Beni incelesinler. Allahtan korkmasam neler yapabileceğimi tahmin bile edemezsin

Trollük yapmışsın ama iyi olmuş :) İşte bu dediğin şey çok önemli. Bunun adı ahlak değil. Bunun adı cezalandırılma korkusu. Yani din korkutarak (ama cehennem ama kırbaç yada kafa kesme) senin bazı davranışlarını engellemişse bu seni daha ahlak sahibi yapmış demek değil

Trollük yapmışsın ama iyi olmuş :) İşte bu dediğin şey çok önemli. Bunun adı ahlak değil. Bunun adı cezalandırılma korkusu. Yani din korkutarak (ama cehennem ama kırbaç yada kafa kesme) senin bazı davranışlarını engellemişse bu seni daha ahlak sahibi yapmış demek değil

muz ortayı açarsan röveşetayı vururum diyorsun :p

Geri